Ingredienser
Information om ingredienser i maten. – senast uppdaterad 2 nov 2023Viktiga ingredienser i mat.
Kryddor - kryddor och örter och hur de används i mat
Mat och innehållsförteckning
I innehållsförteckning omnämns ingredienserna och de är utsatta i storleksordning, det vill säga de ingredienser det finns mest av i varan nämns först. Ibland kan det preciseras ytterligare genom att den relativa mängden anges i procent. Vissa ingredienser skrivs med versaler och/eller fetstil, vilket beror på att de ska vara extra tydligt utmärkta då de för vissa kan framkalla allergiska reaktioner.
Det finns dock omständigheter, som krig, där sådana regler kan lättas på grund av produktkedjor bryts, vilket kan försvåra för matproducenter att bibehålla sina ordinarie ingredienser. Något som skett på grund av kriget i Ukraina och innebär att produkter som chips och kex numera kan innehålla palmolja utan att detta nämns i matförteckningen. Ett beslut som togs av Livsmedelsverket:
Livsmedelsverket gjorde i mars 2022 ett ställningstagande som innebär att livsmedelsföretag, när det på grund av kriget i Ukraina med kort varsel inte går att få tag på vissa varor, ska kunna byta ut ingredienser i produkter utan att märka om förtryckta förpackningar. Livsmedelsverket.se1
Detta är något som kan ifrågasättas, vilket bland annat görs i Svd 13 juli 2022: Omöjligt veta om chipsen innehåller palmolja.
Vanliga ingredienser i mat
Socker - lär dig mer om socker
Ur innehållet: Lista på mat att undvika på grund av sockret, Därför bör du (i hög grad) undvika socker, Så mycket socker rekommenderas att äta per dag, Så fungerar sockerberoende
Koffein - lär dig mer om koffein
Ur innehållet: Mängden koffein i kaffe, Sömneffekter av koffein, Gränsvärden