Gammal skåpmat i rapporterade studier om hur vi kan leva längre

Av Emelie Lind – 14 sep 2023

Då och då rapporteras det i medier om nya studier som avslöjar hur vi kan leva längre. "Lev längre - livstipsen som ger dig 10 år extra" hette rubriken på en artikel som Expressen publicerade 1 januari 2014. En artikel med rubriken "Ny studie: Lev 10 år längre – med rätt kost" publicerade nästan tio år senare på Aftonbladet (5 maj 2023). Tittar man närmare på artiklarna visar det sig att i stort sett samma tips anges: motionera regelbundet, rök inte, drick inte för mycket alkohol, ät inte för mycket kött, ät grönsaker och frukt. Det är skåpmaten då och nu som lanseras som något revolutionerande.

Skärmdump TheGuardian.com

TheGuardian.com rapporterar vad vi kanske redan visste.

Två av anledningarna till att samma råd återkommer gång på gång är dels att de är sedan länge avgjort sanna (ny forskning som tillbakavisar eller modfierar något av dem kan inte helt uteslutas dock), dels för att de studier som anges som "nya" ofta är longitudinella studier från det vilka då och då görs sammanfattningar som publiceras och som medier återger. Det kan alltså vara samma studie som du läser om (i olika uppdaterade versioner), men eftersom den pågår under många år hinner den rapporteras ifrån vid flertalet tillfällen.

Det nya är kanske främst hur många år längre vi antas kunna leva genom de "nya" rönen. Bara tre månader efter att Aftonbladet kungjorde hur rätt kost enligt en ny studie kunde ge oss tio extra år så publicerade Guardian.com rön från en studie som utlovade tjugo extra år ("Adopt eight lifestyle changes to add 20 years to your life, researchers say"). Så vilka var de senaste landvinningarna på området? 1) Ha bra sociala relationer, 2) undvik stress, 3) undvik stora mängder alkohol, 4) tillämpa en vettig diet, 5) ha en god sömnrutin, 6) var fysisk aktiv, 7) nyttja inte droger, 8) rök inte.

Slutsatserna var alltså närmast identiska med de som redovisades i Expressens artikel från 2013. Den stora skillnaden är antalet år som antas kunna adderas till vår livslängd. Den studie som refererades från på Guardian refererades även på CNN.com samma dag, den enda direkta skillnaden var att då utlovades inte 20 utan 24 extra levnadsår ("These 8 habits could add up to 24 years to your life, study says").

Matfakta.nu har en längre artikel i ämnet om forskningen kring länger levnad: Kost och långlevnad.