Pepsico – dotterbolag och varumärken

Fakta om matföretaget Pepsico. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 14 sep 2023

Pepsico logotypPepsico är mest kända för drycken Pepsi som började tillverkas redan på 1890-talet. Men Pepsico är också ett av världens största matföretag med särskild inriktning på drycker varav några är Apotekarnes julmust, Ramlösas mineralvatten, Tuborgs öl och förstås Pepsis stora sortiment av läskedrycker.

Dotterbolag

Pepsico har en mängd dotterbolag som utöver Pepsi-Cola inkluderar Frito-Lays och Tropicana. Dessa har ofta i sin tur dotterbolag under sig. En översikt över dotterbolag till Pepsico inkluderar bland annat dessa:

Varumärken

Medan namnen på dotterbolagen kan vara mindre kända är många av Pepsicos varumärken desto mer välbekanta. En del av de produkter som ingår i varumärkesportföljen nämns i följande lista:

När dessa varumärken säljs i Sverige distribueras de vanligtvis av andra företag, vilket ofta är Carlsberg.

Fakta om företaget Pepsico

Pepsico är ett amerikanskt företag som grundades 1965 efter en sammanslagning mellan Pepsi Cola Company (som grundats 1947) och Frito-Lay. De äger en mängd matföretag vars produkter marknandsförs i cirka 200 länder varav många kan hittas i svenska matbutiker. Företaget uppgav en nettovinst på 86 miljarder dollar för året 2022.

Livsmedelsindustrin och matföretagen: Se alla matföretag

Källor