Ost

Jämförelser av ost i butiken. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 23 juni 2024

Ost förpackningarDet finns relativt få tillsatser i ost (hårdost), men det skiljer sig ändå åt och i somliga fall kan du helt slippa tillsatser. Listorna jämför antal tillsatser (tabell 1) och mängden salt (tabell 2) i ost av olika märken.

Tabell 1. Ost antal tillsatser
Produkt Märke Tillsatser
Hushållsost mild 26% Arla 0
Sture Gräddost 38% Arla 0
Gräddis mild och krämig Arla 0
Åseda Gräddost 38% Arla 0
Präst mellan 35% ekologisk Ica 0
Gräddost 38% Wernersson 0
Taleggio Wernersson 0
Blå Kornblomst (Blåmögel) ekologisk Thise 0
Humlan 33% ekologisk Arla 1
Vänerost 33% Arla 1
Port salut mild 26% Arla 1
Gouda mild 28% Arla 1
Edamer mild 23% Arla 1
Jämtgård 28% Arla 1
Storsjö 31% Arla 1
Präst mild Skånemejerier 1
Munkens Svarta 10% Wästgöta Kloster 1
Borgmästarost Boxholms 1
Präst 35% Allerum 1
Hushållsost mild 26% Ica 1
Rike Mild 36% Garant 1
Grevé 28%* Ica 1
Gräddost 38%* Ica 1
Jarlsberg 27%† Wernersson 1
Präst mellanlagrad 31% Arla 2
Herrgård mild 28% Arla 2
Grevé mild & mager 17% Arla 2
Grevé lagrad 28% Arla 2
Herrgård extralagrad 28% Falbygdens 2
Manchego Falbygdens 2
Morfars Brännvinsost Falbygdens 2
Hushållsost 26% Gäsene 2
Danbo Svart Wernersson 2
Präst Mellanlagrad 31% Garant 2
Bondmoran Gäsene 3
Gäsene Special Gäsene 3
Västerbottensost Västerbottensost 3
Rökt Ost Falbygdens 3
Iberico Reserva 12mån Engelmanns 3
Maasdamer 28%* Ica 3

* Innehåller mikrobiellt framtaget mjölkkoagulerande enzym.
† Innehåller löpe (animaliskt enzym).

Uppgifterna är senast kontrollerade februari 2024.

Inte inkluderat bland tillsatser är salt eller ystenzym.

Tänk på att handla ekologiska eller Ä-märkta produkter för att undvika genmodifierade mikroorganismer som kan ingå i ost med ystenzymer.

Observera att antalet tillsatser inte nödvändigtvis återspeglar mängden tillsatser.

Salt i ost

Listan jämför mängden salt i ostsorter.

Tabell 2. Ost och mängd salt per 100 gram
Produkt Märke Salt
Gräddis mild och krämig Arla 1.2
Vänerost 33% Arla 1.2
Präst mellan 35% ekologisk Ica 1.2
Humlan mild 33% ekologisk Arla 1.2
Präst mellanlagrad 31% Arla 1.2
Grevé mild & mager 17% Arla 1.2
Präst mild Skånemejerier 1.2
Munkens Svarta 10% Wästgöta Kloster 1.2
Grevé 28% Ica 1.2
Präst 35% Allerum 1.2
Västerbottensost Västerbottensost 1.2
Präst Mellanlagrad 31% Garant 1.2
Herrgård mild 28% Arla 1.3
Gouda mild 28% Arla 1.4
Edamer mild 23% Arla 1.4
Jämtgård 28% Arla 1.4
Herrgård extralagrad 28% Falbygdens 1.4
Borgmästarost Boxholms 1.5
Hushållsost 26% Gäsene 1.6
Bondmoran Gäsene 1.6
Gäsene Special Gäsene 1.6
Hushållsost mild 26% Arla 1.6
Port salut mild 26% Arla 1.6
Hushållsost mild 26% Ica 1.6
Creamy Blue Blåmögelost Castello 1.6
Sture Gräddost 38% Arla 1.7
Gräddost 38% Ica 1.7
Manchego Falbygdens 1.7
Gouda Eldorado 1.7
Åseda Gräddost 38% Arla 1.8
Gräddost 38% Wernersson 1.8
Blåmögelost Saint Agur 2.2
Taleggio Wernersson 2.3
Blå Kornblomst (blåmögel) Thise 2.3
Rökt Ost Falbygdens 3.4

Uppgifterna är senast kontrollerade augusti 2023.

Ost innehåller relativt mycket salt och det beror bland annat på att osten under framställningen saltas i saltlake för att få önskad konsistens och smak.

Tillsatser i ost

Vanliga tillsatser i hårdost är konserveringsmedel som kaliumsorbat (E202) och natriumnitrat (E251), vilka bland annat kan fungera för ytbehandling mot mögelangrepp. Tänk på att konserveringsmedel i ost inte behövs för att varan ska ha bra hållbarhet även om ost utan konserveringsmedel kan börja mögla snabbare. Även kalciumklorid (E509) som fungerar som surhetsreglerande medel är vanligt.

Arla

I några av produkterna är det fritt från tillsatser.

I andra ostprodukter från samma tillverkare ingår konserveringsmedel i form av kaliumsorbat (E202). Även kalciumklorid (E509) oftast tillsammans med kaliumsorbat, men ibland som enda tillsats.

I sorten Port Salut finns även färgämnet annattoextrakt (E160ii).

Gäsene Mejeri

I några av produkterna ingår konserveringsmedel i form av natriumnitrat (E251).

I sorter som Bondmoran finns även kalciumklorid (E509) och natamycin (E235), vilket fungerar som ytbehandlingsmedel.

Ica

I produkterna kan ingå konserveringsmedel i form av kaliumsorbat (E202), natriumnitrat (E251) och kalciumklorid (E509).

I flera sorter förekommer mjölkkoagulerande enzym framställt genom modifiering av mikroorganismer som är ett alternativ till naturligt framställt löpe.

Västerbottensost

I sorten Västerbottensost från tillverkaren med samma namn ingår konserveringsmedel i form av kaliumsorbat (E202), natamycin (E235) och natriumnitrat (E251).

Ost och mikrober

”Ju mer hantverksmässig osttillverkningen är och ju mindre steril miljön, desto större variation av mikrober växer i och på osten”, skriver Phil Spector i Matmyten. Vetenskapen om vad vi äter och hur det påverkar oss.

I icke-industriellt framtagen ost finns hundratals naturliga arter av mikrober och dessutom jäst och mögel, mestadels på skorpan, som bidrar med smak åt osten. Till skillnad mot traditionella ostar innehåller ostar tillverkade i sterila industrier få eller inga levande bakterier.

Opastöriserad ost

Ost är normalt pastöriserad, men opastöriserade ostar förekommer. Några exempel är Appenzeller och Comté från Falbygdens. Ibland finns beteckningen "opast" eller "opas" på förpackningarna.

Ost och kasein

Ost har kasein som sitt huvudsakliga protein, vilket är fullvärdigt protein. Kasein bygger upp muskler, höjer fettförbränningen och underlättar upptag av fosfor och kalcium, men tar samtidigt lång tid att smälta i tarmen.

Löpe

Ett ämne som framkommer naturligt i löpmagen hos kalvar. Ämnet får mjölken att ysta sig (dvs. dela upp sig i ostmassa och vassle).

Svensk ost och varumärken

Det fanns under 1980-talet tiotusentals mjölkgårdar i Sverige. Idag är läget ett annat: få gårdar och i stället stordrift för lönsamhetens skull. Arla Food som är den största producenten av ost i Sverige har köpt upp många av de mindre företagen och flyttat en stor del av produktionen från de ursprungliga platserna, i många fall över till Danmark. Fastän platsen för ysterierna inte är avgörande för slutprodukten påverkas ändå osten som matprodukt när tillverkningen flyttas. Smaken i ost påverkas av betesmarkens blandning av gräs och örter, vilket en gång i tiden gjorde de olika ostarna i Sverige mer karaktäristiska.

Åseda Gräddost blev uppköpt 2004 av Arla varpå produktionen flyttades till Danmark. Efter att Arla tagit över Boxholms Ost flyttades produktionen från staden i Östergötland norrut till Östersund. Glada Bonden mejeri tog över anläggning i Boxholm och började använda utrustningen, vilket inledde en juridisk tvist med Arla som ansåg att de ägde utrustningen (Glada Bonden vann målet i hovrätten 2023).

Sture Ost fick från början sitt namn från Sten Sture den yngre, en riddare på medeltiden. Numera ägs varumärket av Arla Food.

Även andra varumärken ägs ofta av större aktörer. Till exempel ägs Allerum av Skånemejerier och ostar som bär Allerums varumärke tillverkas inte längre i staden Allerum. Skånemejerier äger sedan 2010 även hälften av Wernersson Ost.

Varumärken och deras ägarföretag:

Gäsene och Västerbottenost (som ägs av Norrmejerier) är några av få etablerade aktörer som fortfarande drivs självständigt.

Herrgårdsost är känd tillbaka till 1880-talet då den gjordes på Bjärka-Säby gårdsmejeri i Östergötland.

Prästost är en svensk ost som fått sitt namn efter att den från början gjordes på prästgårdarna.

Andra ostsorter

Cheddar används exempelvis på ostbrickor och namnet härstammar från den engelska byn Cheddar där osten först tillagades.

Edamer är traditionellt klotformad och har sitt ursprung i den Nederländska orten Edam.

Emmentaler är vad som skapat begreppet schweizerost med sina stora hål och tillagades ursprungligen i distriktet med samma namn.

Gouda är en halvhård, lagrad ost med ursprung i den Nederländska kommunen Gouda.

Parmesan är en vällagrad och mycket hård ost som särskilt förekommer som riven ost. Det italienskklingande namnet hänger ihop med att osten har sitt ursprung i Parma.

Fortsatt läsning: Ostsorternas historia (Ostmanifest.se)

Referenser