Recept scones

Scones och ost
Scones med flera mjölsorter och kardemumma
11 ingredienser

Ingredienser för tre scones:

  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl special
  • 0,25 dl kruskakli
  • 0,75 dl rågmjöl
  • 0,25 dl potatismjöl
  • 0,25 dl dinkelflingor
  • 0,75 dl majsmjöl
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,75-2 dl naturell yoghurt
  • 1-2 kryddmått kardemumma

Tillagning:

  1. Ta ut smör några minuter före bakning för att det helst ska uppnå rumstemperatur. Påskynda eventuellt detta genom att mosa till smöret.
  2. Blanda mjölsorter samt bakpulvret.
  3. Blanda med smöret.
  4. Tillsätt kardemumma.
  5. Tillsätt yoghurt.
  6. Knåda till deg med bakslev och platta ut scones på plåt (med plåtpapper). Undvik att de blir för tjocka och skär eventuellt spår med kniv för att lättare kunna bryta brödet senare.
  7. Ställ in i mitten av ugn ca 15 min på 190 grader.
  8. Bör svalna en stund då innanmätet kan vara degigt.

Tänk på att bröd som varit i ugnen kan få brända kanter. Dessa kan vara ohälsosamma och du rekommenderas att slänga sådana delar av brödet. Receptet som presenteras ovan har lägre gradantal än många andra sconesrecept just därför att brödet inte ska bli bränt samt att andra effekter av hög upphettning ska undvikas. Om brödets kanter blir brända eller inte påverkas även av placeringen i ugnen.

Näringsinnehåll

Kombinationen av vetemjöl och kruskakli (kan ersättas med vetekli) innebär att vetemjölet kompletteras med vetekli som utgör vetekornets skalskikt. Vetegroddar kan också användas för att komplettera med grodden som är skiktet under skalet. Rågmjölet (som kan ersättas med Grahamsmjöl) är osiktat och innehåller fullkorn som ger ett något grövre bröd. Kardemumma innehåller bland annat höga halter av järn (100 g 100 % RDI), zink (100 g 75 % RDI), magnesium (100 g 61 % RDI) och kalium (100 g 56 % RDI).