Recept chokladbollar med russin och mörk choklad
Ingredienser:
- 100 g smör
- 1 dl russin
- 2,75 dl dinkelflingor
- 3 msk kakao
- 20 g mörk choklad
- 2 msk kaffe
- 0,5 dl riven kokos
Tillagning:
- Ställ fram smör ca 15 min.
- Brygg kaffe och låt svalna.
- Blanda russin, havre och kakao med smöret.
- Tillsätt sönderbrutna små bitar av chokladen.
- Häll i kaffe och arbeta ihop till en massa.
- Forma bollar som rullas i kokos.
- Ställ eventuellt i kyl 30-60 min.
Detta recept på chokladbollar är en nyttigare variant än den vanliga med strösocker och vaniljsocker. Russin (eller torkade dadlar) ersätter sockret och mörk choklad används som ytterligare smakförstärkelse. Havregryn är ersatta med dinkelflingor (gärna ekologiska). Dinkelflingor är precis som havregryn rikt på fiber och flera mineraler, men genom att byta ut havre minskas sockerhalten (dinkelflingor innehåller mindre än 1 % socker). Använd gärna ekologiskt kokos, vilket dels minskar risken att du får i dig bekämpningsmedel, dels ser du till att risken för biologisk mångfald minskar, vilket annars kan vara fallet då palmodlingar anläggs.
Chokladkaka med kokos (platta "chokladbollar")
Det som kallas chokladbollar måste inte ha formen av runda bollar. Vill man slippa bli kletig går det att direkt lägga massan i en form av något slag, platta till och sedan strö över kokos. För detta recept går det addera någon extra matsked kaffe och samtidigt behövs bara halva mängden kokos.
Ingredienser för "chokladkaka":
- 100 g smör
- 1 dl russin
- 2,75 dl dinkelflingor
- 3 msk kakao
- 20 g mörk choklad
- 3 msk kaffe
- 0,25 dl riven kokos
- evt 1 tsk linfrön