Odla mat
Om hur grönsaker och annan mat odlas.Grönsaker och bär
På Matfakta.nu presenteras fakta om hur grönsaker och bär odlas. Se även odlingskalendern för tips på när det är dags för att odla olika grönsaker och örter.
Faktasidor
På Matfakta.nu finns allmänna fakta om odling:
Jord att känna till om jord vid odling.
Guide för odlare
Sammanställning av vattning, läge och jordtyp för diverse grödor:
Växt | Vatten | Läge | Jord | Skötsel |
---|---|---|---|---|
Böna | sol | mullrik | ||
Dill | främst torra perioder | sol, halvskugga | fuktig | |
Gräslök | ||||
Isbergssallat | regelbundet, undvik övervattna | mull | ||
Mangold | medium | halvskugga | mull | gödsling |
Mizuna | halvskugga | |||
Morot | ||||
Rädisa | ofta | |||
Timjan | ||||
Tomat | sol | mull | tjuvas |
Checklista
Checklista med några av de väsentliga delarna vid odling av grönsaker:
- Försådd / direktsådd tidig respektive sen vår
- Plantera i blandning av uppgrävd jord, köpejord och gödsel
- Vattna - generellt ca 20-30 l per m2 (motsvarar ca 20 l för enm pallkrage i standardstorlek) per vecka
- Tillsätt då och då näring såsom guldvatten, gräsklipp
- Ta bort ogräs
- Luckra jord mellan plantor
- Gallra plantor till plantavstånd
- Skörda
- Återså där plantor dragits upp
- Gödsla eventuellt på hösten och eventuellt så frön som kan klara vintern för tidig vårskörd
Tänk på att främst vattna på morgonen eller när skugga fallit över odlingen för minska avdunstningen. Mängden vattning avser tillsammans med regnvatten.