Smakar egenodlad mat verkligen bättre?

Av Emelie Lind – 24 juni 2024

Frågar man författare och bloggare som sysslar med grönsaksodling eller odlarna själva är svaret nästan alltid ett självklart och entusiastiskt ja. Men går det verkligen att anta en generell ståndpunkt där egenodlad mat med självklarhet är bättre än den i butik?

Pallkragar med grönsaker

Framställning av mat i egen regi slår allt annat?

Det finns trots allt en mängd faktorer som påverkar smaken hos maten som landat på tallriken och det oavsett om vi odlar den själva eller inte:

Fler odlingsbetingelser skulle kunna adderas som påverkar grönsakens smak, konsistens och textur. När det sägs att den egenodlade grönsaken är godare än butikens måste man också fråga sig: i vilken butik, från vilken grossist och när på året? Alla butiker samarbetar inte med samma grossister och beroende på när vi köper grönsaker i butiker kan det skilja sig åtskilligt i hur de smakar.

Odlarens kunskap och diverse slumpmässiga inslag är också sådant som påverkar kvaliteten på det som växer ur jorden. Även procedurer kring skörden och lagerhushållning i fall detta är aktuellt är att ta i beaktande.

Med allt detta sagt är det inte att förringa fördelarna med egen odling. Är den ekologisk – och de flesta egenodlare brukar välja den vägen – finns inga bekämpningsmedel inblandade. Vad som också talar för det ekologiska odlandet i fråga om smak är att det som odlas ekologiskt ofta har en långsammare mognadstakt, vilket kan gynna utvecklandet av smak. Sedan har förstås grönsakerna heller inte färdats långa sträckor.

Det får heller inte glömmas att smakupplevelsen är subjektiv och påverkas av flera faktorer som vi är omedvetna om. Vetskapen att det som ligger på tallriken kommer från våra egna odlingar bidrar onekligen till hur vi förhåller till det och med det sker något med smakupplevelsen.

Som den berömde självhushållaren John Seymour konstaterar i sin klassiska bok Självhushållning kan vi som konsumenter numera svårligen följa matvarans väg från produktion till livsmedelsbutiken med följden att en osäkerhet uppstår om vad vi egentligen får i oss. Några lagom entusiastiska ord från Seymour får avsluta: ”Att följa en gröda från frö till tallriken ger en tillfredsställelse som stannar länge i kroppen. Åtminstone gör det det i min. Om det beror på att den smakar bättre, att den är mer näringsrik, eller helt enkelt bara för att jag själv varit med i förloppet vet jag inte – troligen samverkar dessa faktorer”.

Källor

  • Självhushållning. En handbok för realister och drömmare (2014) av John Seymour (övers. Lena Almkvist m.fl.)