Livsmedel

Fakta och jämförelser.

Fakta och kategorier av livsmedel

På Matfakta.nu presenteras fakta om kategorier av livsmedel.

Fakta och näringsvärden hos livsmedel

Information om livsmedels näringsvärde, förvaring och hållbarhet med flera uppgifter.

Mer livsmedel

På Matfakta.nu finns faktasidor om fler livsmedel:

Äpple

Kiwi

Isbergssallat

Lingon

Kantareller

Koriander

Körsbär

Pekannöt

Rädisa

Spagettipumpa

Sötpotatis

Nyttigt eller onyttigt?

Matfakta.nu besvarar frågorna kring olika livsmedel:

Crème fraiche - nyttigt eller onyttigt?

Livsmedel och näringsdeklaration

Utöver innehållsförteckning ska det även omnämnas vad näringsinnehållet är i varan. Detta anges med Energi, Fett (inkl. mättat, omättat och fleromättat), Kolhydrat (inkl. sockerarter), Protein och Salt. Utöver dessa kan bland annat fibrer, vitaminer och andra näringsämnen vara redovisade, vilket dock inte är obligatoriskt.

Energi redovisas i två enheter, kilojoule (kJ) och i kilokalorier (kcal) – en kilojoule är detsamma som 0,239 kilokalorier. Övriga värden anges i enheten gram (g).

Näringsdeklaration

Näringsdeklaration för yoghurt.

Det finns undantag i kravet på näringsdeklaration och det gäller till exempel oförpackad frukt. Du kan dock hitta uppgifter om näringsinnehållet för frukter med mera på Matfakta.nu.

Relevant läsning: Hur tas näringsvärden fram (Information från Livsmedelsverket.se)

Jämförelser

På Matfakta.nu finns mängder av jämförelser såsom hur mycket socker eller tillsatser det finns i specifika matprodukter. Jämförelserna presenteras bland annat i tabeller med sorteringsfunktion.



Müsli - jämförelse av andel mättat fett och socker

Ost - jämförelser av tillsatser och salt

Sill - jämförelse av märken och innehåll

Skinka - vilka producenter tillsätter socker?

Sylt - hur många tillsatser finns det?

Kex - jämförelser av sockerhalt och tillsatser

Mörk choklad - jämförelser av sockerhalt och tillsatser

Glass - jämförelse av socker och tillsatser

Frukt - jämförelse av bekämpningsmedel

Se alla jämförelser

Särskilda områden

Artiklar:

Relevant läsning: Mat och dryck som dämpar feber – livsmedel och dess effekter på sjukdom.
Relevant läsning: Skräpmat – Vad som definierar skräpmat.

Livsmedelsindustrin och matföretag

Matindustrin domineras av ett fåtal företag där några av de allra största är Coca-Cola, Mondelez International (Kraft Foods), Nestlé, Orkla, Pepsico och Unilever.

Gå till sektionen Livsmedelsindustrin & matföretag

Upplevelsen av livsmedel

Vi har omkring 10 000 smaklökar på våra tungor för de fem huvudsakerna: sött, beskt, sur, salt och unami. Det är våra gener som påverkar vilka smaker och vilken mat och dryck vi tycker om mest. Som barn gillar vi särskilt söta smaker, vilket brukar förändras när vi blir vuxna.

Relevant läsning: Prebiotika olika sorters prebiotika och i vilken mat dessa finns.