Skinka

Jämförelser av skinkor i butiken. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 11 dec 2023

Mängden socker (tabell 1) och salt (tabell 2) i påläggsskinka.

Tabell 1. Skinka med och utan tillsatt socker
Smak Socker Tillverkare
Skinka Rökt Nej Jakobsdals
Skinka Svartrökt Nej Jakobsdals
Skinka Pepparkubb Nej Jakobsdals
Skinka Gallerrökt Nej Jakobsdals
Prosciutto Crudo lufttorkad (Parmaskinka) Nej Ica
Basic rökt Skinka Ja Ica
Kokt Skinka Ja Ica
Gourmetskinka Rökt Ja Pärsons
Basturökt Emilskinka Ja Pärsons
Skinka Rökt Eko Ja Änglamark
Skinka Rökt Ja Coop
Skinka Extrarökt Ja Coop
Svartrökt Skinka Ja Charkuterifabriken
Skinka Basturökt Nej* Lönneberga

* Maltodextrin ingår
Uppgifterna är senast kontrollerade december 2022.

I jämförelsen har inte druvsocker inkluderats.

Salt i skinka - jämförelser

Nästa lista jämför mängden salt.

Tabell 2. Skinka och salt per 100 gram
Smak Salt Tillverkare
Rökt Lantskinka 2 Ica
Svartrökt Skinka 2.1 Charkuterifabriken
Kokt Skinka 2.1 Ica
Extrarökt Skinka 2.1 Ica
Basic rökt Skinka 2.1 Ica
Rökt Pepparskinka 2.4 Ica
Gourmetskinka Rökt 2.4 Pärsons
Gourmetskinka Kokt 2.4 Pärsons
Skinka Rökt 2.1 Coop
Skinka Extrarökt 2.1 Coop
Skinka Rökt Eko 2.8 Änglamark
Svensk Rökt Skinka 2.8 Scan
Skinka Basturökt 2.8 Lönneberga
Extrarökt Skinka 3 Lönneberga
Vindelnrökt Skinka 3.5 Ica
Mor Matildas Kokta Skinka 3.5 Jakobsdals
Kallrökt Skinka 4.8 Pärsons
Jamón Serranoskinka 5 Ica
Prosciutto Crudo lufttorkad 5.3 Ica
Schwarzwälder Schinken 5.5 Ica
Kallrökt Skinka 6 Ica

Uppgifterna är senast kontrollerade maj 2023.

I innehållsförteckningar kan det ibland vara utskrivet hur stor mängd av saltet som utgörs av natrium, ju mindre natrium desto bättre.

Skinka innehåller mer salt än många andra köttlivsmedel. Några jämförelser (salt per 100 g): Lithells Varmkorv 2 g, Scan Svensk Falukorv 1.8 g, Scan Svensk Hamburgare 1.5 g, Scan Mamma Scans Köttbullar 1.4 g, Kronfågel Kycklingfilé 0.6 g, Ica Blandfärs 0.2 g, Ica Skivad Benfri Karré 0.1 g.

Rökt skinka

Skinka som först oftast saltas och läggs i nät för rökning. Under räkningen får skinkan smak genom det material som används för rökningen.
Varmrökning innebär att skinkan röks i temperaturer över 65 grader.
Kallrökning innebär att skinkan röks i temperaturer mellan 15 och 25 grader.
Basturökning innebär att skinkan röks i förhållanden som påminner om en bastu ifråga om temperatur och luftfuktighet.

Parmaskinka

Parmaskinka, som också kallas parmesan, är en lufttorkad och tunnskuren skinka som ursprungligen tillverkades i Parma.

Prosciutto

Prosciutto (från det italienska ordet för skinka) är en beteckning som används för lufttorkad skinka.

Är bog skinka?

Bog och skinka är inte samma sak, men det finns fall där skinka marknadsförts som bog.

Lufttorkad skinka

Skinka som saltas och sedan hängs för att torka.

Tänk på att du kan välja att köpa ekologiskt kött från de flesta matbutiker (kött från djur som äter ekologiskt odlat djurfoder utgör mindre miljöpåverkan). Läs mer på Naturskyddsforeningen.se.
Kött vara ohälsosamt i stora mängder. Läs mer om risker och köttätande.

Tillsatser i skinka

De tillsatser som brukar finnas i påläggsskinka är framför allt stabiliseringsmedel, antioxidationsmedel och konserveringsmedel.

Några av de återkommande tillsaterna är konserveringsmedlet natriumnitrit (E250) som också används för att ge skinkan en rosa färg, antioxidationsmedlet natriumaskorbat (E301) och stabiliseringsmedlet trifosfater (E451).

Tillsatser med nitrat kan framkalla cancer.

Kryddextrakt är en annan form av tillsats som ofta finns i dessa matprodukter.