Emulgeringsmedel

Information om emulgeringsmedel (förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel, geleringsmedel) som tillsatser i maten. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 7 aug 2024

Emulgeringsmedel är en av huvudkategorierna för tillsatser i maten tillsammans med konserveringsmedel, antioxidationsmedel, färgämnen, sötningsmedel och smakförstärkare.

Emulgeringsmedel återfinns under flera beteckningar i innehållsdeklarationer. Förutom att anges som emulgeringsmedel kan det heta förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel eller geleringsmedel. Dessa kategorier av tillsatser är i stort sett samma, men kan skiljas åt:

Ibland kan innehållsförteckningar ange både emulgeringsmedel och förtjockningsmedel. Generellt används emulgeringsmedel för att ge matprodukten en särskild konsistens eller för att den ska hålla sig stabil (t.ex. genom att inverka mot att ämnen blandas).

Alla emulgeringsmedel och deras e-nummer

Emulgeringsmedel har E-nummer mellan E400 och E499, vilka samtliga redovisas i listan nedan.

E-nummer Namn
E400 Alginsyra Tooltip ikon
E401 Natriumalginat Tooltip ikon
E402 Kaliumalginat Tooltip ikon
E403 Ammoniumalginat Tooltip ikon
E404 Kalciumalginat Tooltip ikon
E405 1,2-Propylenglykolalginat Tooltip ikon
E406 Agar Tooltip ikon
E407 Karragenan Tooltip ikon
E407a Bearbetad Eucheumaalg Tooltip ikon
E410 Fruktkärnmjöl Tooltip ikon
E412 Guarkärnmjöl Tooltip ikon
E413 Dragant Tooltip ikon
E414 Gummi arabicum Tooltip ikon
E415 Xantangummi Tooltip ikon
E416 Karayagummi Tooltip ikon
E417 Taragummi Tooltip ikon
E418 Gellangummi Tooltip ikon
E420 Sorbitol sötningsmedel Tooltip ikon
E420 Sorbitol, sorbitolsirap Tooltip ikon
E421 Mannitol sötningsmedel Tooltip ikon
E421 Mannitol Tooltip ikon
E422 Glycerol Tooltip ikon
E423 Gummi arabicum modifierat med oktenylbärnstenssyra Tooltip ikon
E425 Konjakgummi Tooltip ikon
E426 Sojabönshemicellulosa Tooltip ikon
E427 Cassiagummi Tooltip ikon
E431 Polyoxietylen(40)stearat Tooltip ikon
E432 Polyoxietylensorbitanmonolaurat Tooltip ikon
E433 Polyoxietylensorbitanmonooleat Tooltip ikon
E434 Polyoxietylensorbitanmonopalmitat Tooltip ikon
E435 Polyoxietylensorbitanmonostearat Tooltip ikon
E436 Polyoxietylensorbitantristearat Tooltip ikon
E440 Pektiner Tooltip ikon
E442 Ammoniumfosfatider Tooltip ikon
E444 Sackarosacetatisobutyrat Tooltip ikon
E445 Glycerolestrar av trähartser Tooltip ikon
E450 Magnesiumdivätefosfat Tooltip ikon
E450 Difosfater Tooltip ikon
E451 Trifosfater Tooltip ikon
E452 Polyfosfater Tooltip ikon
E456 Kaliumpolyaspartat Tooltip ikon
E459 Betacyklodextrin Tooltip ikon
E460 Cellulosa Tooltip ikon
E461 Metylcellulosa Tooltip ikon
E462 Etylcellulosa Tooltip ikon
E463 Hydroxipropylcellulosa Tooltip ikon
E463a Lågsubstituerad hydroxipropylcellulosa Tooltip ikon
E464 Hydroxipropylmetylcellulosa Tooltip ikon
E465 Metyletylcellulosa Tooltip ikon
E466 Natriumkarboximetylcellulosa Tooltip ikon
E468 Tvärbunden natriumkarboximetylcellulosa Tooltip ikon
E469 Enzymatiskt hydrolyserad karboximetylcellulosa Tooltip ikon
E470a Natrium-, kalium- och kalciumsalter av fettsyror Tooltip ikon
E470b Magnesiumsalter av fettsyror Tooltip ikon
E471 Mono- och diglycerider av fettsyror Tooltip ikon
E472a Mono- och diglyceriders ättiksyraestrar Tooltip ikon
E472b Mono- och diglyceriders mjölksyraestrar Tooltip ikon
E472c Mono- och diglyceriders citronsyraestrar Tooltip ikon
E472d Mono- och diglyceriders vinsyraestrar Tooltip ikon
E472e Mono- och diglyceriders mono- och diacetylvinsyraestrar Tooltip ikon
E472f Blandade ättik- och vinsyraestrar av mono- och diglycerider Tooltip ikon
E473 Sackarosestrar av fettsyror Tooltip ikon
E474 Sackarosestrar i blandning med mono- och diglycerider av fettsyror Tooltip ikon
E475 Polyglycerolestrar av fettsyror Tooltip ikon
E476 Polyglycerolpolyricinoleat Tooltip ikon
E477 1,2-Propylenglykolestrar av fettsyror Tooltip ikon
E479b Termiskt oxiderad sojabönsolja Tooltip ikon
E481 Natriumstearoyl-2-laktylat Tooltip ikon
E482 Kalciumstearoyl-2-laktylat Tooltip ikon
E483 Stearyltartrat Tooltip ikon
E491 Sorbitanmonostearat Tooltip ikon
E492 Sorbitantristearat Tooltip ikon
E493 Sorbitanmonolaurat Tooltip ikon
E494 Sorbitanmonooleat Tooltip ikon
E495 Sorbitanmonopalmitat Tooltip ikon
E499 Stigmasterolrika växtsteroler Tooltip ikon

Exempel på emulgeringsmedel i mat, dryck och andra produkter

Xantangummi som utvinns från majs eller soja är vanligt i glutenfritt bröd som behöver hjälp att jäsa. Xantangummi används även förtjockningsmedel i bland annat salladsdressing.

Emulgeringsmedel är bland annat vanligt i margarin, smör- och rapsolja, godis, glass och kaffebröd som mazariner. Det som oftare kallas förtjockningsmedel eller geleringsmedel såsom fruktpektiner är vanligt i sylt.

I muffins kan glycerol (E422) användas som stabiliseringsmedel (ibland angett som fuktighetsbevarande medel) samt mono- och diglycerider av fettsyror som emulgeringsmedel. Glycerol förekommer även ofta i snus som fuktbevarande och mjukgörande medel.

Några tillsatser används främst till drycker, vilket gäller propylenglykolalginat och polyoxietylen(40)stearat som stabiliseringsmedel till ölskum respektive vin.

I andra fall är användingsområdet ofta kosmetika, vilket bland annat gäller för Polyoxietylensorbitanmonolaurat (Polysorbat 20).

Vad betyder namnen?

I listan ovan ges korta förklaringar (som fås genom info-ikonen). Några av tillsatserna ska här förklaras ytterligare.

Polyoxietylensorbitanmonolaurat – det långa namnet kan delas upp i poly- (många), -oxy- (syre), etylen (kolväte), sorbitan (kemisk förening), mono- (en) laurat (salt eller ester av laurinsyror). Besläktat med polyoxietylensorbitanmonolaurat (E432) är polyoxietylensorbitanmonooleat (E433), polyoxietylensorbitanmonopalmitat (E434), polyoxietylensorbitanmonostearat (E435) och polyoxietylensorbitantristearat (E436) där samtliga skiljer sig i sista eller näst sista ordledet: oleat (salt eller ester av laurinsyror), palmitat (salt eller ester av palmitinsyra), stearat (salt eller ester av oktadekansyra), tristearat med ordledet tri- (tre).

Polyglycerolpolyricinoleat – det långa namnet kan delas upp i poly- (många), glycerol (trivialnamnet av propantriol som är ett kemiskt ämne), poly- (många), ricinoleat (hydroxifettsyra baserad på ricinolsyra).

Är emulgeringsmedel farliga?

Fastän tillsatser helst ska undvikas i högsta möjliga mån tillhör emulgeringsmedel de minst besvärliga tillsatserna då de sällan ger några allvarliga biverkningar och heller normalt inte förekommer i några stora mängder. Det bör dock tilläggas att området inte är helt outforskat och kommande studier kan eventuellt påverka synen på dessa tillsatser.

Några tillsatser inom kategorin emulgeringsmedel har dock särskilt uppmärksammats som potentiell hälsofarliga. Det gäller främst sambandet att fosfor i kosten kan medföra ökade risker för bland annat hjärt-kärlsjukdomar. Ämnen som är kopplade till fosfor inkluderar emulgeringsmedel såsom ammoniumfosfatider (442), difosfater (E450), trifosfater (E451) och polyfosfater (E452).1

Referenser

  1. Lakartidningen.se, "Fosfattillsatser i livsmedel en möjlig folkhälsorisk" hämtad 2024-08-04 från https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/klinisk-oversikt/2014/06/fosfattillsatser-i-livsmedel-en-mojlig-folkhalsorisk/

Källor