Ras i vikt från diet med enbart juice
– 2 sep 2023I dokumentären Fat Sick and Nearly Dead möter vi personer som på grund av ohälsa förorsakad av övervikt provar en drastisk diet i form av enbart juice. Juicen består av pressade grönsaker och frukt (recept visas nedan).
Av de medverkande var det Phil Staples som gick ned allra mest i vikt. Han påbörjade dieten när han vägde 191 kg och befann sig i en livssituation som skulle kunna beskrivas som desperat. Han gavs instruktioner om dieten via Joe Cross, dokumentärens huvudperson och upphovsman. Efter en läkarundersökning (det rekommenderas att en läkare konsulteras för att få klartecken till en omläggning av kosten om den är radikal som i det här fallet) övergick Phil helt till grönsaker och frukt i form av juice. Varför matintaget var juice grundar sig i att om hela näringsintaget ska komma från grönsaker är det lättare att få i sig de kvantiteter som krävs i flytande form (många tycker förmodligen att det dessutom smakar bättre).
Så här såg receptet ut som presenterades i filmen:
"Mean Green Juice":
- 1 knippa grönkål
- 4 stjälkar selleri
- 1 st gurka
- 2 st Granny Smith äpplen
- 1/2 citron
- 2 cm ingefära*
Phil Staples ”omvandling” på kort tid var spektakulär nog att nå pressen och när han tillägnades ett reportage redovisades i siffror vad som skett från den 27 juni till den 29 augusti:
- Vikt från 191 kg till 151 kg
- Blodtryck från 187/90 till 128/90
- Triglycerider (blodfetter) från 210 till 150
En av de bästa sakerna med juicedieten var att den – åtminstone för Phil och Joe – fungerade även långsiktigt. De ”studsade inte tillbaka” och en anledning var förmodligen att de fick smak för det nyttiga. Detta är fördelen med att skifta kost (i vilken grad beroende på hur den föregående kosten såg ut självfallet) i stället för att minska på matintaget. Genom att byta diet upptäcker man nya former av mat och får nya matpreferenser, vilket är något annat än i hög grad ägna sig åt ständig uppoffring.
En ironisk scen i filmen är då Phil Staples har tagit med sig sin juice för att bjuda en anställd på vårdcentralen, vilken han besöker för att få en uppdatering av sin hälsostatus. Tack vare sin nya diet kan han minska sin medicinering. Ibland är den medicin vi kan få från maten (om vi köper rätt saker i affären) bättre än den vi kan få från vården. I stället för att bara hålla åkomman i schack kan rätt mat åtgärda roten till det onda. (För att klargöra: denna text vill inte göra gällande att medicin inte i många fall är nödvändig mot sjukdom.)
Att en person som vägt över 190 kilo rasar i kilo efter en övergång till en sträng diet, i detta fall enbart bestående av juice från grönsaker och frukt (utan tillsatt socker dessutom), är knappast ett under. Som ofta när personer medverkar i exempelvis dokumentärfilmer lutar deras fall åt det extrema och från ett sådant läge finns det många vägar mot en förbättring. Att enbart dricka juice är som nämndes ovan inget som bör göras utan att kontakta en läkare eller annan expertis då det bland annat kan leda till ett för litet intag av vissa mineraler. Oavsett vilket är Fat Sick and Nearly Dead som dokumentär både upplysande och känslofull.