Alla e-nummer och deras kategorier.Av Oskar Strandberg– senast uppdaterad 10 dec 2023
Det finns totalt 316 olika E-nummer. Bland dessa ingår följande kategorier:
Färgämnen
Konserveringsmedel
Antioxidationsmedel
Emulgerings-, stabiliserings-, förtjocknings- och geleringsmedel
Sötningsmedel
Smakförstärkare
Dessa är listade i ordning och första siffran anger kategorin. E-nummer som börjar med E-1.. är samtliga färgämnen och så vidare. Bland vad som brukar sorteras under beteckningen "övriga tillsatser" utgör till exempel numren E620-E635 smakförstärkare.
Alla e-nummer och deras namn
I listan finns alla e-nummer och vad dem står för samt vilka kategorier av tillsatser de ingår i.
Denna lista är baserad på Livsmedelsverkets översikt som kan ses i sin helhet på Livsmedelsverket.se.
Vanliga tillsatser och deras e-nummer
Några av de vanligaste tillsatserna i mat och vad dem består av:
E120
Färgämnet kommer från sköldlöss.
E123
Amarant är ett rött färgämne som förbjudet i USA, men inte EU (tidigare förbjudet i Sverige). Kan bland annat finnas i fruktcocktail i konservburk där det används för att ge färg åt de röda moraskinskörsbären.
E131
Artificiellt blått färgämne.
E162
Färgämnet kommer från rödbetor.
E270
Heter mjölksyra och är ett konserveringsmedel. Även en av de tillsatser som i allas öron inte låter som en tillsats. Finns bland annat i pesto.
E202
Heter kaliumsorbat och är ett konserveringsmedel. Finns bland annat i ost.
E210
Bensoesyra är ett konserveringsmedel som finns naturligt i bär, men framställs ofta syntetiskt.
E220
Svaveldioxid är ett konserveringsmedel som bland annat används för att motverka bildning av bakterier, bland annat i torkad frukt. Förekommer som besprutning av frukt.
E235
Natamycin är ett konserveringsmedel med svampdödande effekt som till exempel används i vissa hårdostar för ytbehandling.
E322
Lecitiner kan inkludera sojalecetin, rapslecitin och solroslecitin.
E300
Askorbinsyra. Kan vid brödframställning fungera dels som mjölbehandlingsmedel som får degen att jäsa mer och ger extra volym åt brödet, dels som oxidationsmedel som ökar hållbarheten. Askorbinsyra är detsamma som C-vitamin (fast kemisk framställd).
E306
Tokoferol. Tokoferol är detsamma som E-vitamin.
E340
Kaliumfosfater kan också uppträda under namnen monokaliumfosfat, dikaliumfosfat eller trikaliumfosfat.
E341
Kalciumfosfater kan också uppträda under namnen Mono-, Di- eller Trikalciumfosfat.
E406
Agar. Tillsats i mat i form av förtjockningsmedel. Kan vara laxerande och allergiframkallande.
E414
Gummi arabicum utvinns från trädet Acacia senegal och fungerar som bland annat emulgerings- och geleringsmedel. Räknas också som en prebiotika och är vanlig i glutenfritt bröd som behöver hjälp att jäsa. Substansen innehåller inget gummi utan namnet kommer sig av den gummilikande konsistens som xantangummi bildar när det kommer i kontakt med vätska.
E415
Xantangummi utvinns från majs eller soja och är vanligt i glutenfritt bröd som behöver hjälp att jäsa. Substansen innehåller inget gummi utan namnet kommer sig av den gummilikande konsistens som xantangummi bildar när det kommer i kontakt med vätska.
E450
Magnesiumdivätefosfat kan också uppträda under namnen disodium, trisodium-, tetrasodium, dipotassium, tetrapotassium, dicalcium och monicalcium difosfat.
E471
Mono- och diglycerider av fettsyror kan framställas av antingen vegetabiliska (t.ex. raps; vilket på produkter utmärks som rapslecetin) eller animaliska fetter. Används som emulgeringsmedel i bland annat tuggumi.
E501
Kaliumkarbonat används som surhetsreglerande medel och finns bland annat i kakaopulver.
E509
Kalciumklorid ämne med saltsmak som förekommer naturligt och får användas utan mängdbegränsning i livsmedel som surhetsreglerande medel. Förekommer bland annat i hårdost.
E621
Mononatriumglutamat (natriumglutamat). Natriumglutamat är en mycket vanlig smakförstärkare och används bland annat för att förstärka smaken av unami i kött och kyckling genom att härma smaken av protein. E621 är omdebatterad då den inte helt kan avskrivas från att vara hälsovådlig. Den är inte tillåten i barnmat. En del kan reagera på natriumglutamat med huvudvärk, hudrodnad, svettning, stickningar, illamående och hjärtklappning.1
E950
Acesulfam K är ett sötningsmedel som är upp till 200 gånger sötare än socker. Ofta använd i kombination med aspartam (E951) och återfinns i livsmedel som läsk, bakverk, glass och tuggummi. Acesulfam K har påvisats kunna öka risken för cancer. Läs mer om sötningsmedel.
E951
Aspartam är ett sötningsmedel, cirka 200 gånger starkare än socker, som förekommer ofta i mat. Enligt studier kan aspartam påverka hjärncellerna i hypotalamus och egga aptitbanorna, vilket bland annat kan innebära att den belöning vi får av socker påverkas. Läs mer om sötningsmedel.
E952
Cyklamat är ett sötningsmedel, 20-30 gånger starkare än socker. Återfinns bland annat i lightdrycker. Cyklamat är förbjudet i USA, men tillåtet i EU. Läs mer om sötningsmedel.
E955
Sukralos är ett sötningsmedel som är cirka 600 gånger sötare än vanligt socker. Återfinns bland annat i livsmedel som läsk, ketchup och yoghurt. Läs mer om sötningsmedel.
E1105
Lysozym är ett äggprotein (en av tre äggallergiker reagerar på ämnet) och finns bland annat i vissa sorters pesto samt kan finnas i tandkräm.
Förbjudna tillsatser
Titandioxid (E171) är förbjudet i livsmedel sedan augusti 2022.
Referenser
Äta för livet (2020) av Charlotte Erlanson-Albertsson s. 186
Källor
Äta för livet (2020) av Charlotte Erlanson-Albertsson
Matmyten. Vetenskapen om vad vi äter och hur det påverkar oss (2005) av Tim Spector (övers. Stefan Lindgren)