Nyttiga och onyttiga smoothies

Av Emelie Lind – 15 juli 2023

Det finns både nyttiga och mindre nyttiga smoothies. Det beror helt enkelt på ingredienserna. Här förklarar skillnaden och ges exempel på vad som är nyttigt och kanske inte så nyttigt på området.

Gör man en googling på ”nyttiga smoothies” hittas recept (eller oftast länkar till recept om man ska vara noga) som bland annat innehåller något av följande:

Dessa ingredienser är samtliga tveksamma i ett sammanhang där nyttigheten betonas.

Vaniljsocker och honung kan säkert göra drycken godare, men dem ökar dessutom sockerhalten. Frukt och bär som är typiska ingredienser i smoothies innehåller redan en del socker – de är relativt söta och det är inte minst därför vi tycker om dem. Om du vill dricka en nyttig smoothie så skippa alla extra sötningsmedel.

Salt är knappast något vi behöver mer av i vår kost. Det är allmänt känt att den västerländska kosten är överberikad på just salt.

Frysta bär bör ätas med försiktighet och särskilt importerade (frysta hallon och björnbär i svenska butiker är oftast importerade) rekommenderas att kokas. Den som snabbt och smidigt vill tillsätta bär till en smoothie framtaget från frysen bör alltså tänka sig för.

Vaniljyoghurt likt andra smaksatta yoghurtsorter innehåller ofta mer än dubbelt så mycket socker som naturell yoghurt. Som sagt tillför frukt och bär tillräckligt med socker utan att detta behöver ökas om smoothien ska kunna klassas som nyttig.

Mjölk är överlag omstritt som livsmedel och den debatten ska inte återges här, men vad som är särskilt relevant när det gäller smoothies är att mjölkproteinet kasein binder polyfenoler, vilket innebär att upptaget av många antioxidanter reduceras om mjölk används som bas i smoothien. Vatten är nyttigare.

Spirulina har fått en massa positivt omdömen runtom på nätet, men varningar har också utfärdats i samband med nyheten att cyanobakterien klassades som misstänkt giftig.

Smoothie i glas

Smoothie med nyttiga ingredienser.

Smoothieförslag

Förslag med ingredienser på smoothie från Matfakta.nu.

Banan, mango och sallatsblad:

Banan, melon och spenat:

Banan och blåbär:

Avokado, blåbär och citron:

Ananas, melon och blåbär:

Äpple, plommon och rödkål:

Samtliga av recepten är till cirka ett glas.