Aminosyror

Aminosyror i maten och i våra kroppar. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 24 juni 2024

Aminosyror i specialgjord textningAnimosyror finns särskilt i proteinrik mat och upptas i blodet av cellerna där de bygger upp nya proteiner. En del kan kroppen själv producera medan andra, så kallade essentiella animosyror, måste fås via kosten.

Stora mängder av flera aminosyror finns särskilt i mejeriprodukter och kött, nötter och frön samt balj- och kålväxter. Tabell 1 visar olika livsmedel och aminosyror som de är särskilt rika på och listas i ordning efter störst mängd för respektive livsmedel.

Tabell 1. Livsmedel och aminosyror
Livsmedel Aminosyror
Alfalfa Glutaminsyra, Lysin
Aprikos Asparginsyra
Aubergine Glutaminsyra
Avokado Asparginsyra, Glutaminsyra
Blomkål Glutaminsyra, Asparginsyra, Alanin
Bondbönor Arginin, Leucin
Bovete Glutaminsyra, Arginin, Arginin, Asparginsyra
Broccoli Glutaminsyra
Brysselkål Glutaminsyra, Prolin, Asparginsyra
Cashewnötter Glutaminsyra, Arginin, Asparginsyra, Leucin, Valin
Champinjoner Glutaminsyra, Leucin
Dadlar Glutaminsyra
Fikon Asparginsyra, Glutaminsyra, Prolin, Alanin
Gräslök Glutaminsyra, Asparginsyra, Arginin
Gröna bönor Asparginsyra
Gröna ärter Glutaminsyra, Asparginsyra, Arginin, Leucin, Lysin
Grönkål Glutaminsyra, Asparginsyra, Leucin
Hasselnötter Glutaminsyra, Arginin, Asparginsyra, Leucin
Jordgubbar Asparginsyra
Jordnötter Glutaminsyra, Arginin, Asparginsyra, Leucin, Glycin, Fenylalanin, Serin, Prolin, Tyrosin
Kakao Glutaminsyra, Asparginsyra, Valin, Arginin, Leucin
Katrinplommon Asparginsyra
Kokosflingor Glutaminsyra, Arginin, Asparginsyra
Körsbär Asparginsyra
Kikärter Glutaminsyra, Asparginsyra, Leucin, Fenylalanin, Serin, Lysin
Kyckling Glutaminsyra, Asparginsyra, Lysin, Leucin, Glycin, Arginin
Lammkotlett Glutaminsyra, Asparginsyra, Lysin, Leucin, Arginin
Lax Glutaminsyra, Asparginsyra, Lysin, Leucin
Linser Glutaminsyra, Asparginsyra, Valin, Leucin, Fenylalanin, Serin
Majs Glutaminsyra, Leucin, Alanin, Prolin
Makrill Glutaminsyra, Asparginsyra, Lysin, Leucin
Mandel Glutaminsyra, Arginin, Asparginsyra, Leucin, Prolin, Glycin, Fenylalanin
Mannagryn Glutaminsyra, Prolin
Mjölk Glutaminsyra, Prolin, Leucin, Lysin
Ost Glutaminsyra, Prolin, Leucin, Lysin, Valin, Asparginsyra, Isoleucin, Fenylalanin
Paranötter Glutaminsyra, Arginin, Leucin, Metionin, Valin
Pekannöt Glutaminsyra, Arginin, Leucin
Pepparrot Arginin, Glutaminsyra, Prolin
Persilja Asparginsyra
Pistage Glutaminsyra, Arginin, Asparginsyra, Leucin, Valin, Serin
Plommon Asparginsyra
Potatis Asparginsyra, Glutaminsyra
Pumpafrön Glutaminsyra, Arginin, Asparginsyra, Leucin, Valin, Lysin, Glycin, Fenylalanin, Isoleucin
Purjolök Glutaminsyra
Ris Glutaminsyra, Asparginsyra, Leucin
Rotselleri Glutaminsyra
Russin Arginin, Prolin
Röda bönor Glutaminsyra, Valin, Leucin, Fenylalanin, Isoleucin
Röda vinbär Glutaminsyra
Rödbeta Glutaminsyra
Rödkål Glutaminsyra, Prolin
Sesamfrön Glutaminsyra, Arginin, Asparginsyra, Leucin, Glycin, Fenylalanin, Valin, Prolin, Serin, Isoleucin
Skinka Glutaminsyra, Asparginsyra, Lysin, Leucin, Arginin, Alanin
Sojabönor Glutaminsyra, Asparginsyra, Arginin, Leucin, Lysin, Prolin, Fenylalanin, Valin
Solrosfrön Glutaminsyra, Asparginsyra, Arginin, Leucin, Glycin, Valin, Fenylalanin, Isoleucin
Sparris Glutaminsyra, Asparginsyra
Spenat Glutaminsyra
Tomat Glutaminsyra
Tonfisk Glutaminsyra, Asparginsyra, Lysin, Leucin, Valin
Valnötter Glutaminsyra, Arginin, Asparginsyra, Leucin, Serin
Vattenkrasse Asparginsyra, Glutaminsyra, Leucin
Vetegroddar Glutaminsyra, Prolin, Leucin, Serin, Asparginsyra, Arginin, Valin, Fenylalanin
Vetemjöl Glutaminsyra, Prolin
Vitkål Glutaminsyra, Prolin
Vitlök Glutaminsyra, Arginin, Asparginsyra, Leucin, Valin, Lysin
Yoghurt Glutaminsyra, Valin, Leucin, Prolin, Asparginsyra
Ägg Glutaminsyra, Asparginsyra, Leucin

Mängden aminosyror brukar mätas i milligram (mg). Mängden aminosyror minskar i allmänhet genom upphettning såsom kokning.

Aminosyror och proteiner

Amonisyror och proteiner står i ett direkt förhållande till varandra. I den process som kallas glukoneogenes bildas glukos genom att aminosyror ombildas till proteiner.

Aminosyrorna

Lista över samtliga aminosyror som finns i den mänskliga kroppen:

Några av de aminosyror kroppen själv kan producera kan också fås via maten, exempelvis glutaminsyra och asparaginsyra. Arginin produceras av citrullin som finns i extra stora doser i vattenmelon.

Fria aminosyror

Så kallade fria aminosyror (aminosyror i sin enklaste form) betecknas med ett L- framför namnet, till exempel L-alanin.

Fenylalanin

Fenylalanin är en av de essentiella aminosyrorna och den finns i höga halter i följande livsmedel:

Listan anger inte samtliga av de livsmedel med mest fenylalanin utan är ett urval av vanliga livsmedel.

Tryptofan

Tryptofan är en av de essentiella aminosyrorna och den finns i höga halter i följande livsmedel:

Listan anger inte samtliga av de livsmedel med mest tryptofan utan är ett urval av vanliga livsmedel.

Tyrosin

Tyrosin är en av de 21 aminosyrorna och den producerar aminet tyramin, ibland omnämnd som en möjlig utlösare av migrän samt förekommande i diskussioner om matallergier. Tyrosin finns i höga halter i följande livsmedel:

Listan anger inte samtliga av de livsmedel med mest tyrosin utan är ett urval av vanliga livsmedel.

Relevant läsning: Omega-6 Maten som innehåller mest omega-6.

Källor