Kvarg
Fakta om kvarg.Kvarg är en sorts färskost som tillverkas av mjölk som har koagulerats med mjölksyrabakterier.
Kvarg skiljer sig från keso då kvarg är baserat på surmjölk, koagulerad med mjölksyrebakterier medan keso är baserat på mjölk, koagulerad med löpe. Kvarg är detsamma från kesella (det senare är ett varumärke).
Kvarg har en hög proteinhalt, cirka 7–12 g per 100 g beroende på produkt, vilket kan jämföras med yoghurt med ofta mindre än hälften av denna proteinhalt. Ur ett näringsperspektiv är det främst möjligheten att kombinera ett stort proteinintag med låg halt av fett och kolhydrater som för många är tilltalande med kvarg. Vad gäller mineraler och vitaminer tillför kvarg inte särskilt mycket.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter. Observera att uppgifterna om näringsvärde som redovisas på denna sida inte behöver stämma med alla kvargprodukter, men bör ge ett bra riktvärde.
Makronutrienter
Kvarg innehåller lite fett, relativt mycket protein och relativt lite kolhydrater.
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 1 | |
Protein | 13 | |
Kolhydrater | 4 |
Mineraler
De mineraler som finns mest av i kvarg är fosfor och kalcium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 180 | 26 |
Järn | 0.1 | 1 |
Kalcium | 107 | 13 |
Kalium | 151 | 8 |
Magnesium | 11 | 3 |
Natrium | 38 | 8 |
Selen | 4 | 7 |
Zink | 0.4 | 4 |
Vitaminer
Den vitamin som finns mest av i kvarg är Vitamin B12.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 9 | 1 |
Vitamin B1 | 0.04 | 4 |
Vitamin B2 | 0.2 | 11 |
Vitamin B3 | 0.1 | 1 |
Vitamin B6 | 0.04 | 3 |
Vitamin B9 | 12 | 6 |
Vitamin B12 | 0.7 | 28 |
Vitamin C | 0 | 0 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0 | 0 |
Vitamin K | 0 | 0 |
Näringsämnen och antioxidanter
Kvarg har ett lågt antioxidantinnehåll, men det innehåller bland annat retinol (Vitamin A), tiamin (Vitamin B1), folsyra (Vitamin B9), riboflavin (Vitamin B2), tokoferol (Vitamin E), askorbinsyra (Vitamin C) samt selen vilka samtliga har en antioxidantisk funktion.
Allergier
Personer som lider av mjölkproteinallergi och histaminintolerans bör eventuellt undvika kvarg.