Mineraler

Fakta och översikt över mineraler.

Att få i sig mineraler i maten är viktigt för att kroppen ska fungera och att vi ska må bra. De är jämte vitaminer och antioxidanter mikrofödoämnen: vi behöver dem endast i små mängder, men de är livsnödvändiga. Det går också att få i sig för mycket mineraler och överskott kan vara negativt för bland annat kroppsorgan.

Mineralerna i maten

Lär dig mer om mineraler och hur mycket av dem det finns i olika livsmedel:

Järn

Fosfor

Kalcium

Kalium

Magnesium

Natrium

Selen

Zink

Mineralbrist

Vi kan få brist på mineraler och detta yttras i ett flertal symptom, från vaga symptom som trötthet till allvarligare som försämrat minne. Läs mer om vilka problem som kan uppstå från brist på mineraler i de specifika genomgångarna via länkarna ovan.

För mycket mineraler?

Vi kan också få i oss för mycket mineraler även om risken är mindre för överskott än underskott. Särskilt natrium (som huvudsakligen fås via saltet i maten) bör begränsas.

Kosttillskott?

Normalt sett räcker en varierad kost till tillräckligt med mineraler. I vissa fall kan det dock vara motiverat med kosttillskott, särskilda medicinska skäl för att öka intaget av ett mineral.

Relevant läsning: Kosttillskott

Data och diagram

Jämförelser mellan vanliga animaliska livsmedel och halten av järnmineraler (diagram 1), mejeriprodukter och halten av kalciummineraler (diagram 2) och nötter och frön och halten av magnesiummineraler (diagram 3).

Järn och animaliska livsmedel

100% rekommenderat dagligt intag av järn är för vuxna 7–15 mg (beroende på faktorer som kön och ålder). Notera att avvikelser ifråga om mängden mineraler ibland kan gälla beroende på tillagningssätt såsom kokt eller stekt samt andra faktorer som rör råvaran.

Diagram 1. Järn milligram (mg) per 100 g
Leverpastej
7,7
Ostron
6,4
Musslor
4,8
Hamburgare
2,5
Fläskkarré
2,3
Varmkorv
2,2
Köttbullar
2,2
Ägg
1,7
Fläskkotlett
1,6
Bacon
0,9

Källa: Matkalkyl.se.

Kalcium och mejeriprodukter

100% rekommenderat dagligt intag av kalcium är för vuxna 950–1000 mg (beroende på ålder). Notera avvikelser ifråga om mängden mineraler beroende på produktens tillkomst.

Diagram 1. Kalcium milligram (mg) per 100 g
Ost
710
Fetaost
620
Mozzarella
505
Brieost
466
Ädelost
365
Mjölk
120
Yoghurt
116
Gräddfil
105
Crème fraiche
79
Grädde
75

Källa: Matkalkyl.se.

Magnesium och nötter och frön

100% rekommenderat dagligt intag av magnesium är för vuxna 300–350 mg (beroende på kön). Notera avvikelser ifråga om mängden mineraler beroende på produktens tillkomst.

Diagram 1. Magnesium milligram (mg) per 100 g
Hampafrön
700
Pumpafrön
540
Sesamfrö
520
Linfrön
392
Paranötter
376
Solroskärnor
355
Chiafrön
335
Mandel
280
Cashewnötter
260
Pinjefrön
251

Källa: Matkalkyl.se.