Vitamin B12 i maten
Vitaminen B12 i mat.B12-vitaminer är den vitamin som är svårast att få från mat. Särskilt för veganer då växter inte producerar B12. Det är också vanligt bland äldre att brist på denna vitamin uppstår då förmågan till upptag försämras med åldern (eventuellt kan läkemedel bidra till ännu lägre nivåer av B12 i kroppen). Även hos vegetarianer och de som reducerat sitt intag av kött och mejeriprodukter kan B12-brist uppstå. Läs mer om rekommenderat intag och brist på Vitamin B12.
Den föda som ger oss det mesta av denna vitamin kommer från animalisk föda inklusive ägg, mjölk och ost (dock ej smör), se vidare tabell 1. För vegetarianer bör tillskott alternativt livsmedel berikat med B12 (se tabell 2) intas för att undvika underskott.
|
Omräkning av mikrogram (µg) till rekommenderat dagligt intag (RDI) för Vitamin B12 sker här enligt formeln 1 * 40.
Uppgifterna i listan är tänkta att vara generella och därför kan avvikelser förekomma i fall då livsmedlet finns i olika form eller har skilda tillagningssätt.
Vad gäller lax avses stekt.
Vad gäller torsk avses stekt.
Vad gäller sill avses inlagd.
Vad gäller leverpastej avses fetthalt 24 %.
Vad gäller fetaost avses fetthalt 24 %.
Vad gäller crème fraiche avses fetthalt 24 %.
Vad gäller kassler avses rökt.
Vad gäller skinka avses kokt.
Vad gäller ägg avses kokt (mängden för stekt ägg är marginellt mindre).
Vad gäller mjölk avses fetthalt 1,5 % (mängden för 3 % är lägre).
Vad gäller filmjölk avses fetthalt 3 % (mängden för 3 % är lägre).
Vad gäller yoghurt avses fetthalt 3 %.
Föjande lista (tabell 2) visar livsmedel som är berikade med Vitamin B12.
Livsmedel | µg | RDI (%) |
---|---|---|
Näringsjäst med B12 | 56 | 2240 |
Violife Veganost Cheddar | 2.5 | 96 |
Ost Arla Familjefavoriter Jämtgård | 1.5 | 58 |
Ost Arla Hushållsost Mild 17 % | 1.5 | 58 |
Ost Arla Gräddost | 1.4 | 56 |
Ost Arla Familjefavoriter Storsjö | 1.4 | 56 |
Copp Mellanmjölk | 0.6 | 23 |
Kefir Arla Naturell | 0.4 | 17 |
Garant Sojadryck | 0.4 | 17 |
Fler källor till Vitamin B12 är bland annat vallört.