Kryddor

Kryddor och hur de används i mat.

Guide till olika sorters kryddor.

Basilika

BasilikakryddaKryddväxt vars blad torkas.

Används till: tomatsallad, omelett, pastarätter, grönsaksrätter, fiskrätter och kycklingrätter.

Chili

ChilipulverKryddblandning med olika chilifrukter.

Används till: såser, grytor, marinader och koreanska rätter.

Curry

CurrykryddaKryddblandning som kan innehålla koriander, gurkmeja, bockhornsklöver, cayennepeppar, spiskummin, fänkål och svartpeppar. Det finns även röd och grön curry. Curry kan ersätta Garam Masala.

Används till: risrätter, varma såser och kallas såser.

Gurkmeja

GurkmejakryddaVäxt som torkas och mals. Finns bland annat i curry och senap. Kan även ätas färsk.

Används till: fisksoppa, yoghurt, juice och smoothie.

Ingefära

IngefärakryddaÖrt som torkas och mals och har en skarp smak.

Används till: asiatiska rätter, bakverk och desserter.

Kanel

KanelkryddaKrydda som finns i många sorter, inklusive ceylonkanel.

Används till: bakverk, desserter, gröt och smoothie.

Koriander

KorianderkryddaMalda blad av ört. Finns även som malda frön från samma växt då med brunaktig färg.

Används till: asiatiska rätter, mexikanska rätter och kötträtter.

Smakämnena tål inte uppvärmning särskilt bra och kryddningen bör därför ske i slutet under tillagningen.

Mejram

MejramkryddaÖrt med sötaktig smak.

Används till: grönsaksrätter, kötträtter och ärtsoppa.

Smakämnena tål inte uppvärmning särskilt bra och kryddningen bör därför ske i slutet under tillagningen.

Oregano

OreganokryddaÖrtkrydda från torkade blad (benämns även kungsmynta).

Används till: tomat, pizza och pastarätter.

Örter provencal

Örter provencalkryddaKryddblandning av franska örter.

Används till: sallader, kyckling, soppa och gratänger.

Paprika

PaprikapulverKryddblandning med torkad paprika.

Används till: grytor, fisksoppa och skaldjurssoppa.

Spiskummin

SpiskumminkryddaMald aromatisk krydda som även ingår i curry och garam masala. Spiskummin ingår i morotsläktet och ska ej förväxlas med kummin eller svartkummin som ingår i familjen flockblommiga växter respektive ranukelsläktet.

Används till: indiska och mexikanska rätter.

Svartpeppar

SvartpepparVäxt vars halvmogna frukter torkas i solen (vitpeppar framställs av fullmogna frukter medan grönpeppar framställs av omogna frukter).

Används till: all slags matlagning.

Örtsalt

ÖrtsaltAlternativ till vanligt salt som innehåller havssalt och en blandning av diverse av lök, växtarter och kryddor, vilka kan vara purjolök, krasse, gräslök, persilja, libbsticka, paprika, vitlök, pepparrot, basilika, mejram, rosmarin, timjan och kelp.

Används till: sallader, såser, soppor, kvarg och äggrätter.

Kryddblandningar

Många populära kryddor är i själva verket balningar av olika kryddor. En sådan är curry som redan nämnts ovan. Fler sådana är bland annat följande (notera att blandningarna kan skilja sig något beroende på tillverkare):

Tänk på att kryddblandningar kan innehålla salt och socker samt tillsatser såsom kiseldioxid (E551) som är ett klumpförebyggande medel.

Ekologiska kryddor

I vissa fall finns möjligheten att köpa ekologiska kryddor, vilket generellt rekommenderas.

Krydda eller inte?

Det går att hitta sådant i kryddhyllorna som bara tveksamt är att klassificera som kryddor. Ett sådant fall är arrowrot som säljs i pulvriserad form. Den är en stärkelse, men framställs dock från en ört.

Farliga kryddor

Kryddor är normalt sett inte farliga så länge de används måttligt. Som med livsmedel i allmänhet kan personer med vissa sjukdomar ha nytta av att undvika en viss sorts krydda.

Muskotnöt är en krydda som det behövs lite av för att avge mycket smak. Den kan dock vara toxisk i för stora doser och det är viktigt att inte överskrida två teskedar. Muskotnöt kan ge liknande känslor som vid berusning och har därför använts i detta syfte av ungdomar främst, vilket kan ge allvarliga hälsosymptom som hjärtrusning.