Emulgeringsmedel
Information om emulgeringsmedel (förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel, geleringsmedel) som tillsatser i maten. – senast uppdaterad 7 aug 2024Emulgeringsmedel är en av huvudkategorierna för tillsatser i maten tillsammans med konserveringsmedel, antioxidationsmedel, färgämnen, sötningsmedel och smakförstärkare.
Emulgeringsmedel återfinns under flera beteckningar i innehållsdeklarationer. Förutom att anges som emulgeringsmedel kan det heta förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel eller geleringsmedel. Dessa kategorier av tillsatser är i stort sett samma, men kan skiljas åt:
- Emulgeringsmedel – minskar ytspänningen mellan ämne.
- Stabiliseringsmedel – binder ihop ämnen.
- Förtjockningsmedel – påverkar konsistensen genom att göra den tjockare.
- Geleringsmedel – påverkar konsistensen genom att få den mer geléaktig.
Ibland kan innehållsförteckningar ange både emulgeringsmedel och förtjockningsmedel. Generellt används emulgeringsmedel för att ge matprodukten en särskild konsistens eller för att den ska hålla sig stabil (t.ex. genom att inverka mot att ämnen blandas).
Alla emulgeringsmedel och deras e-nummer
Emulgeringsmedel har E-nummer mellan E400 och E499, vilka samtliga redovisas i listan nedan.
E-nummer | Namn |
---|---|
E400 | Alginsyra |
E401 | Natriumalginat |
E402 | Kaliumalginat |
E403 | Ammoniumalginat |
E404 | Kalciumalginat |
E405 | 1,2-Propylenglykolalginat |
E406 | Agar |
E407 | Karragenan |
E407a | Bearbetad Eucheumaalg |
E410 | Fruktkärnmjöl |
E412 | Guarkärnmjöl |
E413 | Dragant |
E414 | Gummi arabicum |
E415 | Xantangummi |
E416 | Karayagummi |
E417 | Taragummi |
E418 | Gellangummi |
E420 | Sorbitol sötningsmedel |
E420 | Sorbitol, sorbitolsirap |
E421 | Mannitol sötningsmedel |
E421 | Mannitol |
E422 | Glycerol |
E423 | Gummi arabicum modifierat med oktenylbärnstenssyra |
E425 | Konjakgummi |
E426 | Sojabönshemicellulosa |
E427 | Cassiagummi |
E431 | Polyoxietylen(40)stearat |
E432 | Polyoxietylensorbitanmonolaurat |
E433 | Polyoxietylensorbitanmonooleat |
E434 | Polyoxietylensorbitanmonopalmitat |
E435 | Polyoxietylensorbitanmonostearat |
E436 | Polyoxietylensorbitantristearat |
E440 | Pektiner |
E442 | Ammoniumfosfatider |
E444 | Sackarosacetatisobutyrat |
E445 | Glycerolestrar av trähartser |
E450 | Magnesiumdivätefosfat |
E450 | Difosfater |
E451 | Trifosfater |
E452 | Polyfosfater |
E456 | Kaliumpolyaspartat |
E459 | Betacyklodextrin |
E460 | Cellulosa |
E461 | Metylcellulosa |
E462 | Etylcellulosa |
E463 | Hydroxipropylcellulosa |
E463a | Lågsubstituerad hydroxipropylcellulosa |
E464 | Hydroxipropylmetylcellulosa |
E465 | Metyletylcellulosa |
E466 | Natriumkarboximetylcellulosa |
E468 | Tvärbunden natriumkarboximetylcellulosa |
E469 | Enzymatiskt hydrolyserad karboximetylcellulosa |
E470a | Natrium-, kalium- och kalciumsalter av fettsyror |
E470b | Magnesiumsalter av fettsyror |
E471 | Mono- och diglycerider av fettsyror |
E472a | Mono- och diglyceriders ättiksyraestrar |
E472b | Mono- och diglyceriders mjölksyraestrar |
E472c | Mono- och diglyceriders citronsyraestrar |
E472d | Mono- och diglyceriders vinsyraestrar |
E472e | Mono- och diglyceriders mono- och diacetylvinsyraestrar |
E472f | Blandade ättik- och vinsyraestrar av mono- och diglycerider |
E473 | Sackarosestrar av fettsyror |
E474 | Sackarosestrar i blandning med mono- och diglycerider av fettsyror |
E475 | Polyglycerolestrar av fettsyror |
E476 | Polyglycerolpolyricinoleat |
E477 | 1,2-Propylenglykolestrar av fettsyror |
E479b | Termiskt oxiderad sojabönsolja |
E481 | Natriumstearoyl-2-laktylat |
E482 | Kalciumstearoyl-2-laktylat |
E483 | Stearyltartrat |
E491 | Sorbitanmonostearat |
E492 | Sorbitantristearat |
E493 | Sorbitanmonolaurat |
E494 | Sorbitanmonooleat |
E495 | Sorbitanmonopalmitat |
E499 | Stigmasterolrika växtsteroler |
Exempel på emulgeringsmedel i mat, dryck och andra produkter
Xantangummi som utvinns från majs eller soja är vanligt i glutenfritt bröd som behöver hjälp att jäsa. Xantangummi används även förtjockningsmedel i bland annat salladsdressing.
Emulgeringsmedel är bland annat vanligt i margarin, smör- och rapsolja, godis, glass och kaffebröd som mazariner. Det som oftare kallas förtjockningsmedel eller geleringsmedel såsom fruktpektiner är vanligt i sylt.
I muffins kan glycerol (E422) användas som stabiliseringsmedel (ibland angett som fuktighetsbevarande medel) samt mono- och diglycerider av fettsyror som emulgeringsmedel. Glycerol förekommer även ofta i snus som fuktbevarande och mjukgörande medel.
Några tillsatser används främst till drycker, vilket gäller propylenglykolalginat och polyoxietylen(40)stearat som stabiliseringsmedel till ölskum respektive vin.
I andra fall är användingsområdet ofta kosmetika, vilket bland annat gäller för Polyoxietylensorbitanmonolaurat (Polysorbat 20).
Vad betyder namnen?
I listan ovan ges korta förklaringar (som fås genom info-ikonen). Några av tillsatserna ska här förklaras ytterligare.
Polyoxietylensorbitanmonolaurat – det långa namnet kan delas upp i poly- (många), -oxy- (syre), etylen (kolväte), sorbitan (kemisk förening), mono- (en) laurat (salt eller ester av laurinsyror). Besläktat med polyoxietylensorbitanmonolaurat (E432) är polyoxietylensorbitanmonooleat (E433), polyoxietylensorbitanmonopalmitat (E434), polyoxietylensorbitanmonostearat (E435) och polyoxietylensorbitantristearat (E436) där samtliga skiljer sig i sista eller näst sista ordledet: oleat (salt eller ester av laurinsyror), palmitat (salt eller ester av palmitinsyra), stearat (salt eller ester av oktadekansyra), tristearat med ordledet tri- (tre).
Polyglycerolpolyricinoleat – det långa namnet kan delas upp i poly- (många), glycerol (trivialnamnet av propantriol som är ett kemiskt ämne), poly- (många), ricinoleat (hydroxifettsyra baserad på ricinolsyra).