Matsmart som alternativ för matinköp

Av Emelie Lind – 26 sep 2023

Att handla hos Matsmart.se går till på liknande sätt som från andra matbutiker online. Först behöver du registrera dig, men sedan är det bara att välja varor och gå till kassan och betala inklusive välja metod för hemleverans.

Utbudet

Om den största fördelen med Matsmart är priserna, är den största nackdelen troligtvis utbudet. Om du handlar på Matsmart kommer du långt ifrån alltid hitta dina typiska inköp.

Vill du till exempel ha tag i kaffe går det inte alltid att hitta någon sort från vanliga märken som Gevalia, Arvid Nordquist, Löfbergs eller Zoega. Vill du ha tag i bröd är kanske det närmaste du kommer knäckebröd, majskakor eller kex.

Färska produkter överhuvudtaget ingår generellt inte i utbudet, vilket är logiskt med tanke på upplägget. Så när det gäller frukt, grönsaker, mejeriprodukter, kött och fisk är det alltså inte på matsmart du ska handla.

Matsmart är alltså något du främst vill använda för att fynda – och kanske hitta matprodukter du inte stött på tidigare och annat som brukar vara svårt att få tag på, som macadamianötter eller granatäpplekärnor. Att köpa produkter med kort hållbarhetstid blir inte praktiskt då varorna inte körs ut från butiken samma dag de levereras till dig.

Matsmart logotyp

Mataktör med billighet och klimattänk som affärsidé.

Prisjämförelse

En av huvudidéerna att handla på Matsmart.se är att priserna är klart lägre än i vanliga matbutiker. Nedan är en prisjämförelse mellan Matsmart och Ica online.

Tabell 1. Priser (kr) Matsmart och ICA Online
Livsmedel Matsmart Ica
Havregryn 750g AXA 15 17,95
Extra prima Drottningsylt 410g Önos 39 49,95
Kokosolja 675ml Kung markatta 99 120
Müsli Frukt & Bär 700g Frebaco 19 32,95

Prisuppgifterna gällde 26 september 2023.

Så varför kan Matsmart erbjuda lägre priser än andra matbutiker? När jag gjorde en beställning för att testa visade det sig att samtliga varor hade kort utgångsdatum (en av varorna var faktiskt redan utgången sedan några veckor). Tänk därför på att eventuellt inte köpa för stora partier då det ibland gäller att konsumera produkterna relativt snabbt.

Detta är dock precis i linje med vad som uppges på Matsmart.se. De "överskott", "fel säsong", "kort bäst-före datum", "fel produktion" och "exotiska smaker" som anledningarna varför de kan få tag i varor som sedan kan säljas under normala priser. En del av konceptet är att minska matsvinnet genom att du kan köpa sådant som annars antagligen hade fått slängas.

Leverans

Hemleverans är gratis vid 600 kronor eller mer (observera att det kan skilja sig beroende på val av leveranssätt). Vid beställningar under 600 kronor är kostnaden för leverans hem 59–79 kronor beroende på leverantör. Bland leversansätten finns bland annat Airmee och Postnord. Leveranstiden är 2–6 arbetsdagar.

Vilka orter som Matsmart levererar varor till:

Detta är exempel och inte en fullständig lista varifrån du kan beställa hem från Matsmart:
Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås, Uppsala, Lund, Helsingborg, Halmstad, Växjö, Kalmar, Borås, Jönköping, Linköping, Norrköping, Visby, Eskilstuna, Karlstad, Örebro, Gävle, Sundsvall, Umeå, Luleå, Skellefteå, Kristianstad, Landskrona, Trollhättan, Piteå, Trelleborg, Boden, Uddevalla, Örnsköldsvik, Karlskoga, Ystad, Katrineholm, Hässleholm, Ljungby, Eslöv.

Genom att skriva in ditt postnummer i samband med att du gör din beställning får du reda på om det går att leverera hem till dit du bor.

Motatos

Några av varorna hos Matsmart anges som producerade av Motatos. Motatos är Matsmarts eget märke tillika det varumärkesnamn de använder i vissa andra länder.