Crème fraiche
Fakta om crème fraiche.Fettsyror (gram) fördelning:
Crème fraiche görs av grädde och har syrats med bakteriekultur, vanligtvis från yoghurt. (Åtminstone gäller detta i de flesta fall, men det finns risk för att de probiotiska egenskaperna går förlorade under tillverkningen; därför rekommenderas sorter med syrningskultur eller mjölksyrakultur omnämnt i ingrediensförteckningen.)
Vid lägre fetthalt krävs stabiliseringsmedel för att den fortfarande ska vara kokbar. Likaså behövs tillsatser i form av stabiliseringsmedel om smaker tillsätts för att undvika att ingredienserna separeras. Dessutom används vanligtvis aromer, kemiska smaktillsatser, för att åstadkomma smakförstärkning då smakingredienserna ofta ingår i blygsamma mängder. De tillsatser som finns i smaksatta och fettreducerade många crème fraiche-produkter gör dessa till onyttigare val än obearbetade crème fraiche-produkter.
För att en av crème fraichen ska vara så nyttig som möjligt rekommenderas naturell crème fraiche med hög fetthalt, i vilken form matprodukten kommer närmast en råvara.
Tillsatser
Den kanske främsta markören för att klassificera vissa crème fraiche-produkter som onyttiga är att de innehåller modifierad majsstärkelse. Modifierad majsstärkelse gör produkten sötare och är ett billigare (och enligt somliga kostexperter farligare) alternativ till socker. Att modifierad majsstärkelse finns i crème fraiche-produkter beror på att när fetthalten reduceras påverkas smaken, för många till det sämre, och därför kompenseras detta med sötning.
Salt
Även vid en jämförelse av mängden salt framstår smaksatta crème fraiche-produkter med reducerad fetthalt som klart onyttigare. Crème fraiche som är smaksatt innehåller i regel mer än 1 gram salt per 100 gram medan de naturella alternativen med högre fetthalt innehåller cirka 0,1 gram salt per 100 gram.
Mättat fett
En av de primära markörerna för ett onyttigt livsmedel är en andel mättat fett och crème fraiche innehåller normalt en andel på över 60 % mättat fett av det totala fettinnehållet.
Kalorier
Beroende på fetthalt innehåller crème fraiche-produkter omkring 140-320 kalorier. De lägsta nivåer finns i crème fraiche ed låg fetthalt. I fallet Smetana som är en likartad produkt är energimängden omkring 400 kcal.
Vitaminer och mineraler
De vitaminer och mineraler crème fraiche innehåller mest av är Vitamin A och Vitamin B2 respektive kalcium och fosfor. För den som vill ha höga doser av näringsämnen tillför dock detta livsmedel relativt lite och kan inte betraktas nyttig ur ett sådant perspektiv.