Ägg

Fakta om ägg inklusive RDI, hållbarhet och allergi. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 14 juli 2024

Ägg med skalÄgg innehåller fett och protein samt vitaminer (inkl. D-, A-, E-vitaminer) och mineraler (inkl. järn, zink och selen). Delar man upp ägget i äggula och äggvita finns fettet och vitaminerna i gulan medan äggvitan i huvudsak består av protein.

Frigående och höns i bur

De värpta äggen i butiken kommer antingen från frigående höns eller höns placerade i burar. Därutöver finns det ekologiska ägg (se nedan). När det gäller frigående höns finns det ytterligare två kategorier: höns som gått inomhus och höns som gått utomhus.

Om det är frigående höns brukar detta omnämnas vid märkningen på förpackningarna (det är inte lika vanligt att nämna när så inte är fallet, av någon anledning. Men det framgår inte alltid om hönsen gått inomhus eller utomhus. Detta kan dock utläsas från första siffran i märkningen där en trea anger att hönan levt i bur, en tvåa att hönan gått inomhus, en etta att hönan gått utomhus, en nolla att äggen är ekologiska.

Ekologiska ägg och miljögifter

Fastän ekologiska alternativ är att föredra generellt när det kommer till livsmedel finns det också potentiella nackdelar på grund av de restriktioner som gäller för ekologiska livsmedel. I fallet med ekologiska ägg medför reglerna att halterna av dioxin och andra potentiellt farliga miljögifter blir högre. Dioxinerna kommer i detta fall från fiskmjölet som ingår i det foder som hönsen äter av. Anledningen att det finns mer dioxiner i ekologiska ägg är att de aminosyror som i normala fall reducerar dioxinhalterna inte får tillsättas i fiskmjölet om äggen ska få kategoriseras som ekologiska.

Aktuellt

Miljögifter i alla ekoägg (20 mars 2024 Råd & Rön)

Rekommenderat dagligt intag

Det finns inget allmänt rekommenderat högsta intag för personer i allmänhet. Det vanliga rådet är att inte äta ägg i den omfattning att det totala matintaget inte blir tillräckligt balanserat.

Ägg är en animalisk föda och intag kan vara förenat med hälsorisker. Risker med animalisk föda.

Diabetiker och personer med höga kolesterolvärden eller triglyceridvärden bör dock begränsa mängden ägg. Att ägg innehåller mycket kolesterol är ett faktum däremot med tanke på att kolesterol är en lipid som finns i våra celler är det inte nödvändigtvis något vi bör undvika.

Storlek och vikt

Ägg sorteras efter vikt och det brukar anges på förpackningen i form av förkortningar enligt:

Ibland förekommer kombinerade storlekar, vilket skrivs i stil med M-L.

Tvättning av ägg

Ibland tvättas ägg för att avlägsna smuts, damm och bakterier.

Relevant läsning: Faror vid industriell tvättning av ägg (Livsmedelsverket.se)

Aquafaba

Aquafaba är spadet till bönor eller kikärtor och liknar äggvita; kan ibland köpas färdigt i matbutik. Det kan användas som ersättning för ägg (särskilt äggvita) där 3 matskedar aquafaba motsvarar ett ägg.

Relevant läsning: Allergi mot ägg

Förvaring och hållbarhet

Ägg förvaras bäst i kylskåp (hållbarheten förbättras om de förvaras kallt) och bör inte frysas (undantaget är om de är uppvispade eller separerade i gulor och vitor). Hållbarheten bevaras bättre om äggen ligger kvar i förpackningen och tas de ur förpackningen ska de placeras så de står uppresta med den toppiga sidan nedåt.

Fyra gula ägg

Äggens hållbarhet ökar om de ligger kvar i förpackningen.

Det går att förvara kokta ägg i kylskåpet ett par dagar så länge skalet är intakt.

Äggens hållbarhetstid brukar anses vara cirka en månad efter de förpackats. Normalt sett håller sig äggen hållbara ännu längre och det kan gå att förtära ägg en eller två veckor efter utgånget datum.

Undersök hållbarheten av ägg på två sätt:

  1. När du knäcker ägget och häller ut det i en stekpanna är tecken på färskhet att gulan är hög och rund och att vitan är uppdelad i två lager. Om äggulan är plattare än vanligt och vitan rinner ut mycket är det tecken på att ägget inte är färskt.
  2. Genom att lägga ägget i ett glas med vatten kan färskheten framgå. Om ägget lägger sig på botten är det färskt, allra färskast är ägg som ligger plant på botten medan halvfärska ägg delvis eller helt stället sig upp. Ett för gammalt ägg flyter upp till ytan.

Knäckt ägg i stekpanna och ägg i glas

Två sätt att kontrollera färskheten hos ägg.