Livsmedel

Fakta och jämförelser.

Fakta och kategorier av livsmedel

På Matfakta.nu presenteras fakta om kategorier av livsmedel.

Fakta och näringsvärden hos livsmedel

Information om livsmedels näringsvärde, förvaring och hållbarhet med flera uppgifter.

Mer livsmedel

På Matfakta.nu finns faktasidor om fler livsmedel:

Äpple

Aubergine

Banan

Kiwi

Isbergssallat

Kantareller

Koriander

Körsbär

Lingon

Morot

Pekannöt

Plommon

Rädisa

Spagettipumpa

Sötpotatis

Vindruvor

Nyttigt eller onyttigt?

Matfakta.nu besvarar frågorna kring olika livsmedel:

Crème fraiche - nyttigt eller onyttigt?

Livsmedel och näringsdeklaration

Näringsinnehållet är i varan anges med Energi, Fett (inkl. mättat, omättat och fleromättat), Kolhydrat (inkl. sockerarter), Protein och Salt. Utöver dessa kan bland annat fibrer, vitaminer och andra näringsämnen vara redovisade, vilket dock inte är obligatoriskt.

Energi redovisas i två enheter, kilojoule (kJ) och i kilokalorier (kcal) – en kilojoule är detsamma som 0,239 kilokalorier. Övriga värden anges i enheten gram (g).

Näringsdeklaration

Näringsdeklaration för yoghurt.

Det finns undantag i kravet på näringsdeklaration och det gäller till exempel oförpackad frukt. Du kan dock hitta uppgifter om näringsinnehållet för frukter med mera på Matfakta.nu.

Relevant läsning: Hur tas näringsvärden fram (Information från Livsmedelsverket.se)

Mat och näring

Inom kostlära är indelningen mellan makronäringsämnen (makronutrienter) och mikronäringsämnen (mikronutrienter) centrala. Bland makronäringsämnen inräknas kolhydrater, protein och fett medan mikronäringsämnen inkluderar mineraler, spårämnen, vitaminer, aminosyror, sekundära växtämnen och essentiella fettsyror. Medan makronäringsämnen är en källa till energi tillför mikronäringsämnen sådant som är viktigt för funktioner i kroppen.

Relevant läsning: Skräpmat – Vad som definierar skräpmat.

Jämförelser

På Matfakta.nu finns mängder av jämförelser såsom hur mycket socker eller tillsatser det finns i specifika matprodukter. Jämförelserna presenteras bland annat i tabeller med sorteringsfunktion. Se alla jämförelser

Livsmedelsindustrin och matföretag

Matindustrin domineras av ett fåtal företag där några av de allra största är Coca-Cola, Mondelez International (Kraft Foods), Nestlé, Orkla, Pepsico och Unilever.

Gå till sektionen Livsmedelsindustrin och matföretagen

Upplevelsen av livsmedel

Vi har omkring 10 000 smaklökar på våra tungor för de fem huvudsakerna: sött, beskt, sur, salt och unami. Det är våra gener som påverkar vilka smaker och vilken mat och dryck vi tycker om mest. Som barn gillar vi särskilt söta smaker, vilket brukar förändras när vi blir vuxna.

Relevant läsning: Prebiotika olika sorters prebiotika och i vilken mat dessa finns.
Sök livsmedelJämför livsmedel