Förvaring
Hur livsmedel bör förvaras och rekommendationer för kyl och frys. – senast uppdaterad 1 aug 2024Den mesta maten förvaras bäst i kylskåp medan en del håller sig bättre inklusive smakar bättre om de förvaras i rumstemperatur. För längre förvaring kan många livsmedel frysas. Långtidsförvaring kan ibland också ske i matkällare, källare, balkong och andra lämpliga ställen beroende på omständigheter. Om källare används till förvaring bör utrymmet vara bra ventilerat och inte fuktigt då maten annars kan utsättas för mögel och svamp.
I kylskåpet bör det vara 4–8 grader och i frysen inte varmare än minus 18. Matens hållbarhet ökar om temperaturen närmar sig fyra grader, vid lägre temperaturer riskerar maten frysa (särskilt i de bakre delarna av hyllorna nära kylelementet). Strömförbrukningen ökar vid lägre temperaturer, men detta kan kompenseras genom att placera kylskåpet långt ifrån värmekällor, vilka främst är spis och fönster med solinflöde. Otäta lister är en annan källa till ökad strömförbrukning från kyl och frys. En fullpackad kyl och frys drar mer ström och tänk därför på att förbruka maten inom rimlig tid och använd eventuellt balkongen som en alternativ kyl/frys när temperaturen tillåter.
Frukt
Generellt kan frukt förvaras antingen i rumstemperatur eller i kylskåp. De mognar något snabbare i rumstemperatur och följdaktligen är risken att de blir övermogna större.
Ananas
En ananas kan förvaras i rumstemperatur eller kyl. Ananas i konserv förvaras i kylskåp (i lufttätt plastbehållare) efter den öppnats och håller då högst ett par dagar.
Märkbara tecken på att avokadon är för gammal: tecken på att en ananas är för gammal är att bladen vissnat och eventuellt är vitfläckigt. Ofta har då skalet ändrat färg från gröngul till rödsvart och har mjuknat.
Avokado
En omogen avokado kan gärna förvaras i rumstemperatur, vilket gör att den mognar fortare, annars i kyl. Avokadon blir mjukare och skalet kan bli lilaaktigt när frukten är mogen. Det går också att se om avokadon är mogen genom att ta bort den lilla "ploppen" och då ska helst frukten under vara grön för att den ska vara mogen (är det brunt är den övermogen). När detta gjorts bör dock frukten ätas eftersom luft nu kan ta sig in under skalet.
Märkbara tecken på att avokadon är för gammal: mycket mjuk, brunt under "ploppen".
Banan
I rumstemperatur eller kylskåp.
Märkbara tecken på att bananerna är för gamla: mörka fläckar på skalet och på frukten.
Passionsfrukt
Förvaras bäst i kylskåp för ökad hållbarhetstid. Mognar snabbare i rumstemperatur. Att skalet blir skrynkligt och skrovligt betyder inte att de är för gamla.
Märkbara tecken på att passionsfrukterna är för gamla: frukten är märkbart mjuk och känns lätt (om de väger mindre än 30 gram är de troligen för gamla).
Päron
Förvaras bäst i kylskåp för ökad hållbarhetstid.
Märkbara tecken på att päronen är för gamla: genomskinliga fläckar i fruktköttet nära skalet.
Äpple
Förvaras bäst i kylskåp för ökad hållbarhetstid (går även att frysa in).
Märkbara tecken på att äpplen är för gamla: skalet blir mindre slätt och fruktköttet blir sprödare i konsistensen.
Kaki (Sharon)
Förvaras i rumstemperatur eller kylskåp.
Märkbara tecken på att sharonfrukterna är för gamla: svarta märken på skalet och mörka fläckar i fruktköttet.
Bär
Blåbär
Blåbär kan förvaras i kylen några dagar eller i frys betydligt längre tid. För att förbättra hållbarheten bör inte blåbären sköljas förrän de äts.
Märkbara tecken på att blåbären är för gamla: mosig konsistens, minskad smak.
Grönsaker
Broccoli
Blåbär förvaras helst i kylen där den kan klara sig ett par veckor. För att förbättra hållbarheten bör den ligga kvar i sin plast eller läggas i en plastlåda.
Märkbara tecken på att broccolin är för gammal: gul färg, minskad smak
Lök
Gul lök, rödlök samt vitlök som förvaras i kylskåp eller sval rumstemperatur och utan att utsättas för fukt kan hålla över en månad. Lök får dessutom gärna förvaras där det är mörkt och särskilt vid förvaring i rumstemperatur. Detta förutsätter att skalet är kvar. När skalet avlägsnats eller löken delats minskar hållbarheten. Det bästa är att inte ta bort skalet från hela löken om en del av den ska sparas. Förvaring av en lök där skalet brutits bör ske i plastlåda (lök bör aldrig ligga i plastpåse). Löken kan då klara sig i en till två veckor i kylen.
Märkbara tecken på att löken är för gammal: mjuk under skalet, bruna fläckar.
Gurka
Gurka förvaras helst i kylskåp.
Märkbara tecken på att gurkan är för gammal: den känns mjuk när man klämmer på den.
Morot
Morötter förvaras helst i kylskåp. Ska inte förvaras lufttätt.
Märkbara tecken på att morötter är för gamla: mjuknar.
Sallad
Hållbarheten varierar beroende på vilken salladssort det gäller. En metod för att öka hållbarheten är att flytta över från plastpåse till plastlåda.
Märkbara tecken på att salladen är för gammal: missfärgad, mjuka blad, ruttnat.
Spenat
Spenat bör inte förvaras längre tider i rumstemperatur då bakterien nitrit lättare omvandlas från nitrat som finns i spenat och kan vara farligt i större mängder.
Spenat kan frysas in och sedan upptinas med bra resultat. Det finns olika metoder. Det rekommenderas ofta att före infrysning förvälla (lägga i saltat kokande vatten) en kort stund, men det går också att lägga in spelat direkt i frysen utan att förvälla, men bladen bör alltid sköljas om de inte ska tas ut ur frysen redan efter ett par dagar. Fördelen med att förvälla är att smaken bättre behålls och att hållbarhetstiden ökar. Dock kan näringstätheten minska.
Oavsett metod kan spenaten infrysning med fördel läggas i påsar där så mycket luft som möjligt pressas ut. Upptining bör ske några timmar för spenaten och med fördel kan vatten pressas ut före användning. Läs mer om att frysa in spenat (engelskspråkig länk).
Tomat
Tomat förvaras helst i rumstemperatur för smakens skull. Men det går förstås också att förvara i kyl.
Märkbara tecken på att tomaten är för gammal: mjuk, skrynkligt skal.
Champinjoner
Champinjoner och annan svamp kan förvaras i kylskåp upp till cirka två-tre veckor. För att förbättra hållbarheten bör de ligga i en påse som inte är helt lufttät och först sköljas då de ska ätas. Det uppträder snabbt bruna fläckar på svamp, men detta är inte nödvändigtvis ett tecken på att de är för gamla. Att bevara svamp i frysen är sämre än att ha dem i kylskåp. Champinjoner bör inte ligga i plastförpackningar och om de ligger förpackade i plats bör de tas ur och läggas i papperspåse. Det kan bildas bakterier om de ligger inplastade. Än värre är om de ligger inplastade i rumstemperatur, då kan mögel uppstå relativt snabbt.
Märkbara tecken på att svampen är för gammal: mjuka, torkade, fårad yta, illaluktande.
Nötter
Generellt har nötter mycket lång hållbarhetstid på upp till flera månader.
Valnötter
Valnötter har generellt något kortare hållbarhetstid än andra nötter beroende på deras höga halt fettsyror som är känsliga för oxidation.
Märkbara tecken på att valnötterna är för gamla: unken lukt, missfärgningar, mögel.
Mejeri
Ost
Ost förvaras normalt i kyl (på en plats som inte är fuktig), men kan även frysas för längre förvaringstid. Vita fläckar som först brukar synas på undersidan av hårdost är vitmögel. En ost med mögelfläckar behöver inte kasseras utan det räcker att det berörda området inklusive två centimeter bredvid skärs bort.
Observera dock att särskilt på lagrad ost kan mindre vita fläckar som ser ungefär likadant ut som mögel i stället kan vara kalciumlaktat och är inte tecken på att osten är för gammal.
Märkbara tecken på att osten är för gammal: mögel först i form av vita fläckar som i nästa stadium utbreder sig och får en blåaktig färg.
Smältost
Smältost (färskost, mjukost och liknande) förvars i kylskåp.
Märkbara tecken på att smältosten är för gammal: mycket ansamling av vatten. I vissa falla kan mögel ansamlas i smältost och då bör hela förpackningen slängas eftersom möglet lätt sprids i det vatten som brukar ansamlas.
Fisk
Tonfisk
Tonfisk kan förvaras i kylskåp upp till två dagar efter bruten förpackning. Tonfisken bör dock inte ligga kvar i konservburken utan flyttas till exempelvis plastbunke.
Märkbara tecken på att tonfisken är för gammal: illaluktande.
Övrigt
Potatis
Potatis kan förvaras i kylskåp, men helst i sval rumstemperatur (ca 5–10 grader), i flera månader. De förvaras bäst om de ligger i en påse eller på annat sätt som hindrar att de utsätts för ljus.
Märkbara tecken på att potatisen är för gammal: mjuk, grönfärgade.
Choklad
Förvaras helst i rumstemperatur så länge det inte är för varmt.
Märkbara tecken på att chokladen är för gammal: vit missfärgning.
Matolja
Förvaras bäst i rumstemperatur.
Märkbara tecken på att oljan är för gammal: dålig lukt.
Bröd
Förvaras i skafferi eller frys.
Märkbara tecken på att brödet är för gammal: torrt. Medan torrt bröd kan ätas även om det kanske är mindre aptitligt bör bröd med tecken på mögel slängas (detta gäller hela brödet då mögel snabbt sprids i bröd). Tecken på mögel är gröna eller blåa fläckar.
Honung
Kan förvaras i kylskåp eller i svalt rum. I båda fallen gäller i det närmaste oöverträffad hållbarhet.
Märkbara tecken på att honungen är för gammal: minskad smak.
Bikarbonat
Förvaras i skafferi.
Märkbara tecken på att bikarbonaten är för gammal: det brukar inte märkas förrän dess funktion som jäsmedel inte längre har effekt.