Kryddor
Kryddor och hur de används i mat.Guide till olika sorters kryddor.
Basilika
Kryddväxt vars blad torkas.
Används till: tomatsallad, omelett, pastarätter, grönsaksrätter, fiskrätter och kycklingrätter.
Chili
Kryddblandning med olika chilifrukter.
Används till: såser, grytor, marinader och koreanska rätter.
Curry
Kryddblandning som kan innehålla koriander, gurkmeja, bockhornsklöver, cayennepeppar, spiskummin, fänkål och svartpeppar. Det finns även röd och grön curry. Curry kan ersätta Garam Masala.
Används till: risrätter, varma såser och kallas såser.
Gurkmeja
Växt som torkas och mals. Finns bland annat i curry och senap. Kan även ätas färsk.
Används till: fisksoppa, yoghurt, juice och smoothie.
Ingefära
Ört som torkas och mals och har en skarp smak.
Används till: asiatiska rätter, bakverk och desserter.
Kanel
Krydda som finns i många sorter, inklusive ceylonkanel.
Används till: bakverk, desserter, gröt och smoothie.
Koriander
Malda blad av ört. Finns även som malda frön från samma växt då med brunaktig färg.
Används till: asiatiska rätter, mexikanska rätter och kötträtter.
Smakämnena tål inte uppvärmning särskilt bra och kryddningen bör därför ske i slutet under tillagningen.
Mejram
Ört med sötaktig smak.
Används till: grönsaksrätter, kötträtter och ärtsoppa.
Smakämnena tål inte uppvärmning särskilt bra och kryddningen bör därför ske i slutet under tillagningen.
Oregano
Örtkrydda från torkade blad (benämns även kungsmynta).
Används till: tomat, pizza och pastarätter.
Örter provencal
Kryddblandning av franska örter.
Används till: sallader, kyckling, soppa och gratänger.
Paprika
Kryddblandning med torkad paprika.
Används till: grytor, fisksoppa och skaldjurssoppa.
Spiskummin
Mald aromatisk krydda som även ingår i curry och garam masala. Spiskummin ingår i morotsläktet och ska ej förväxlas med kummin eller svartkummin som ingår i familjen flockblommiga växter respektive ranukelsläktet.
Används till: indiska och mexikanska rätter.
Svartpeppar
Växt vars halvmogna frukter torkas i solen (vitpeppar framställs av fullmogna frukter medan grönpeppar framställs av omogna frukter).
Används till: all slags matlagning.
Örtsalt
Alternativ till vanligt salt som innehåller havssalt och en blandning av diverse av lök, växtarter och kryddor, vilka kan vara purjolök, krasse, gräslök, persilja, libbsticka, paprika, vitlök, pepparrot, basilika, mejram, rosmarin, timjan och kelp.
Används till: sallader, såser, soppor, kvarg och äggrätter.