Mineraler
Fakta och översikt över mineraler.Att få i sig mineraler i maten är viktigt för att kroppen ska fungera och att vi ska må bra. De är jämte vitaminer och antioxidanter mikrofödoämnen: vi behöver dem endast i små mängder, men de är livsnödvändiga. Det går att få i sig för mycket mineraler och överskott kan vara negativt för bland annat kroppsorgan.
Mycket fosfor finns bland annat i spannmål, frön, nötter, lever, linser och fetaost.
Fakta och lista över mat med mest fosfor.
Mycket järn finns bland annat i kött, bönor, frön, nötter, skaldjur, kakao och kardemumma.
Fakta och lista över mat med mest järn.
Mycket kalcium finns bland annat i ost, sardiner, grönsaker, nötter, frön och örtsalt.
Fakta och lista över mat med mest kalcium.
Mycket kalium finns bland annat i baljväxter, grönsaker, frukt, nötter, frön, kakao och örtsalt.
Fakta och lista över mat med mest kalium.
Mycket magnesium finns bland annat i frön, nötter, vete, råg, grönsaker, kakao och banan.
Fakta och lista över mat med mest magnesium.
Mycket natrium finns bland annat i salt, oliver, småfisk, ost, kött och falafel.
Fakta och lista över mat med mest natrium.
Mycket selen finns bland annat i paranötter, skaldjur, fisk, ägg, kött, spannmål och kikärter.
Fakta och lista över mat med mest selen.
Mycket zink finns bland annat i ostron, frön, nötter, kött, spannmål, ost och hummer.
Fakta och lista över mat med mest zink.
Spårämne som vi endast behöver i mindre mängder.
Spårämne som vi endast behöver i mindre mängder.
Spårämne som vi endast behöver i mindre mängder.
Spårämne som vi endast behöver i mindre mängder.
Spårämne som vi endast behöver i mindre mängder.
Mineralerna i maten
Lär dig mer om mineraler och hur mycket av dem det finns i olika livsmedel.
Mineralbrist
Vi kan få brist på mineraler och detta yttras i ett flertal symptom, från vaga symptom som trötthet till allvarligare som försämrat minne. Läs mer om vilka problem som kan uppstå från brist på mineraler i de specifika genomgångarna via länkarna ovan.
För mycket mineraler?
Vi kan också få i oss för mycket mineraler även om risken är mindre för överskott än underskott. Särskilt natrium (som huvudsakligen fås via saltet i maten) bör begränsas.
Kosttillskott?
Normalt sett räcker en varierad kost till tillräckligt med mineraler. I vissa fall kan det dock vara motiverat med kosttillskott, särskilda medicinska skäl för att öka intaget av ett mineral.