Ägg
Fakta om ägg inklusive RDI, hållbarhet och allergi. – senast uppdaterad 14 juli 2024Ägg innehåller fett och protein samt vitaminer (inkl. D-, A-, E-vitaminer) och mineraler (inkl. järn, zink och selen). Delar man upp ägget i äggula och äggvita finns fettet och vitaminerna i gulan medan äggvitan i huvudsak består av protein.
Frigående och höns i bur
De värpta äggen i butiken kommer antingen från frigående höns eller höns placerade i burar. Därutöver finns det ekologiska ägg (se nedan). När det gäller frigående höns finns det ytterligare två kategorier: höns som gått inomhus och höns som gått utomhus.
Om det är frigående höns brukar detta omnämnas vid märkningen på förpackningarna (det är inte lika vanligt att nämna när så inte är fallet, av någon anledning. Men det framgår inte alltid om hönsen gått inomhus eller utomhus. Detta kan dock utläsas från första siffran i märkningen där en trea anger att hönan levt i bur, en tvåa att hönan gått inomhus, en etta att hönan gått utomhus, en nolla att äggen är ekologiska.
Ekologiska ägg och miljögifter
Fastän ekologiska alternativ är att föredra generellt när det kommer till livsmedel finns det också potentiella nackdelar på grund av de restriktioner som gäller för ekologiska livsmedel. I fallet med ekologiska ägg medför reglerna att halterna av dioxin och andra potentiellt farliga miljögifter blir högre. Dioxinerna kommer i detta fall från fiskmjölet som ingår i det foder som hönsen äter av. Anledningen att det finns mer dioxiner i ekologiska ägg är att de aminosyror som i normala fall reducerar dioxinhalterna inte får tillsättas i fiskmjölet om äggen ska få kategoriseras som ekologiska.
Aktuellt
Rekommenderat dagligt intag
Det finns inget allmänt rekommenderat högsta intag för personer i allmänhet. Det vanliga rådet är att inte äta ägg i den omfattning att det totala matintaget inte blir tillräckligt balanserat.
Diabetiker och personer med höga kolesterolvärden eller triglyceridvärden bör dock begränsa mängden ägg. Att ägg innehåller mycket kolesterol är ett faktum däremot med tanke på att kolesterol är en lipid som finns i våra celler är det inte nödvändigtvis något vi bör undvika.
Storlek och vikt
Ägg sorteras efter vikt och det brukar anges på förpackningen i form av förkortningar enligt:
- XL (extra stora) väger 73–83 g
- L (stora) väger 63–73 g
- M (medelstora) väger 53–63 g
- S (små) väger 43–53 g
Ibland förekommer kombinerade storlekar, vilket skrivs i stil med M-L.
Tvättning av ägg
Ibland tvättas ägg för att avlägsna smuts, damm och bakterier.
Aquafaba
Aquafaba är spadet till bönor eller kikärtor och liknar äggvita; kan ibland köpas färdigt i matbutik. Det kan användas som ersättning för ägg (särskilt äggvita) där 3 matskedar aquafaba motsvarar ett ägg.