Kvarg

Fakta om kvarg.Kvarg i öppnad förpackning
75 kalorier (kcal) per 100 g fördelning:
Fett
Protein
Kolhydrater
6%
73%
21%

Kvarg är en sorts färskost som tillverkas av mjölk som har koagulerats med mjölksyrabakterier.

Kvarg skiljer sig från keso då kvarg är baserat på surmjölk, koagulerad med mjölksyrebakterier medan keso är baserat på mjölk, koagulerad med löpe. Kvarg är detsamma från kesella (det senare är ett varumärke).

Kvarg har en hög proteinhalt, cirka 7–12 g per 100 g beroende på produkt, vilket kan jämföras med yoghurt med ofta mindre än hälften av denna proteinhalt. Ur ett näringsperspektiv är det främst möjligheten att kombinera ett stort proteinintag med låg halt av fett och kolhydrater som för många är tilltalande med kvarg. Vad gäller mineraler och vitaminer tillför kvarg inte särskilt mycket.

Tänk på att smaksatta kvargprodukter kan innehålla tillsatt socker inklusive modifierad majsstärkelse.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter. Observera att uppgifterna om näringsvärde som redovisas på denna sida inte behöver stämma med alla kvargprodukter, men bör ge ett bra riktvärde.

Makronutrienter

Kvarg innehåller lite fett, relativt mycket protein och relativt lite kolhydrater.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 1  
Protein 13  
Kolhydrater 4  

Mineraler

De mineraler som finns mest av i kvarg är fosfor och kalcium.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 180 26
Järn 0.1 1
Kalcium 107 13
Kalium 151 8
Magnesium 11 3
Natrium 38 8
Selen 4 7
Zink 0.4 4

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

Den vitamin som finns mest av i kvarg är Vitamin B12.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 9 1
Vitamin B1 0.04 4
Vitamin B2 0.2 11
Vitamin B3 0.1 1
Vitamin B6 0.04 3
Vitamin B9 12 6
Vitamin B12 0.7 28
Vitamin C 0 0
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0 0
Vitamin K 0 0

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Kvarg har ett lågt antioxidantinnehåll, men det innehåller bland annat retinol (Vitamin A), tiamin (Vitamin B1), folsyra (Vitamin B9), riboflavin (Vitamin B2), tokoferol (Vitamin E), askorbinsyra (Vitamin C) samt selen vilka samtliga har en antioxidantisk funktion.

Allergier

Personer som lider av mjölkproteinallergi och histaminintolerans bör eventuellt undvika kvarg.

Förvaring

Förvaras i kylskåp.

Hållbarhet

Se bäst-före datum. Hållbarhet för öppnad förpackning som förvaras i kylskåp är cirka 4–5 dagar.

Tillagning

Kvarg kan exempelvis ätas ihop med frukt eller bär samt kanel eller örtsalt. Ibland blandas kvarg med tonfisk och rödlök och kan användas ihop med bröd inklusive tortillas.

Relevant läsning: Jämförelser om matprodukter

Källor

Sök livsmedelJämför livsmedel