För och emot LCHF och lågkolhydratkost
– 7 jan 2025Låghydratkost och inte minst LCHF-dieten (lågt kolhydratintag och högt fettintag) vilar på uppfattningen att kolhydrater och i synnerhet stärkelse bör undvikas då det leder till ohälsa inklusive övervikt medan den vänder sig mot den vedertagna idén att fett ska undvikas.
Låghydratkosten LCHF är en kontroversiell diet medan den på många sätt är motsatsen till traditionella kostråd. Denna artikel försöker ge en genomgång av för- och nackdelar med denna diet och antar ett kritiskt perspektiv mot en del av dess förespråkares ofta löftesrika budskap.
Låghydratkostens fördelar enligt dess förespråkare
Andreas Eenfeldt är i Sverige en av de ledande förespråkarna för LCHF. Han är författare till boken Matrevolutionen: ät dig frisk med riktig mat som utkom 2011 tillika grundare av webbplatsen Dietdoctor.com.
Matrevolutionen: ät dig frisk med riktig mat är tydlig i sitt budskap: fett är hälsosamt och kolhydrater gör oss sjuka. Fastän titelns anspelning på något omdanande är lågkolhydratkost inget nytt. Om det finns en egentlig grundare är det antagligen Robert Atkins som redan 1972 gav ut boken Dr Atkins New Diet Revolution där restriktioner av kolhydrater var i fokus.
Vad gäller Eenfeldts bok Matrevolutionen är den å ena sidan uppfriskande och sympatisk i sin vilja att slå hål på några ingrodda föreställningar om exempelvis fett. Å andra sidan är den repetitiv med sitt inhamrande av budskapet.
Den blandar hänvisningar till studier med anekdotiska ”framgångshistorier”. Framgångshistorier är typiska när det gäller att visa på det förträffliga hos en diet och det sker här på klassiskt vis: berättelsen utgår från personer vars hälsostatus nått det katastrofala och när de lägger om sin kost sker undret. Detta bevisar inte nödvändigtvis mycket mer än att genom att överge en katastrofkost kan hälsan få ett uppsving – och kroppsvikten kan rasa.
Medan det naturliga med animaliska livsmedel framhålls sägs aldrig något om att exempelvis miljögifter eller nitrattillsatser kunde tänkas vara en aspekt ifråga om fisk respektive köttprodukter. När den retoriska frågan ”Finns det inga nackdelar?” ställs i boken följs det av det överslätande ”Tja, det är sant att man kan känna övergångsbesvär (…) första veckan. Det brukar vara snabbt övergående och det finns knep för att minimera sådana besvär”.
En av de mest frekvent framförda fördelarna med lågkolhydratkost kretsar kring viktnedgång. Vid läsningen av Matrevolutionen verkar det som i det närmaste otänkbart att någon enda person inte skulle bli av med oönskade kilon med denna kost (mer om hur det egentligen förhåller sig nedan).
Att LCHF blivit väldigt populär är inte konstigt givet dess potentiella fördelar. Det är dessutom lättare sälja in en diet med glädjebudskap. Eller vad sägs om att kunna äta hur mycket grädde, smör och kött som helst? Inte nog med att det enligt förespråkarna inte är onyttigt, det är till och med nyttigt plus leder till dramatisk viktnedgång. Det kan också vara värt att tänka på hur mycket pengar det kan finnas för budbäraren av ett sådant budskap, särskilt om budbäraren behärskar konsten att övertyga.
Medan Eenfeldt är ett av de stora namnen i Sverige är Gary Taubes det stora namnet internationellt. Han har fått stort genomslag med böckerna Good Calories, Bad Calories (2007) och Why We Get Fat (2011) och har du sett ett antal matdokumentärer är det inte omöjligt att du träffat på vetenskapsjournalisten Taubes. Mycket i Good Calories, Bad Calories ifråga om innehåll och övertygande argument är igenkännligt hos den svenska nämnda boken Matrevolutionen. Centralt är således kolhydraternas roll för höga blodsockernivåer och hur dessa hänger ihop med främst fetma, diabetes och även cancer.
Vad som finns i Good Calories, Bad Calories och även Matrevolution är insikten att övervikt inte beror på stort kaloriintag utan att kaloriintag beror på övervikt. Det är alltså fråga om metabolism och inte ett rent aritmetiskt förhållande á la kalorier in, kalorier ut. Medan detta är en korrekt redogörelse är både Good Calories, Bad Calories och även Matrevolutionen oprecisa i vilka livsmedel som inte är bra. Som exempel på onyttig mat nämns fruktsötad yoghurt och frukostflingor, men för sådana konstateranden behövs det inte nödvändigtvis anläggas ett lågkolhydratsynsätt – allmänna kostrekommendationer omhuldar knappast fruktsötad yoghurt och frukostflingor (även om det finns gradskillnader i deras ofördelaktighet).
En del av LCHF-budskapet går via farmgångsberättelser ofta kopplade till viktnedgång av det större formatet. Gott så. Men om personer har lyckats minska i vikt från 200 kg till 100 kg betyder det att LCHF är rätt för envar? Självklart lyder budskapet att vi alla kan vara hjälpta av dieten, men även här finns det oklarheter.
I alla de positiva kungörelserna tycks det finnas få saker som inte blir bättre för kroppen och måendet med restriktivt kolhydrat och rikligt med fett. Om det finns något LCHF inte kan leda till kanske det endast är viktuppgång? Men lustigt nog kan även de som vill gå upp i vikt vara behjälpta av LCHF. Hur redogörs av Andreas Eenfeldt själv på Dietdoctor.com.1
Medan mängder av ”vanliga matkonsumenter” hängivet tagit till sig LCFH finns större skepsis bland forskare och journalister på området. Så hur låter kritikerrösterna?
Låghydratkostens nackdelar enligt dess kritiker
Kritikerna av LCHF och andra dieter grundade på lågkolhydratrestriktion erkänner ofta att LCHF kan vara en bra metod för viktminskning – dock med tillägget att det bara fungerar kortsiktigt och att övervikten med tiden återkommer. Den egentliga kritiken handlar emellertid om påstådda hälsomässiga faror som kan höra ihop med att kolhydrater till stor del utesluts för att ersättas av protein och fett.
En av de mest artikulerade kritikerna mot lågkolhydratkost är T. Colin Campbell som sammanfattat sina åsikter i boken The Low-Carb Fraud av (2014). Campbell är välkänd för boken The China Study (2005) och har liksom Taubes synts i matdokumentärer där han intervjuats. Han är till skillnad från Taubes inte journalist utan forskare inom näringslära.
The Low-Carb Fraud försöker visa hur idén bakom lågkolhydratkost är alltför ensidig. Författaren kommenterar Gary Taubes och framför kritik som särskilt berör hur denne handskas med sina källor. Campbell påtalar hur lätt det är att tolka studier efter eget intresse och brista i opartiskhet. Likaså valet av studier har Campbell betänkligheter emot; vad han avser är den vanliga plocka-russinen-ur-kakan-metoden. Dessutom faktumet att Taubes inte själv är forskare, vilket ökar möjligheten att felaktigt tolka vetenskapliga studier.
När LCHF förespråkas är ofta nyckelargumentet att kolhydrater gör att 1) kroppen producerar insulin, 2) att insulinet lagrar sockret i fett och 3) det leder till övervikt och ohälsa. Märkligt nog tenderar kolhydrater att behandlas som om det inte funnits olika slags kolhydrater. Det är trots allt stor skillnad på fibrer och glukos. Huvudargumentet mot LCHF är därför att övervikt och ohälsa endast är resultatet från viss kost med kolhydrater. Kolhydrater är ett problem i onyttig lågfettkost, men behöver inte vara det i nyttig lågfettkost. Det är vidare riktigt att många lågfettprodukter som lightläsk är onyttigt, men det är inte samma sak som att det i alla lägen skulle vara något fel med kolhydrater.
Verklighetens resultat från låghydratkost och LCHF
Vad gäller de framgångssagor som bland annat dras fram av Andreas Eenfeldt i Matrevolutionen: ät dig frisk med riktig mat har denna knappast någon antipod i from av genren misslyckandesagor. Det blir en form av ”survivorship bias” …Så hur framgångsrik är då genomsnittspersonen som påbörjar en låghydratkost?
Och ska man tro kokboksförfattaren och bloggaren Åse Falkman Fredrikson är LCHF och viktminskning ingen ”snabbfix” för de flesta och hon tillägger att det är lättare för män att gå i vikt med LCHF. Hennes förklaring: ”Jo för de har oftast ätit sig tjocka, vi kvinnor har bantat oss tjocka. Vi stressar mycket och det motverkar viktnedgång. Vi gillar att småäta och ’mysa’ och vill helst stoppa sådant i munnen som inte är jättebra för vikten.”2
Det kan låta som ett påstående utan vetenskapliga belägg, men åsikten är inte unik som en personlig reflektion hos Fredrikson. Det gjordes 2009 en analys där totalt 609 överviktiga kvinnor och män jämfördes i avseende av viktminskning på en kolhydratrestriktiv diet. Resultaten publicerades i Nature i oktober 2019.3
Skillnaden i kvantitativa mått var en minskning av vikt på cirka 3 kg i männens favör. En av slutsatserna som gjordes var att männen hade lättare att mentalt acceptera att äta mat med mycket fett medan kvinnorna hade preferenser för mat med låga fetthalter. Antagbart är att skillnaderna berodde på att kvinnorna hade svårare att följa dieten lika noga som männen.
Vad som dock var det mest intressanta med studien var att den jämförde lågkolhydratkostens med lågfettkostens förmåga att leda till viktminskning. Medan en försöksgrupp som åt en kost baserad på lågkolhydratkost fanns en kontrollgrupp som åt en kost baserad på lågfettkost. Resultatet blev oavgjort, dieterna skiljde sig i genomsnitt inte åt ifråga om viktminskning.
På den engelska versionen av Dietdoctor.com ges sammanfattningen: “After 12 months, they concluded there was no difference in weight loss between the two groups.”4 I samma artikel finns också tillägget att upplägget för matintaget mellan grupperna ”is hardly a fair representation of a very low-carb diet” och att detta “could partially explain the null results for weight loss.”
Vad som jämfördes var alltså lågkolhydrat- och lågfettkost, men notera att det rörde sig om nyttiga sådana (healthy low-carbohydrate vs. low-fat diets). I det här fallet kunde inte förespråkarna för lågkolhydratkost använda sig av några framgångshistorier där personer som tidigare troligtvis ätit något slag av katastrofkost växlar över till LCHF. Det är som sagt idealiskt att göra jämförelser som visar på förtjänsten hos något om alternativet är direkt undermåligt. Men i mötet med nyttig lågfettkost hade lågkolhydratkosten ingen enkel seger att inhämta.
Frågan är om Andreas Eenfeldt och Gary Taubes kommer nämna denna studie i eventuella kommande böcker.
Referenser
- Dietdoctor.com, ”Så går du upp i vikt med LCHF” av Andreas Eenfeldt hämtad 2025-01-07 från https://www.dietdoctor.com/se/lchf/upp-i-vikt
- 56kilo.se, ”Varför går jag inte ner i vikt med LCHF” hämtad 2025-01-05 från https://www.56kilo.se/varfor-gar-jag-inte-ner-i-vikt-med-lchf/
- ”Examining differences between overweight women and men in 12-month weight loss study comparing healthy low-carbohydrate vs. low-fat diets” av Lucia Aronica et al https://www.nature.com/articles/s41366-020-00708-y.epdf
- Dietdoctor.com, ”Examining differences between overweight women and men in 12-month weight loss study comparing healthy low-carbohydrate vs. low-fat diets” av Dr. Bret Scher hämtad 2025-01-06 från https://www.dietdoctor.com/men-lose-more-weight-on-a-low-carb-diet-than-women-but-why
Källor
- Matrevolutionen: ät dig frisk med riktig mat (2011) av Andreas Eenfeldt
- The Low-Carb Fraud (2014) av T. Colin Campbell