Ljus choklad

Jämförelse mjölkchoklad för sockerhalt och tillsatser. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 13 dec 2023

Ljus choklad förpackningarEnligt Livsmedelsverkets föreskrifter om kakao- och chokladvaror kräver beteckningen mjölkchoklad minst 25 % kakaotorrsubstans inklusive minst 14 % mjölktorrsubstans.

Chokladkakor

Några av de mest populäraste chokladkakorna jämförs i kategorin sockermängd (tabell 1), se längre ned för fler jämförelser inklusive kalorier (tabell 4).

Tabell 1. Socker gram per 100 gram
Smak Socker Tillverkare
Mjölkchoklad 48 Fazer
Hackad Hasselnöt 42 Fazer
Geisha 48 Fazer
Apelsinkrokant 52 Fazer
Mjölkchoklad 58 Marabou
Schweizernöt 50 Marabou
Helnöt 48 Marabou
Apelsinkrokant* 55 Marabou
Frukt & mandel 56 Marabou
Dukat* 43 Marabou
Les Grandes Vit Choklad Mandel 39 Lindt
Creation Crème Brûlée 51 Lindt
Nut Selection Whole Ahzelnuts 44 Ritter
Mjölkchoklad Laktosfri 50 Greenstar
Mjölkchoklad utan tillsatt socker† 13 Cloetta

* Innehåller palmolja.
† Sötningsmedel maltitol ingår.

Uppgifterna är senast kontrollerade juli 2023.

Enligt riktlinjen att maximalt 5 % av produktens energi ska utgöras av socker kan detta till exempel jämföras med Marabou Schweizernöt 8,8 % (50 g socker / 565 kcal) och Fazer Hackad Hasselnöt 7,6 % (42 g socker / 553 kcal).

Andra chokladprodukter

Fler sorter med ljus choklad jämförelser.

Tabell 2. Socker gram per 100 gram
Smak Socker Tillverkare
Toblerone 60 Marabou
Kexchoklad 42 Cloetta
Center 48 Cloetta
Plopp 49 Cloetta
Guldnougat 55 Cloetta
Dubbel Nougat 50 Marabou
Co-Co 48 Marabou
Daim 59 Marabou
Japp 53 Marabou
Twix 49 Marabou
Non stop 69 Marabou
Aladdin 55 Marabou
Paradis 55 Marabou
Noblesse 51 Marabou
Chokladpraliner Hjärta* 56 Marabou
Lindor 42 Lindt
After Eight 68 Nestlé
Kitkat 45 Nestlé
Toffifee 49 Stork
Merci 48 Stork
Choklad Vegan 24 Vegan Delights

* Innehåller palmolja.
Uppgifterna är senast kontrollerade december 2023.

Enligt riktlinjen att maximalt 5 % av produktens energi ska utgöras av socker kan detta till exempel jämföras med Cloetta Kexchoklad 8,4 % (42 g socker / 502 kcal) och Marabou Noblesse 9,1 % (51 g socker / 560 kcal).

Energibars / müslibars

Energibars och müslibars jämförelse.

Tabell 3. Socker gram per 100 gram
Smak Socker Tillverkare
Corny Müslibar 35 Corny

* Sötningsmedel maltitol ingår.

Uppgifterna är senast kontrollerade januari 2023.

Enligt riktlinjen att maximalt 5 % av produktens energi ska utgöras av socker kan detta till exempel jämföras med Marabou Schweizernöt 8,8 % (50 g socker / 565 kcal) och Fazer Hackad Hasselnöt 7,6 % (42 g socker / 553 kcal).

Tabell 4. Kilo kalorier gram per 100 gram
Smak kcal Tillverkare
Mjölkchoklad 550 Fazer
Hackad Hasselnöt 553 Fazer
Geisha 551 Fazer
Apelsinkrokant 520 Fazer
Mjölkchoklad 550 Marabou
Schweizernöt 565 Marabou
Helnöt 575 Marabou
Apelsinkrokant 530 Marabou
Toblerone 535 Marabou
Kexchoklad 502 Cloetta
Center 474 Cloetta
Plopp 490 Cloetta
Guldnougat 550 Cloetta
Dubbel Nougat 565 Marabou
Co-Co 520 Marabou
Daim 530 Marabou

Uppgifterna är senast kontrollerade juli 2023.

Antal kalorier återspeglar hur mycket fett som ingår. Marabou Mjölkchoklad innehåller till exempel 32 g fett per 100 gram medan Cloetta Center innehåller 22 g fett per 100 gram.

Tillsatser i ljus choklad

Aladdin och Paradis (chokladpraliner)

Chokladaskarna Marabou Aladdin och Paradis innehåller stabiliseringsmedel i form av sorbitoler (E420), kalciumfosfater (E341), emulgeringsmedel i form av polyglycerolpolyricinoleat (E476), antioxidationsmedel i form av sojalecitiner (E322), surhetsreglerande medel i form av citronsyra (E330), geleringsmedel i form av natriumalginat (E401), färgämnen (E163, E150a, E153, E160a, E150d) och enzym i form av invertas (E1103). Även aromer, dextros och ytbehandlingsmedel. Totalt mer än 10 stycken tillsatser.

Chokladasken Marabou Aladdin Mörk Choklad innehåller färre tillsatser: stabiliseringsmedel i form av sorbitoler (E420), emulgeringsmedel i form av polyglycerolpolyricinoleat (E476), antioxidationsmedel i form av sojalecitiner och solroslecitiner (E322), surhetsreglerande medel i form av citronsyra (E330) och enzym i form av invertas (E1103). Även aromer. Totalt mer än 10 stycken tillsatser.

Ljus choklad från Fazer

Fazer använder ofta emulgeringsmedel i form av sojalecitin (E322) samt smaktillsats i form av arom. I smakerna Dumle och Tuttifrutti ingår ytbehandlingsmedel i form av till exempel bivax (E901). Även färgmedel kan finnas i smaksatta sorter. I vissa produkter såsom Geisha förekommer majsstärkelse och även modifierad majsstärkelse kan förekomma.

Ljus choklad från Marabou

Marabou använder ofta emulgeringsmedel i form av sojalecitin (E322), i smaker som Dukat och Gräddnougat även solroslecitin, samt smaktillsatser i form av arom. I den naturella mjölkchokladen ingår skummjölkspulver och vasslepulver, vilka inte finns med i motsvarande saort från Fazer.

I smaksatta sorter kan det förekomma ytbehandlingsmedel i form av till exempel karnaubavax (E903), färgämne i form av till exempel vegetabiliskt kol (E153) samt stärkelse inklusive modifierad majsstärkelse. Andra ingredienser att känna till är till exempel palmolja i smaker som Fudge & havssalt och Apelsinkrokant.

Ljus choklad från Lindt

Även Lindt använder ofta emulgeringsmedel i form av sojalecitin (E322). Vanligt är att det ingår skummjölkspulver och aromer. I Creation Chocolate Fondant och Creation Mintchoklad ingår sötningsmedlet sorbitol. Det förekommer även sådant som glukossirap och invertsocker i några av sorterna.

Tabell 5. Ljus choklad och tillsatser
Smak Tillsatser Tillverkare
Mjölkchoklad Sojalecitin Fazer
Geisha Sojalecitin, majsstärkelse Fazer
Apelsinkrokant Sojalecitin, glukossirap Fazer
Tuttifrutti Sojalecitin, glukossirap, karnaubavax, modifierad stärkelse Fazer
Dumle Sojalecitin, glukossirap, bivax, shellack, sockerkulör, modifierad stärkelse Fazer
Mjölkchoklad Sojalecitin Marabou
Schweizernöt Sojalecitin Marabou
Helnöt Sojalecitin Marabou
Frukt & mandel Sojalecitin Marabou
Apelsinkrokant Sojalecitin, mono- och diglycerider av fettsyror Marabou
Fudge & havssalt Sojalecitin, mono- och diglycerider av fettsyror, glukossirap Marabou
Black saltlakrits Sojalecitin, glukossirap, karnaubavax, potatisstärkelse, vegetabiliskt kol Marabou
Oreo Sojalecitin, natriumkarbonater, kaliumkarbonater, ammoniumkarbonater, glukos-fruktossirap, vetestärkelse, Marabou
Les Grandes Vit Choklad Mandel Sojalecitin Lindt
Les Grandes 33% Nougat-Almonds Sojalecitin, glukossirap Lindt
Creation Chocolate Fondant Sojalecitin, sorbitol, glukossirap Lindt
Mjölkchoklad Laktosfri Sojalecitin Greenstar
Mjölkchoklad utan tillsatt socker Sojalecitin* Cloetta
Milk chocolate Solroslecitiner* Healtyco

* Sötningsmedel maltitol ingår.

Extrakt och arom har inte inkluderats i tabellen. Likaså gäller skummjölkspulver och vasslepulver.

Ljus choklad utan sojalecitin

Milk chocolate (mjölkchoklad) från tillverkaren Healthyco innehåller inte sojalecitin, däremot solroslecitin samt artificiellt sötningsmedel (maltitol). Ett annat alternativ är Cloetta Guldnougat som även den innehåller solroslecitin i stället för sojalecitin.

Palmolja

Palmolja förekommer i en del godisprodukter med choklad. Ibland står det palmolja ibland anges "vegetabiliskt fett (palm)" i innehållsförteckningen.

Relevant läsning: Hasselnöt näringsinnehåll.