Köttbullar

Jämförelse sorter av köttbullar i butiken. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 9 aug 2024

Jämförelser av köttbullar inklusive mängden protein och socker (tabell 1). Jämförelsen inkluderar även vegetariska ersättningsprodukter ("vegobullar").

Tabell 1. Köttbullar mängd protein och socker per 100 gram
Sort Tillverkare Protein Socker
Vegetariska Delikatessbullar Felix 13 1.8
Vegobullar* Anamma 15 1.6
Vegobullar† Scan 11 2
Plant-based balls‡ Hälsans kök 20 1
Vegoboll§ GoGreen 17 1.3
Mamma Scans köttbullar Scan 13 1
Klassiska köttbullar Felix 13 1
Svenska Köttbullar Ica 12 1.8
Köttbullar av hönskött Guldfågeln 14 1.9
Delikatessköttbullar Dafgård 14 2
Kalkonköttbullar Ingelsta 14 2.3
Nötköttbulle Scan 12 1.3

* Majsstärkelse och ärtstärkelse ingår
† Ärtstärkelse ingår samt tillsatt farinsocker
‡ Majsstärkelse ingår samt tillsatt proteinhydrolysat
§ Majsstärkelse och potatisstärkelse ingår samt tillsatt druvsocker
Uppgifterna är senast kontrollerade januari 2023.

Vad som ingår i vegetariska köttbullar

Vegetariska köttbullar är ofta baserade på ärtprotein eller soja.

Tänk på att du kan välja att köpa ekologiskt kött från de flesta matbutiker (kött från djur som äter ekologiskt odlat djurfoder och är mat med mindre miljöpåverkan). Läs mer på Naturskyddsforeningen.se.
Kött kan vara ohälsosamt i stora mängder. Läs mer om risker och köttätande.

Tillsatser i köttbullar

Andra ingredienser som brukar finnas i vanliga köttbullar är rapsolja, druvsocker och salt. I vissa sorter såsom Felix Vegetariska Delikatessbullar ingår även vete. Tillsatser med e-nummer är normalt få och i så fall ofta endast stabiliseringsmedlet metylcellulosa (E461). I vissa sorter används olika stärkelser, vilka helst bör undvikas. Det förekommer även artificiell smaksättning med extrakt och aromer.

De icke-köttrelaterade ingredienser som ofta finns i köttbullar som köps i matbutiken är bland annat potatismjöl, potatisflingor, lök och potatisfiber. Även vatten tillsätts ofta (för att öka vikten).