Omega-6 i maten

Fettsyran omega-6 i mat. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 25 juli 2024

Omega-6, omega-3 ordmolnOmega-6 är en fleromättad fettsyra som bland annat finns i vegetabiliska oljor och färdiga såser. Majsolja, solrosolja, sojaolja och sesamfrö är exempel på livsmedel med hög halt. Livsmedel med lågt innehåll av omega-6 är frukt, bär, svamp, bladgrönsaker, rotfrukter, kålväxter, baljväxter och ris. Se vidare tabell 1.

Egentligen är det viktigare att jämföra förhållandet mellan fettsyrorna omega-6 och omega-3 än den absoluta mängden omega-6. Det är inte ohälsosamt i sig med omega-6 utan det handlar främst om att kosten inte bör bestå av för mycket omega-6 kontra omega-3. Det rekommenderade är 2:1 omega-6:omega-3 medan typisk västerländsk diet har ett förhållande på omkring 12:1. Därför har livsmedel i listan med det rekommenderade förhållandet eller mer till favör till omega-3 markerat med grönt.

Såväl omega-3 som omega-6 har stor betydelse för huden genom att fungera som byggstenar för cellmembran och är verksamma i hudbarriären. Brist på dessa fettsyror kan visa sig i torr och fjällande hud. Det finns även forskning som visar på att hudcancer kan bromsas genom omega-3 medan den kan växa genom överskott av omega-6.1

Både omega-6 och omega-3 är så kallade essentiella fettsyror, vilket innebär att kroppen inte själv kan bygga upp dem utan att de måste komma utifrån och i de här fallen via kosten. Omega 6-fettsyror är linolsyra och arakidonsyra.

Man behöver sällan bekymra sig för att man får i sig för lite omega-6 och därför är det också i allmänhet onödigt med omega-6 som extra tillskott.

Tabell 1. Mat och mängd (gram) omega-6 och omega-3 per 100 g
Livsmedel Omega-6 Omega-3
Solrosolja 56 0.1
Majsolja 54 0.9
Sojaolja 51 7
Majonnäs 45 6
Flytande margarin 35 5
Valnötter 32 7
Paranötter 21 0
Rapsolja 19 9
Pekannötter 16 0.7
Jordnötter 16 0
Mandel 11 0.4
Margarin 10 4
Cashewnötter 8 0.2
Olivolja 7 0.7
Pesto 7 0.6
Pistage 7 0.2
Hasselnötter 6 0.1
Chips 6 1.2
Linfrön 6 23
Sardiner 6 4
Kaviar 5 3
Vetegroddar 5 0.6
Rostad lök 5 1
Friterad kyckling 5 0.3
Oliver 4 0.2
Wienerbröd 3 0.6
Fiskpinnar 3 1
Medvurst 3 0.3
Leverpastej 3 0.6
Friterade räkor 3 0
Sojabönor 3 0.4
Havregryn 3 0.1
Salta pinnar 3 0.2
Bacon 2 0.2
Avokado 2 0.2
Popcorn 2 0
Miso 2 0.3
Ägg 2 0.6
Smör 2 0.5
Fläskkotlett 2 0.6
Frukostkorv 2 0.1
Falukorv 2 0.1
Prinskorv 2 0.4
Croissant 2 0.6
Skinka 2 0.1

Mängd över har avrundats till heltal.

Uppgifterna är senast kontrollerade juni 2024.

Uppgifterna i listan är generella och avvikelser kan förekomma när livsmedlet finns i olika varianter eller har skilda tillagningssätt.

Vad gäller sardiner avses i olja.
Vad gäller oliver avses i olja.
Vad gäller sojabönor avses i torkade.
Vad gäller ägg avses i stekt.
Vad gäller frukostkorv avses i stekt.
Vad gäller skinka avses i påläggsskinka.

Följande lista (tabell 2) visar livsmedel med lite innehåll av omega-6 samt eventuellt innehåll av omega-3.

Tabell 2. Livsmedel med lite omega-6 och även mängd omega-3 (gram) per 100 g
Livsmedel Omega-6 Omega-3
Sushi 0.1 0.4
Gräslök 0.1 0.3
Basilika 0.1 0.3
Grönkål 0.1 0.3
Lingon 0.1 0.2
Rucola 0.1 0.2
Pepparrot 0.1 0.2
Kidneybönor 0.1 0.2
Björnbär 0.1 0.1
Ananas 0.1 0.1
Kräftor 0.1 0.1
Machesallat 0.1 0.1
Isbergssallat 0.1 0.1
Majrova 0.1 0.1
Rödkål 0.1 0.1
Jordgubbar 0.1 0
Vindruvor 0.1 0
Banan 0.1 0
Citron 0.1 0
Tomat 0.1 0
Paprika 0.1 0
Morot 0.1 0
Aprikos 0.1 0
Russin 0.1 0
Champinjoner 0.1 0
Filmjölk 0.1 0
Kefir 0.1 0
Yoghurt 0.1 0
Mannagrynsgröt 0.1 0
Risgrynsgröt 0.1 0
Sockerärter 0.1 0
Ris 0.1 0
Risnudlar 0.1 0
Linser 0.1 0

Mängd över har avrundats till heltal.

Uppgifterna är senast kontrollerade juni 2024.

Utöver livsmedel i listan finns även sådana som inte innehåller omega-6 alls såsom apelsin, melon och äpple.

Vad gäller kidneybönor avses kokta färdigkokta.
Vad gäller linser avses i kokta torkade.

Bör omega-6 undvikas?

Medan omega-3 ofta lovprisas har omega-6 tvärtom hamnat i skamvrån när det gäller hälsoeffekterna och ibland kategoriserats inom benämningen inflammationsalstrande fetter (något som dock är omtvistat). Vad som ofta utpekat omega-6 som en negativ faktor i kosten är eventuella samband med förhöjd risk för hjärnsjukdomar.

En grundfråga är om omega-6-fetter i sig själva är ohälsosamma eller faktumet att vi äter väldigt mycket mat som innehåller just dessa fetter. Den forntida människan fick i sig ungefär lika mycket av fetterna omega-3 som omega-6, men i dagens västerländska kost är tillgången ofta över tio gånger, ibland över 20 gånger, så mycket av omega-6 som av omega-3.

Snarare än känna någon skräck för omega-6 bör ett troligtvis rimligare fokus vara att försöka rätta till denna obalans. Kanske är du en av dem som konsumerar oproportionerligt mycket omega-6 kontra omega-3. Vill man minska omega-6-fetterna i sin kost bör man inte minst se över intaget av solrosolja (65 % omega-6), majsolja (54 % omega-6) och sesamolja (42 % omega-6). Två andra produkter med mycket stort innehåll av omega-6 är safflorolja och bomullsfröolja. Safflorolja är ovanligt i livsmedel, men inte alldeles ovanligt som tillskott. Bomullsfröolja förekommer sällan i livsmedel numera, men kan dyka upp i raffinerade matprodukter. Palmolja är däremot vanligt i processad mat och innehåller en hel del omega-6 och betydligt mindre av omega-3.

Det är möjligt att göra en fettsyreanalys av blodet för att få reda på vilka mängder av respektive fettsyror och fördelningen mellan omega-3 och omega-6 i kroppen.

Relevant läsning: Kött fakta och jämförelser av köttlivsmedel.

Referenser

  1. Huden: allt om vårt största organ (2017) av Yeal Adler (övers. Jim Jakobsson) s. 247.

Källor