Tillagning
Mat och tillagning samt hälsoaspekter kring upphettning av mat. – senast uppdaterad 1 aug 2024Guide till hur olika sorters mat tillagas. Även råd kring hur stektemperatur och val av stekfett kan påverka hälsan.
Fisk
Snabbguide till att tillaga fisk genom kokning, stekning eller grillning:
- Koka aldrig fisk utan låt bara sjuda.
- Tillaga inte längre än nödvändigt.
- Stek fisk på medelvärme, stektid i upppvärmd stekpanna för till exempel laxfilé: ca 3 min per sida beroende på tjocklek.
- För tillagning i ugn använd termometer för att avgöra om fisken är klar.
Mer utförliga tips hittas på professionalsecrets.se: Laga fisk som proffsen.
Kyckling
Kycklingfilé (tinad) tillagas i ugn eller steks:
- Cirka 175 grader ugn är färdig då kärntemperaturen nått 72 grader, använd termometer.
- Stek på båda sidor, 2-3 minuter vardera sida. Därefter kan kyckligen fortsätta stekas på lägre temperatur.
Läs om att tillaga hel kyckling.
Tillagad kyckling kan försvaras i kyl under cirka 3-4 dagar.
Vad gäller tiden för att tina fryst kyckling kan olika antal timmar uppges på förpackningen, men generellt är cirka ett dygn i kylskåp lagom.
Hygien är viktigt när du tillagar kyckling. Det finns risk för bli smittad av bakterier inklusive campylobacter som kan leda till campylobacterinfektion. För att minimera riskerna för att bli smittad av bakterier när du tillagar kyckling ska du tänka på att tvätta händerna före och efter kontakten med kött, försök separera kycklingen från övrig mat i möjligaste mån under förberedningen och vid tillagningen, diska skärbräda och andra köksredskap som varit i kontakt med kycklingen.
Fläskkotlett
Fläskkotlett tillagas i ugn eller steks i hög medelvärme:
- Cirka 175 grader ugn är färdig då kärntemperaturen nått cirka 65 grader, använd termometer.
- Stek på båda sidor, 4-5 minuter vardera sida. Den färdiga köttbiten ska ha en innertemperatur på cirka 65 grader. Kotletten kan fortsätta stekas på lägre temperatur.
Fläskkotletten kan till exempel kryddas med svartpeppar.