ICA vill halvera sitt matsvinn – ett dubbelspel?

Av Emelie Lind – 18 feb 2023

ICA säger sig vilja halvera matsvinnet. Samtidigt ser de till att kunderna köper mer åt gången.

Kiwi i korg

En korg med frukt i stället för köp styckvis. Minskar matsvinnet?

En allt vanligare syn i affärerna är fruktkorgar, nät och plastpåsar med sådant som frukt, grönsaker och svamp. Affärerna tycks vilja få oss att köpa mer, knappast något nytt, men när vi köper champinjoner i lådor á 20 styck eller korgar med 10 kiwier i stället för styckvis ökar mängden mat som vi får hem och i genomsnitt kommer vi ofrånkomligen slänga mat i högre utsträckning.

ICA säger sig vilja halvera matsvinnet:

Vårt mål är att halvera matsvinnet i butik och i lagerverksamhet till 2025 och vi har en rad initiativ och samarbeten för att kunna minska svinnet. Men vi vill även hjälpa och inspirera våra kunder att själva minska sitt matsvinn i vardagen. Vi har satt upp ett ambitiöst mål om att halvera vårt matsvinn till 2025.

Särskilt när det gäller att ”inspirera [sina] kunder” kan man undra hur ICA tänker. Med tanke på att alltfler får hem större och större förpackningar är det svårt att se hur ICA ska lyckas med sina ambitioner.

Att ICA tjänar mer pengar för varje gång deras kunder slänger livsmedel kan de svårligen argumentera emot. Troligtvis kommer ICA även i fortsättningar prioritera lönsamheten framför att halvera matsvinnet vad dem än kungör i sina målsättningar för hållbarhet.

Lök i nät

Lagom många lökar för ensamhushållen?

En av punkterna på listan hur ICA ska försöka nå sitt mål lyder:

Kommunikation och inspiration till kunder om planering, förvaring, matens hållbarhet och minskat matsvinn

En och annan kund må undra hur större förpackningar och mindre alternativ att köpa till exempel frukt styckvis kontra i nät eller korgar går ihop med ”förvaring”.

Det är allmänt känt att ensamhushållen ökar i Sverige. Samtidigt ser ICA, Coop och andra aktörer till att vi tvingas köpa större förpackningar.

Ett annat problem är att ICA – och andra matbutiker – säljer till exempel champinjoner i plastförpackningar. Champinjoner bör inte förvaras i plastförpackningar, vilket innebär att en kund antingen efter ett tag märker att champinjonerna är i dåligt skick (mer slängd mat återigen) eller omplacerar champinjonerna till en papperspåse (mer plast i soporna). Är detta vad ICA kallar hållbart?