Nestlé – dotterbolag och varumärken

Fakta om matföretaget Nestlé. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 11 okt 2023

Nestlé logotypNestlé är världens största livsmedelsföretag och omsätter årligen över en biljon(!) räknat i svenska kronor och med årliga vinster på över 100 miljarder.1 Det är ungefär dubbelt så stor omsättning som för andra internationella livsmedelsjättar som Coca Cola och Unilever.2

När det gäller livsmedel inklusive barnmat ingår en lång lista etablerade varumärken i Nestlés produktportfölj med bland andra Lion, Nescafé och Zoega.

Dotterbolag

Nestlé har en mängd dotterbolag, av vilka dessa är några:

Varumärken

Några av de mest kända av Nestlés varumärken syns i följande lista:

Fakta om företaget Nestlé

Nestlé grundades 1866 av en tysk-schweizisk apotekare. Från början såldes mjölkpulver, vilket återspeglar dåvarande företagsnamnet Anglo-Swiss Condensed Milk Company. Idag har företaget sitt huvudkontor i Schweiz. Företaget har under åren köpt upp en mängd matföretag (inkl. Ralston Purina, Gerber, Altrium Innovations och Freshly) samt genomgått sammanslagningar för att bli den gigant på marknaden som det är idag.

Förutom matsektorn är Nestlé en betydande aktör inom områden som barnmat, katt- och hundmat, kaffemaskiner och matservering.

Livsmedelsindustrin och matföretagen: Se alla matföretag

Referenser

  1. Omsättningen för året 2023 var ca 93 miljarder schweiziska franc, vilket är motsvarande drygt 1 biljon kronor. "Nestlé reports full-year results for 2023", hämtad 2024-03-10 från https://www.nestle.com/media/pressreleases/allpressreleases/full-year-results-2023.
  2. Jämförs vinstresultat för 2023 är skillnaderna dock inte så stora och Coca Cola är inte långt ifrån att matcha Nestlé.

Källor