Recept toscaäpplen
Näringsinnehåll
Ingredienser för en portion:
- 2-3 st röda äpplen
- 0,25 dl mandel
- 0,15-0,25 g smör
- 1-2 krm kanel
- 0,5-1 msk sirap
Tillagning:
- Kärna ur och dela äpplena i bitar alternativt i halvor, vilket är det traditionella tillvägagångssättet, och lägg i en form.
- Hacka mandel (alternativt hasselnötter).
- Koka upp smör och blanda i mandel, kanel och sirap.
- Häll glasyren över äpplebitarna.
- Ställ in formen i ugnen 6–8 minuter i 170 grader.
Mellanmål bestående av äpple och toscaglasyr utan socker och mjölk. Till exempel ett bra alternativ för de med allergier mot äpple då reaktionerna ofta uteblir vid uppvärmning. Vad som skiljer detta recept från den typiska tillagningen av toscaäpplen är att socker och mjölk ersatts med sirap (i mindre mängd) och att upphettningen reducerats i tid och gradantal för att bland annat undvika ohälsosamma svartbrända delar.
Observera att ugnstekta äpplen i genomsnitt innehåller tre gånger mer AGE-partiklar än råa.