Skinka
Jämförelser av skinka i butiken. – senast uppdaterad 12 nov 2024Jämförelser med tillsatser (tabell 1), socker (tabell 2) och salt (tabell 3) i påläggsskinka.
Tillsatser i skinka – jämförelser
De tillsatser som brukar finnas i påläggsskinka är framför allt stabiliseringsmedel, antioxidationsmedel och konserveringsmedel. Några av de återkommande tillsatserna är konserveringsmedlet natriumnitrit (E250) som också används för att ge skinkan en rosa färg, antioxidationsmedlet natriumaskorbat (E301) och stabiliseringsmedlet trifosfater (E451). Kryddextrakt är en annan form av tillsats som ofta finns i dessa matprodukter.
Smak | Tillverkare | Tillsatser |
---|---|---|
Välrökt skinka | Brödernas | arom |
Fondkokt skinka | Brödernas | arom |
Basturökt skinka | Brödernas | arom |
Prosciutto Crudo* | Ica | |
Skinka Rökt Eko† | Änglamark | socker, E250, E301 |
Jamón Serrano lufttorkad skinka | Zeta | E301, E252, E250 |
Skinka Svartrökt | Jakobsdals | druvsocker, E325, E301, E451, extrakt, E250, rökarom |
Skinka Gallerrökt | Jakobsdals | druvsocker, E325, E301, E451, extrakt, E250, rökarom |
Basic rökt Skinka† | Ica | E450, socker, E301, E250 |
Lantskinka Kokt | Ica | E451, potatismjöl, druvsocker, potatisfiber, socker, E301, E250 |
Jamón Serranoskinka* | Ica | socker, E250, E252, E301 |
Gourmetskinka Rökt | Pärsons | E326, E301, E331, druvsocker, socker, E452, E250, rökarom |
Basturökt Emilskinka† | Pärsons | E326, E301, E451, potatisstärkelse, druvsocker, potatisfiber, socker, E250 |
Skinka Rökt† | Coop | druvsocker, socker, E451, E301, E250 |
Skinka Basturökt | Lönneberga | E325, E301, maltodextrin, druvsocker, E451, kryddextrakt, E250 |
Skinka Extrarökt† | Coop | E451, potatisstärkelse, druvsocker, potatisfiber, socker, E301, E250 |
Svartrökt Skinka† | Charkuterifabriken | E450, E451, potatisstärkelse, druvsocker, potatisfiber, socker, E301, E250 |
Salt och i vissa fall kryddor har inte inkluderats som tillsatser.
Socker i skinka – jämförelser
Nästa lista jämför mängden salt.
Smak | Socker | Tillverkare |
---|---|---|
Prosciutto Crudo lufttorkad (Parmaskinka) | Nej | Ica |
Jamón Serrano lufttorkad skinka | Nej | Zeta |
Skinka Rökt | Nej† | Jakobsdals |
Skinka Svartrökt | Nej† | Jakobsdals |
Skinka Pepparkubb | Nej† | Jakobsdals |
Skinka Gallerrökt | Nej† | Jakobsdals |
Basic rökt Skinka | Ja | Ica |
Kokt Skinka | Ja | Ica |
Jamón Serranoskinka | Ja | Ica |
Gourmetskinka Rökt | Ja | Pärsons |
Basturökt Emilskinka | Ja | Pärsons |
Skinka Rökt Eko | Ja | Änglamark |
Skinka Rökt | Ja | Coop |
Skinka Extrarökt | Ja | Coop |
Svartrökt Skinka | Ja | Charkuterifabriken |
Skinka Basturökt | Nej* | Lönneberga |
Observera att flera av skinksorterna inte kommer från svenskt kött.
Salt i skinka – jämförelser
Nästa lista jämför mängden salt.
Smak | Salt | Tillverkare |
---|---|---|
Rökt Lantskinka | 2 | Ica |
Svartrökt Skinka | 2.1 | Charkuterifabriken |
Kokt Skinka | 2.1 | Ica |
Extrarökt Skinka | 2.1 | Ica |
Basic rökt Skinka | 2.1 | Ica |
Rökt Pepparskinka | 2.4 | Ica |
Gourmetskinka Rökt | 2.4 | Pärsons |
Gourmetskinka Kokt | 2.4 | Pärsons |
Skinka Rökt | 2.1 | Coop |
Skinka Extrarökt | 2.1 | Coop |
Skinka Rökt Eko | 2.8 | Änglamark |
Svensk Rökt Skinka | 2.8 | Scan |
Skinka Basturökt | 2.8 | Lönneberga |
Extrarökt Skinka | 3 | Lönneberga |
Vindelnrökt Skinka | 3.5 | Ica |
Mor Matildas Kokta Skinka | 3.5 | Jakobsdals |
Kallrökt Skinka | 4.8 | Pärsons |
Jamón Serranoskinka | 5 | Ica |
Prosciutto Crudo lufttorkad | 5.3 | Ica |
Schwarzwälder Schinken | 5.5 | Ica |
Kallrökt Skinka | 6 | Ica |
I innehållsförteckningar kan det ibland vara utskrivet hur stor mängd av saltet som utgörs av natrium, ju mindre natrium desto bättre.
Skinka innehåller mer salt än många andra köttlivsmedel. Några jämförelser (salt per 100 g): Lithells Varmkorv 2 g, Scan Svensk Falukorv 1,8 g, Scan Svensk Hamburgare 1,5 g, Scan Mamma Scans Köttbullar 1,4 g, Kronfågel Kycklingfilé 0,6 g, Ica Blandfärs 0,2 g, Ica Skivad Benfri Karré 0,1 g.