E-nummer för tillsatser i mat

Alla e-nummer och deras kategorier. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 10 dec 2023

Det finns totalt 316 olika E-nummer. Bland dessa ingår följande kategorier:

Dessa är listade i ordning och andra sifran anger kategorin. E-nummer som börjar med E-1.. är samtliga färgämnen. Bland vad som ibland sorteras som "övriga tillsatser" utgörs till exempel numren E620-E635 smakförstärkare. Smakförstärkare ska inte uppfattas som att den gör maten godare, men smakförstärkare kan göra maten mer smakrik. Vad det fräsmt handlar om är att få smaken att "återuppstå" då den gått delvis förlorad vid framställningen. Att smaken går förlorad är något som är vanligt i den industriella matframställningen.

Alla e-nummer och deras namn

I listan finns alla e-nummer och vad dem står för samt vilka kategorier av tillsatser de ingår i.

E-nummer Namn Kategori
E100 Kurkumin Färgämne
E101 Riboflavin Färgämne
E102 Tartrazin Färgämne
E104 Kinolingult Färgämne
E110 Para-orange Färgämne
E120 Karmin ? Färgämne
E122 Azorubin Färgämne
E123 Amarant Färgämne
E124 Nykockin Färgämne
E127 Erytrosin Färgämne
E129 Allurarött Färgämne
E131 Patentblått ? Färgämne
E132 Indigotin Färgämne
E133 Briljantblått Färgämne
E140 Klorofyller Färgämne
E141 Klorofyllkopparkomplex Färgämne
E142 Grön Färgämne
E150a Sockerkulör Färgämne
E150b Sockerkulör Färgämne
E150c Sockerkulör Färgämne
E150d Sockerkulör Färgämne
E151 Briljantsvart Färgämne
E153 Vegetabiliskt kol Färgämne
E155 Brun Färgämne
E160a Karotener Färgämne
E160b Annattoextrakt Färgämne
E160c Paprikaoleoresin Färgämne
E160d Lykopen Färgämne
E160e Beta-apo-8’-karotenal Färgämne
E161b Lutein Färgämne
E161g Kantaxantin Färgämne
E162 Rödbetsrött ? Färgämne
E163 Antocyaner Färgämne
E170 Kalciumkarbonat Färgämne
E171 Titandioxid Färgämne
E172 Järnoxider och järnhydroxider Färgämne
E173 Aluminium Färgämne
E174 Silver Färgämne
E175 Guld Färgämne
E180 Litolrubin Färgämne
E200 Sorbinsyra Konserveringsmedel
E202 Kaliumsorbat Konserveringsmedel
E210 Bensoesyra ? Konserveringsmedel
E211 Natriumbensoat Konserveringsmedel
E212 Kaliumbensoat Konserveringsmedel
E213 Kalciumbensoat Konserveringsmedel
E214 p-Hydroxibensoesyraetylester Konserveringsmedel
E215 p-Hydroxibensoesyraetylesterns natriumsalt Konserveringsmedel
E218 p-Hydroxibensoesyrametylester Konserveringsmedel
E219 p-Hydroxibensoesyrametylesterns natriumsalt Konserveringsmedel
E220 Svaveldioxid ? Konserveringsmedel
E221 Natriumsulfit Konserveringsmedel
E222 Natriumvätesulfit Konserveringsmedel
E223 Natriumdisulfit Konserveringsmedel
E224 Kaliumdisulfit Konserveringsmedel
E226 Kalciumsulfit Konserveringsmedel
E227 Kalciumvätesulfit Konserveringsmedel
E228 Kaliumvätesulfit Konserveringsmedel
E234 Nisin Konserveringsmedel
E235 Natamycin ? Konserveringsmedel
E239 Hexametylentetramin Konserveringsmedel
E242 Dimetyldikarbonat Konserveringsmedel
E243 Etyllauroylarginat Konserveringsmedel
E249 Kaliumnitrit Konserveringsmedel
E250 Natriumnitrit Konserveringsmedel
E251 Natriumnitrat Konserveringsmedel
E252 Kaliumnitrat Konserveringsmedel
E260 Ättiksyra Konserveringsmedel
E261 Kaliumacetater Konserveringsmedel
E262 Natriumacetater Konserveringsmedel
E263 Kalciumacetat Konserveringsmedel
E270 Mjölksyra Konserveringsmedel
E280 Propionsyra Konserveringsmedel
E281 Natriumpropionat Konserveringsmedel
E282 Kalciumpropionat Konserveringsmedel
E283 Kaliumpropionat Konserveringsmedel
E284 Borsyra Konserveringsmedel
E285 Natriumtetraborat Konserveringsmedel
E290 Koldioxid Konserveringsmedel
E296 Äppelsyra Konserveringsmedel
E297 Fumarsyra Konserveringsmedel
E300 Askorbinsyra ? Antioxidationsmedel
E301 Natriumaskorbat Antioxidationsmedel
E302 Kalciumaskorbat Antioxidationsmedel
E304 Askorbinsyraestrar av fettsyror Antioxidationsmedel
E306 Tokoferolrika extrakt ? Antioxidationsmedel
E307 Alfa-tokoferol Antioxidationsmedel
E308 Gamma-tokoferol Antioxidationsmedel
E309 Delta-tokoferol Antioxidationsmedel
E310 Propylgallat Antioxidationsmedel
E315 Isoaskorbinsyra Antioxidationsmedel
E316 Natriumisoaskorbat Antioxidationsmedel
E319 Tertiär butylhydrokinon Antioxidationsmedel
E320 Butylhydroxianisol Antioxidationsmedel
E321 Butylhydroxitoluen Antioxidationsmedel
E322 Lecitiner Antioxidationsmedel
E325 Natriumlaktat Antioxidationsmedel
E326 Kaliumlaktat Antioxidationsmedel
E327 Kalciumlaktat Antioxidationsmedel
E330 Citronsyra Antioxidationsmedel
E331 Natriumcitrater Antioxidationsmedel
E332 Kaliumcitrater Antioxidationsmedel
E333 Kalciumcitrater Antioxidationsmedel
E334 L-Vinsyra Antioxidationsmedel
E335 Natriumtartrater Antioxidationsmedel
E336 Kaliumtartrater Antioxidationsmedel
E337 Natriumkaliumtartrat Antioxidationsmedel
E338 Fosforsyra Antioxidationsmedel
E339 Natriumfosfater Antioxidationsmedel
E340 Kaliumfosfater ? Antioxidationsmedel
E341 Kalciumfosfater ? Antioxidationsmedel
E343 Magnesiumfosfater Antioxidationsmedel
E350 Natriummalater Antioxidationsmedel
E351 Kaliummalat Antioxidationsmedel
E352 Kalciummalater Antioxidationsmedel
E353 Metavinsyra Antioxidationsmedel
E354 Kalciumtartrat Antioxidationsmedel
E355 Adipinsyra Antioxidationsmedel
E356 Natriumadipat Antioxidationsmedel
E357 Kaliumadipat Antioxidationsmedel
E363 Bärnstenssyra Antioxidationsmedel
E380 Triammoniumcitrat Antioxidationsmedel
E385 Kalciumdinatriumetylendiamintetraacetat Antioxidationsmedel
E392 Extrakt av rosmarin Antioxidationsmedel
E400 Alginsyra Emulgeringsmedel
E401 Natriumalginat Emulgeringsmedel
E402 Kaliumalginat Emulgeringsmedel
E403 Ammoniumalginat Emulgeringsmedel
E404 Kalciumalginat Emulgeringsmedel
E405 1,2-Propylenglykolalginat Emulgeringsmedel
E406 Agar Emulgeringsmedel
E407 Karragenan Emulgeringsmedel
E407a Bearbetad Eucheumaalg Emulgeringsmedel
E410 Fruktkärnmjöl Emulgeringsmedel
E412 Guarkärnmjöl Emulgeringsmedel
E413 Dragant Emulgeringsmedel
E414 Gummi arabicum ? Emulgeringsmedel
E415 Xantangummi ? Emulgeringsmedel
E416 Karayagummi Emulgeringsmedel
E417 Taragummi Emulgeringsmedel
E418 Gellangummi Emulgeringsmedel
E420 Sorbitol Sötningsmedel Emulgeringsmedel
E420 Sorbitol, sorbitolsirap Emulgeringsmedel
E421 Mannitol Sötningsmedel Emulgeringsmedel
E421 Mannitol Emulgeringsmedel
E422 Glycerol Emulgeringsmedel
E423 Gummi arabicum modifierat med oktenylbärnstenssyra Emulgeringsmedel
E425 Konjakgummi Emulgeringsmedel
E426 Sojabönshemicellulosa Emulgeringsmedel
E427 Cassiagummi Emulgeringsmedel
E431 Polyoxietylen(40)stearat Emulgeringsmedel
E432 Polyoxietylensorbitanmonolaurat Emulgeringsmedel
E433 Polyoxietylensorbitanmonooleat Emulgeringsmedel
E434 Polyoxietylensorbitanmonopalmitat Emulgeringsmedel
E435 Polyoxietylensorbitanmonostearat Emulgeringsmedel
E436 Polyoxietylensorbitantristearat Emulgeringsmedel
E440 Pektiner Emulgeringsmedel
E442 Ammoniumfosfatider Emulgeringsmedel
E444 Sackarosacetatisobutyrat Emulgeringsmedel
E445 Glycerolestrar av trähartser Emulgeringsmedel
E450 Magnesiumdivätefosfat ? Emulgeringsmedel
E450 Difosfater Emulgeringsmedel
E451 Trifosfater Emulgeringsmedel
E452 Polyfosfater Emulgeringsmedel
E456 Kaliumpolyaspartat Emulgeringsmedel
E459 Betacyklodextrin Emulgeringsmedel
E460 Cellulosa Emulgeringsmedel
E461 Metylcellulosa Emulgeringsmedel
E462 Etylcellulosa Emulgeringsmedel
E463 Hydroxipropylcellulosa Emulgeringsmedel
E463a Lågsubstituerad hydroxipropylcellulosa Emulgeringsmedel
E464 Hydroxipropylmetylcellulosa Emulgeringsmedel
E465 Metyletylcellulosa Emulgeringsmedel
E466 Natriumkarboximetylcellulosa Emulgeringsmedel
E468 Tvärbunden natriumkarboximetylcellulosa Emulgeringsmedel
E469 Enzymatiskt hydrolyserad karboximetylcellulosa Emulgeringsmedel
E470a Natrium-, kalium- och kalciumsalter av fettsyror Emulgeringsmedel
E470b Magnesiumsalter av fettsyror Emulgeringsmedel
E471 Mono- och diglycerider av fettsyror ? Emulgeringsmedel
E472a Mono- och diglyceriders ättiksyraestrar Emulgeringsmedel
E472b Mono- och diglyceriders mjölksyraestrar Emulgeringsmedel
E472c Mono- och diglyceriders citronsyraestrar Emulgeringsmedel
E472d Mono- och diglyceriders vinsyraestrar Emulgeringsmedel
E472e Mono- och diglyceriders mono- och diacetylvinsyraestrar Emulgeringsmedel
E472f Blandade ättik- och vinsyraestrar av mono- och diglycerider Emulgeringsmedel
E473 Sackarosestrar av fettsyror Emulgeringsmedel
E474 Sackarosestrar i blandning med mono- och diglycerider av fettsyror Emulgeringsmedel
E475 Polyglycerolestrar av fettsyror Emulgeringsmedel
E476 Polyglycerolpolyricinoleat Emulgeringsmedel
E477 1,2-Propylenglykolestrar av fettsyror Emulgeringsmedel
E479b Termiskt oxiderad sojabönsolja Emulgeringsmedel
E481 Natriumstearoyl-2-laktylat Emulgeringsmedel
E482 Kalciumstearoyl-2-laktylat Emulgeringsmedel
E483 Stearyltartrat Emulgeringsmedel
E491 Sorbitanmonostearat Emulgeringsmedel
E492 Sorbitantristearat Emulgeringsmedel
E493 Sorbitanmonolaurat Emulgeringsmedel
E494 Sorbitanmonooleat Emulgeringsmedel
E495 Sorbitanmonopalmitat Emulgeringsmedel
E499 Stigmasterolrika växtsteroler Emulgeringsmedel
E500 Natriumkarbonater Övriga tillsatser
E501 Kaliumkarbonater ? Övriga tillsatser
E503 Ammoniumkarbonater Övriga tillsatser
E504 Magnesiumkarbonater Övriga tillsatser
E507 Saltsyra Övriga tillsatser
E508 Kaliumklorid Övriga tillsatser
E509 Kalciumklorid ? Övriga tillsatser
E511 Magnesiumklorid Övriga tillsatser
E512 Tennklorid Övriga tillsatser
E513 Svavelsyra Övriga tillsatser
E514 Natriumsulfater Övriga tillsatser
E515 Kaliumsulfater Övriga tillsatser
E516 Kalciumsulfat Övriga tillsatser
E517 Ammoniumsulfat Övriga tillsatser
E520 Aluminiumsulfat Övriga tillsatser
E521 Aluminiumnatriumsulfat Övriga tillsatser
E522 Aluminiumkaliumsulfat Övriga tillsatser
E523 Aluminiumammoniumsulfat Övriga tillsatser
E524 Natriumhydroxid Övriga tillsatser
E525 Kaliumhydroxid Övriga tillsatser
E526 Kalciumhydroxid Övriga tillsatser
E527 Ammoniumhydroxid Övriga tillsatser
E528 Magnesiumhydroxid Övriga tillsatser
E529 Kalciumoxid Övriga tillsatser
E530 Magnesiumoxid Övriga tillsatser
E534 Järntartrat Övriga tillsatser
E535 Natriumferrocyanid Övriga tillsatser
E536 Kaliumferrocyanid Övriga tillsatser
E538 Kalciumferrocyanid Övriga tillsatser
E541 Natriumaluminiumfosfat Övriga tillsatser
E551 Kiseldioxid Övriga tillsatser
E552 Kalciumsilikat Övriga tillsatser
E553a Magnesiumsilikater Övriga tillsatser
E553b Talk Övriga tillsatser
E554 Natriumaluminiumsilikat Övriga tillsatser
E555 Kaliumaluminiumsilikat Övriga tillsatser
E570 Fettsyror Övriga tillsatser
E574 Glukonsyra Övriga tillsatser
E575 Glukonsyrans deltalakton Övriga tillsatser
E576 Natriumglukonat Övriga tillsatser
E577 Kaliumglukonat Övriga tillsatser
E578 Kalciumglukonat Övriga tillsatser
E579 Järnglukonat Övriga tillsatser
E585 Järnlaktat Övriga tillsatser
E586 4-hexylresorcinol Övriga tillsatser
E620 Glutaminsyra Smakförstärkare
E621 Mononatriumglutamat ? Smakförstärkare
E622 Monokaliumglutamat Smakförstärkare
E623 Kalciumdiglutamat Smakförstärkare
E624 Monoammoniumglutamat Smakförstärkare
E625 Magnesiumdiglutamat Smakförstärkare
E626 Guanylsyra Smakförstärkare
E627 Dinatriumguanylat Smakförstärkare
E628 Dikaliumguanylat Smakförstärkare
E629 Kalciumguanylat Smakförstärkare
E630 Inosinsyra Smakförstärkare
E631 Dinatriuminosinat Smakförstärkare
E632 Dikaliuminosinat Smakförstärkare
E633 Kalciuminosinat Smakförstärkare
E634 Kalcium-5’-ribonukleotider Smakförstärkare
E635 Dinatrium-5’-ribonukleotider Smakförstärkare
E640 Glycin Övriga tillsatser
E641 L-Leucin Övriga tillsatser
E650 Zinkacetat Övriga tillsatser
E900 Dimetylpolysiloxan Övriga tillsatser
E901 Bivax Övriga tillsatser
E902 Kandelillavax Övriga tillsatser
E903 Karnaubavax Övriga tillsatser
E904 Shellack Övriga tillsatser
E905 Mikrokristallint vax Övriga tillsatser
E907 Hydrogenerat poly-1-deken Övriga tillsatser
E914 Oxiderat polyetylenvax Övriga tillsatser
E920 L-cystein Övriga tillsatser
E927b Karbamid Övriga tillsatser
E938 Argon Övriga tillsatser
E939 Helium Övriga tillsatser
E941 Kväve Övriga tillsatser
E942 Dikväveoxid Övriga tillsatser
E943a Butan Övriga tillsatser
E943b Isobutan Övriga tillsatser
E944 Propan Övriga tillsatser
E948 Syre Övriga tillsatser
E949 Väte Övriga tillsatser
E950 Acesulfam ? Sötningsmedel
E951 Aspartam ? Sötningsmedel
E952 Cyklamater ? Sötningsmedel
E953 Isomalt Sötningsmedel
E954 Sackariner Sötningsmedel
E955 Sukralos ? Sötningsmedel
E957 Taumatin Sötningsmedel
E959 Neohesperidin Sötningsmedel
E960a Steviolglykosider från Stevia Sötningsmedel
E960c Enzymatiskt framställda steviolglykosider Sötningsmedel
E961 Neotam Sötningsmedel
E962 Salt av aspartam och acesulfam Sötningsmedel
E964 Polyglycitolsirap Sötningsmedel
E965 Maltitoler Sötningsmedel
E966 Laktitol Sötningsmedel
E967 Xylitol Sötningsmedel
E968 Erytritol Sötningsmedel
E1103 Invertas Övriga tillsatser
E1105 Lysozym ? Övriga tillsatser

Denna lista är baserad på Livsmedelsverkets översikt som kan ses i sin helhet på Livsmedelsverket.se.

Vanliga tillsatser och deras e-nummer

Några av de vanligaste tillsatserna i mat och vad dem består av:

E120

Färgämnet kommer från sköldlöss.

E131

Artificiellt blått färgämne.

E162

Färgämnet kommer från rödbetor.

E270

Heter mjölksyra och är ett konserveringsmedel. Även en av dem tillsatser som för alla öron inte låter som en tillsats. Finns bland annat i pesto.

E202

Heter kaliumsorbat och är ett konserveringsmedel. Finns bland annat i ost.

E210

Bensoesyra är ett konserveringsmedel som finns naturligt i bär, men framställs ofta syntetiskt.

E220

Svaveldioxid är ett konserveringsmedel som bland annat används för att motverka bildning av bakterier, bland annat i torkad frukt. Förekommer som besprutning av frukt.

E235

Natamycin är ett konserveringsmedel med svampdödande effekt som till exempel används i vissa hårdostar för ytbehandling.

E322

Lecitiner kan inkludera sojalecetin, rapslecitin och solroslecitin.

E300

Askorbinsyra. Kan vid brödframställning fungera dels som mjölbehandlingsmedel som får degen att jäsa mer och ger extra volym åt brödet, dels som oxidationsmedel som ökar hållbarheten. Askorbinsyra är detsamma som C-vitamin (fast kemisk framställd).

E306

Tokoferol. Tokoferol är detsamma som E-vitamin.

E340

Kaliumfosfater kan också uppträda under namnen monokaliumfosfat, dikaliumfosfat eller trikaliumfosfat.

E341

Kalciumfosfater kan också uppträda under namnen Mono-, Di- eller Trikalciumfosfat.

E406

Agar. Tillsats i mat i form av förtjockningsmedel. Kan vara laxerande och allergiframkallande.

E414

Gummi arabicum utvinns från trädet Acacia senegal och fungerar som bland annat emulgerings- och geleringsmedel. Räknas också som en prebiotika. är vanligt i glutenfritt bröd som behöver hjälp att jäsa. Substansen innehåller inget gummi utan namnet kommer sig av den gummilikande konsistens som xantangummi bildar när det kommer i kontakt med vätska.

E415

Xantangummi utvinns från majs eller soja och är vanligt i glutenfritt bröd som behöver hjälp att jäsa. Substansen innehåller inget gummi utan namnet kommer sig av den gummilikande konsistens som xantangummi bildar när det kommer i kontakt med vätska.

E450

Magnesiumdivätefosfat kan också uppträda under namnen disodium, trisodium-, tetrasodium, dipotassium, tetrapotassium, dicalcium och monicalcium difosfat.

E471

Mono- och diglycerider av fettsyror kan framställas av antingen vegetabiliska (t.ex. raps; vilket på produkter utmärks som rapslecetin) eller animaliska fetter. Används som emulgeringsmedel i bland annat tuggumi.

E501

Kaliumkarbonat används som surhetsreglerande medel och finns bland annat i kakaopulver.

E509

Kalciumklorid ämne med saltsmak som förekommer naturligt och får användas utan mängdbegränsning i livsmedel som surhetsreglerande medel. Förekommer bland annat i hårdost.

E621

Mononatriumglutamat (natriumglutamat). Natriumglutamat är en mycket vanlig smakförstärkare och används bland annat för att förstärka smaken av unami i kött och kyckling genom att härma smaken av protein. E621 är omdebatterad då den inte helt kan avskrivas från att vara hälsovådlig. Den är inte tillåten i barnmat. En del kan reagera på natriumglutamat med huvudvärk, hudrodnad, svettning, stickningar, illamående och hjärtklappning.1

E950

Acesulfam K är ett sötningsmedel som är upp till 200 gånger sötare än socker. Använd ofta i kombination med aspartam (E951) och återfinns i livsmedel som läsk, bakverk, glass och tuggummi. Acesulfam K har påvisats kunna öka risken för cancer. Läs mer om sötningsmedel.

E951

Aspartam är ett sötningsmedel, cirka 200 gånger starkare än socker, som förekommer ofta i mat. Enligt studier kan aspartam påverka hjärncellerna i hypotalamus och egga aptitbanorna, vilket bland annat kan innebära att den belöning vi får av socker ökar. Läs mer om sötningsmedel.

E952

Cyklamat är ett sötningsmedel, 20-30 gånger starkare än socker. Återfinns bland annat i lightdrycker. Cyklamat är förbjudet i USA, men tillåtet i EU. Läs mer om sötningsmedel.

E955

Sukralos är ett sötningsmedel som är cirka 600 gånger sötare än vanligt socker. Återfinns bland annat i livsmedel som läsk, ketchup och yoghurt. Läs mer om sötningsmedel.

E955

Sukralos är ett sötningsmedel som är cirka 600 gånger sötare än vanligt socker. Återfinns bland annat i livsmedel som läsk, ketchup och yoghurt. Läs mer om sötningsmedel.

E1105

Lysozym är ett äggprotein (en av tre äggallergiker reagerar på ämnet) och finns i bland annat i vissa sorter pesto samt kan finnas i tandkräm.

Förbjudna tillsatser

Titandioxid (E171) är förbjudet i livsmedel sedan augusti 2022.

Referenser

  1. Äta för livet (2020) av Charlotte Erlanson-Albertsson s. 186

Källor