Korsallergi och mat
Fakta och översikt över korsreaktioner och födoämnen. – senast uppdaterad 21 dec 2024Korsallergi mot olika sorter mat kan förekomma bland de som är allergiska mot pollen, inklusive björk, gråbo och gräs (tabell 1). Förekommer gör även korsallergi mot jordnöt, morot, latexgummi och kvalster (tabell 2). Även andra former av korsallergi kan förekomma. Sammanställningarna av möjliga korsreaktioner och mat i tabellerna är inte fullständiga och ytterligare möjliga födoämnen anges längre ned. Notera att dessa är möjliga reaktioner, men det är inte nödvändigt eller troligt att en person reagerar med samtliga nämnda livsmedel.
Kolumn 1: korsreaktioner med björkallergi | Kolumn 2: korsreaktioner med gråbo | Kolumn 3: korsreaktioner med gräs
Björk | Gråbo | Gräs |
---|---|---|
Aprikos | Fänkål | Apelsin |
Curry | Koriander | Bönor |
Hasselnöt | Lök | Havre |
Kiwi | Morot | Jordnöt |
Mandel | Paprika | Linser |
Melon | Persilja | Majs |
Morot | Selleri | Melon |
Paranötter | Senap | Rågmjöl |
Persika | Tomat | Vetemjöl |
Plommon | Vitlök | Ärtor |
Potatis | ||
Päron | ||
Selleri | ||
Sojaböna | ||
Tomat | ||
Äpple |
Nedan finns ytterligare information hur graden av reaktioner och symptom kan skilja sig beroende på till exempel vilken sort av en frukt som intas.
Ofta förvärras symptomen i samband med pollensäsong: björk under våren, gräs under mitten av sommaren och gråbo under slutet av sommaren.
Malört och korsallergi
Tabellen inkluderar inte malört som inte är en inhemska art, men kan som invandrat från Nordamerika och förekommer i vissa delar av Sverige i slutet av pollensässongen. Födoämnen med eventuella korsreaktioner med malört:
- Banan
- Gurka
- Kronärtskocka
- Mango
- Melon
- Solrosfrö
- Zucchini
Kolumn 1: korsreaktioner med jordnöt |
Kolumn 2: korsreaktioner med morot |
Kolumn 3: korsreaktioner med latexgummi |
Kolumn 3: korsreaktioner med kvalster
Jordnöt | Morot | Latexgummi | Kvalster |
---|---|---|---|
Lupinmjöl | Selleri | Avokado | Skaldjur |
Sojaprotein | Banan | ||
Bovete | |||
Baljväxter | Kiwi | ||
Mango | |||
Melon | |||
Papaya | |||
Potatis | |||
Tomat |
Observera! Att vara allergisk mot pollen eller något av de andra av de på denna sidan nämnda källorna innebär inte med nödvändighet att du lider av korsallergi (dvs. att du får reaktioner från mat).
Reaktioner från ett födoämnen kan variera beroende på bland annat fruktsort.
I äpple finns ett allergent protein (Mal-d1) som ingår i samma proteinfamilj som det allergiframkallande protein som finns i björkpollen (PR-10). Värt att känna till är att halten av proteinet varierar mellan äpplesorter: Golden Delicius (4,5 mg), Royal Gala (1,8 mg) och Granny Smith (1,6 mg), Jonagold (0,7 mg).
I en observation1 med personer känsliga för korsreagerande allergen för päron och björkpollen visade sig 12 av 15 få reaktioner vid intag av sorten Cepuna (marknadsförs som Migo) medan 14 av 15 få reaktioner vid intag av sorten Conference. Likaså var symptomen mildare gällande Cepuna (Migo). Halten av det korsallergena proteinet i dessa var 2,8 mg kontra 4,5 mg i Cepuna respektive Conference.
När det gäller kiwi är det möjligtvis grön kiwi vad som bör undvikas i första hand då det finns fler allergener i grön kiwi (13) än i gul kiwi (3),2 men det är inte säkert denna olikhet har ett direkt samband med reaktioner involverade i korsallergi. Eventuellt kan mognadsgraden hos frukten påverkan graden av reaktion (en väl mogen frukt kan ge värre symptom).
För persika finns förutom korsreaktioner med björk även två ytterligare allergena komponenter, vilka är Pru p 3 (LTP) och Pru p 4 (profilin).3
Allergiska reaktioner från melon inträffar främst hos personer med pollenallergi. Den huvudakliga allergenen tros vara rBet v 2 (profilin kopplad till björk).4 Cantaloupe-, honungs och vattenmelon kan också ge reaktioner hos personer känsliga för malörtsambrosia.
Färgen på paprika kan spela en roll när det gäller allergisk reaktion. Även om färgen bara är tecken på paprikans mognadsgrad kan sammansättningen av protein påverkas under mognadsprocessen.
Kryddor med och utan korsallergi
Kryddor kan ge upphov till korsallergi och utöver de som ingår i tabellerna ovan följer här en utökad lista:
- Anis (björk, gråbo)
- Basilika (björk, gråbo)
- Dill (björk)
- Dragon (björk)
- Fänkål (björk, gråbo)
- Koriander (gråbo)
- Körvel (gråbo)
- Kummin (björk)
- Mejram (björk, gråbo)
- Oregano (björk, gråbo)
- Peppar (björk, gråbo)
- Persilja (björk, gråbo)
- Timjan (björk, gråbo)
Medan äkta allergi för kryddor är ovanligt finns det många som kan ge korsreaktioner (den kemiska sammansättningen är likartad i många fall därav mängden kryddor på listan). Fast givet att kryddor ingår i maten i ringa mängder brukar kryddor inte var en av de större problemkällorna. Listan är omfattande, men ska inte ses som fullständig. Mindre vanliga kryddor ingår sällan i undersökningar och därför saknas information om dessa. Dessutom finns det ett antal kandidater som ännu inte anses utredda, vilka utelämnats i sammanställningen ovan.
Några kryddor som inte förknippas med troliga korsreaktioner är bland annat följande:
- Gurkmeja
- Ingefära
- Kanel
- Kardemumma
- Muskotnöt
- Rosmarin
Notera också att uppvärmning kan i vissa fall reducera eller helt eliminera den allergiska reaktionen hos kryddor och örter.
Frukter utan korsallergi
Många frukter kan ge upphov till korsallergi som framgår av tabellerna ovan, men de finns fler frukter för vilka reaktioner är mindre troliga. Du bör prova dig fram medan reaktionerna kan variera i styrka mellan olika frukter. Några frukter som inte är inkluderade i listan som rör korsreaktioner med björk, gråbo och gräs (tabell 1) är följande:
- Ananas
- Avokado
- Banan
- Citron
- Granatäpple
- Grape
- Lime
- Nektarin
- Papaya
- Passionsfrukt
- Physalis
- Vindruvor
Notera att bland medtagna frukter ingår vissa på listan (tabell 2) som rör korsreaktioner med jordnöt, morot, latexgummi och skaldjur.
Grönsaker utan korsallergi
En del grönsaker kan ge upphov till korsallergi, men de finns fler grönsaker för vilka reaktioner är mindre troliga. Sådana som inkluderade i listan som rör korsreaktioner med björk, gråbo och gräs är följande:
- Aubergine
- Blomkål
- Broccoli
- Gurka
- Grönkål
- Haricots verts
- Kronärtskockshjärta
- Mâchesallat
- Rucola
- Pumpa
- Rädisa
- Rödkål
- Sparris
- Spenat
- Vitkål
- Zucchini
Notera på nytt att bland medtagna grönsaker ingår vissa på listan som rör korsreaktioner med jordnöt, morot, latexgummi och skaldjur.