Omega-3 i maten
Fettsyran omega-3 i mat. – senast uppdaterad 25 juli 2024Omega-3 är en fleromättad essentiell fettsyra (den kan ej utvinnas naturligt ur kroppen) och anses ha en antiinflammatorisk effekt.
Vegetabiliska oljor och fisk är goda källor till omega-3. Bland vegetabiliska oljor är linolja, rapsolja och chiaolja till exempel bättre källor än olivolja vad gäller mängden omega-3. Frön inklusive hampafrön är andra goda källor liksom valnötter och särskilt valnötsolja. Då föroreningar förekommer i fisk finns ett alternativ i alger som befinner sig längre ner i näringskedjan.
Livsmedel | Omega-3 |
---|---|
Linfröolja | 55 |
Linfrön | 17 |
Rapsolja | 19 |
Valnötter | 7 |
Makrill | 2.6 |
Fiskrom | 2.3 |
Sill | 1.7 |
Lax | 1.7 |
Räkor | 0.5 |
Musslor | 0.4 |
Omega-3 finns främst i fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner. Även i valnötter och i betydligt mindre mängd i mandel. Rekommenderat dagsbehov kan fås genom 100 g lax, 60 gram makrill eller 50 gram valnötter.