Ingredienser

Information om ingredienser i maten. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 2 nov 2023

Aktuellt

Salmiak kan få status som grundsmak (30 okt 2023 Godare.se)

Kryddor - kryddor och örter och hur de används i mat

Mat och innehållsförteckning

I innehållsförteckning omnämns ingredienserna och de är utsatta i storleksordning, det vill säga de ingredienser det finns mest av i varan nämns först. Ibland kan det preciseras ytterligare genom att den relativa mängden anges i procent. Vissa ingredienser skrivs med versaler och/eller fetstil, vilket beror på att de ska vara extra tydligt utmärkta då de för vissa kan framkalla allergiska reaktioner.

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning för bröd.

Det finns dock omständigheter, som krig, där sådana regler kan lättas på grund av produktkedjor bryts, vilket kan försvåra för matproducenter att bibehålla sina ordinarie ingredienser. Något som skett på grund av kriget i Ukraina och innebär att produkter som chips och kex numera kan innehålla palmolja utan att detta nämns i matförteckningen. Ett beslut som togs av Livsmedelsverket:

Livsmedelsverket gjorde i mars 2022 ett ställningstagande som innebär att livsmedelsföretag, när det på grund av kriget i Ukraina med kort varsel inte går att få tag på vissa varor, ska kunna byta ut ingredienser i produkter utan att märka om förtryckta förpackningar. Livsmedelsverket.se1

Detta är något som kan ifrågasättas, vilket bland annat görs i Svd 13 juli 2022: Omöjligt veta om chipsen innehåller palmolja.

Vanliga ingredienser i mat

Socker - lär dig mer om socker
Ur innehållet: Lista på mat att undvika på grund av sockret, Därför bör du (i hög grad) undvika socker, Så mycket socker rekommenderas att äta per dag, Så fungerar sockerberoende

Koffein - lär dig mer om koffein
Ur innehållet: Mängden koffein i kaffe, Sömneffekter av koffein, Gränsvärden

Vad olika matprodukter innehåller för ingredienser

Exempel på vad för ingredienser som finns i matprodukter.

Pastasås

Huvudingrediensen är krossade tomater och utgör oftast över 60 %. Därefter används tomatpuré eller tomatkoncentrat som viktiga basingredienser. Sedan tillkommer smakingredienser som av naturliga skäl varierar en del beroende på smaksättningar. Återkommande vanliga ingredienser i många smaker är dock lök och salt. Vanligt är också solrosolja (i några fall olivolja), citronjuice och socker. Som sista kategori återfinns ibland tillsatser, till exempel stabiliseringsmedel men också i några fall modifierad majsstärkelse.

Gluten

Gluten är en proteinförening (bestående av gluteniner och gliadiner) och fungerar som bindemedel vid bakning av bröd och liknande mat såsom kex och pizzadeg. Gluten spelar en viktig roll vid jäsningsprocessen och för hur luftigt brödet blir – vid knådning av en bröddeg bildas glutensträngar (eller glutentrådar).

Om du har några frågor eller synpunkter på innehållet på denna webbsida, välkommen att ta kontakt via mejl, kontakt@matfakta.nu.

Referenser

  1. Hela texten finns på https://www.livsmedelsverket.se//foretagande-regler-kontroll/regler-for-livsmedelsforetag/information-markning-och-pastaenden/markning-av-fardigforpackade-livsmedel/fragor-och-svar-om-markning-kriget-i-ukraina.