Är självscanning på väg bort?

Av Emelie Lind – 4 aug 2023

När framtidsspaningar gjorts om jobb som försvinner i framtiden har ofta kassapersonal varit ett av de jobb som omnämnts. När det började dyka upp moduler för självscanning som alternativ till bemannade kassor trodde förmodligen både kunder och personal att detta var början till slutet på mänsklig kassapersonal, åtminstone i större butiker.

Men nu tycks trenden snarare se ut att vända. Allt fler butiker infört åldersgräns eller maximalt antal på varor vid användning av deras snabbkassor och i vissa fall har snabbkassorna helt stängts.

En Ica-butik i Välsviken informerade i dagarna kunderna med följande text: ”Snabbkassor stängda! P.g.a. problem med snatteri.”

Checkout-kassa i matbutik

Checkout-kassor, finns dem i framtiden?

Det är bland annat godisstölder som är vanliga och en metod som uppges vara i bruk är att först väga påsen och få en prislapp med streckkod som tejpas på påsen och sedan fylla på med mer godis i påsen.

Andra sätt att motverka "stölder" utöver åldersgräns och begränsat antal varor är att använda mer personal som håller uppsikt samt kameror.

Problemet med självscanning gäller både självscanning som görs vid butikshyllorna och den som görs vid betalningsmoduler vid kassorna (utcheckning).

Att begå stöld eller åtminstone modifiera priset man betalar på en matvara har onekligen blivit enklare sedan självscanning infördes. Att matpriserna stigit dramatiskt på senare år kan troligtvis också ha en roll i att svinnet tycks ökat.

Vilka konsekvenserna blir återstår att se. Kanske görs fler restriktioner för självscanning och snabbkassor med självbetjäning och kanske kommer fler butiker att välja att helt ta bort självscanning som alternativ.