Aminosyror
Aminosyror i maten och i våra kroppar. – senast uppdaterad 24 juni 2024Animosyror finns särskilt i proteinrik mat och upptas i blodet av cellerna där de bygger upp nya proteiner. En del kan kroppen själv producera medan andra, så kallade essentiella animosyror, måste fås via kosten.
Stora mängder av flera aminosyror finns särskilt i mejeriprodukter och kött, nötter och frön samt balj- och kålväxter. Tabell 1 visar olika livsmedel och aminosyror som de är särskilt rika på och listas i ordning efter störst mängd för respektive livsmedel.
Livsmedel | Aminosyror |
---|---|
Alfalfa | Glutaminsyra, Lysin |
Aprikos | Asparginsyra |
Aubergine | Glutaminsyra |
Avokado | Asparginsyra, Glutaminsyra |
Blomkål | Glutaminsyra, Asparginsyra, Alanin |
Bondbönor | Arginin, Leucin |
Bovete | Glutaminsyra, Arginin, Arginin, Asparginsyra |
Broccoli | Glutaminsyra |
Brysselkål | Glutaminsyra, Prolin, Asparginsyra |
Cashewnötter | Glutaminsyra, Arginin, Asparginsyra, Leucin, Valin |
Champinjoner | Glutaminsyra, Leucin |
Dadlar | Glutaminsyra |
Fikon | Asparginsyra, Glutaminsyra, Prolin, Alanin |
Gräslök | Glutaminsyra, Asparginsyra, Arginin |
Gröna bönor | Asparginsyra |
Gröna ärter | Glutaminsyra, Asparginsyra, Arginin, Leucin, Lysin |
Grönkål | Glutaminsyra, Asparginsyra, Leucin |
Hasselnötter | Glutaminsyra, Arginin, Asparginsyra, Leucin |
Jordgubbar | Asparginsyra |
Jordnötter | Glutaminsyra, Arginin, Asparginsyra, Leucin, Glycin, Fenylalanin, Serin, Prolin, Tyrosin |
Kakao | Glutaminsyra, Asparginsyra, Valin, Arginin, Leucin |
Katrinplommon | Asparginsyra |
Kokosflingor | Glutaminsyra, Arginin, Asparginsyra |
Körsbär | Asparginsyra |
Kikärter | Glutaminsyra, Asparginsyra, Leucin, Fenylalanin, Serin, Lysin |
Kyckling | Glutaminsyra, Asparginsyra, Lysin, Leucin, Glycin, Arginin |
Lammkotlett | Glutaminsyra, Asparginsyra, Lysin, Leucin, Arginin |
Lax | Glutaminsyra, Asparginsyra, Lysin, Leucin |
Linser | Glutaminsyra, Asparginsyra, Valin, Leucin, Fenylalanin, Serin |
Majs | Glutaminsyra, Leucin, Alanin, Prolin |
Makrill | Glutaminsyra, Asparginsyra, Lysin, Leucin |
Mandel | Glutaminsyra, Arginin, Asparginsyra, Leucin, Prolin, Glycin, Fenylalanin |
Mannagryn | Glutaminsyra, Prolin |
Mjölk | Glutaminsyra, Prolin, Leucin, Lysin |
Ost | Glutaminsyra, Prolin, Leucin, Lysin, Valin, Asparginsyra, Isoleucin, Fenylalanin |
Paranötter | Glutaminsyra, Arginin, Leucin, Metionin, Valin |
Pekannöt | Glutaminsyra, Arginin, Leucin |
Pepparrot | Arginin, Glutaminsyra, Prolin |
Persilja | Asparginsyra |
Pistage | Glutaminsyra, Arginin, Asparginsyra, Leucin, Valin, Serin |
Plommon | Asparginsyra |
Potatis | Asparginsyra, Glutaminsyra |
Pumpafrön | Glutaminsyra, Arginin, Asparginsyra, Leucin, Valin, Lysin, Glycin, Fenylalanin, Isoleucin | Purjolök | Glutaminsyra |
Ris | Glutaminsyra, Asparginsyra, Leucin |
Rotselleri | Glutaminsyra |
Russin | Arginin, Prolin |
Röda bönor | Glutaminsyra, Valin, Leucin, Fenylalanin, Isoleucin |
Röda vinbär | Glutaminsyra |
Rödbeta | Glutaminsyra |
Rödkål | Glutaminsyra, Prolin |
Sesamfrön | Glutaminsyra, Arginin, Asparginsyra, Leucin, Glycin, Fenylalanin, Valin, Prolin, Serin, Isoleucin |
Skinka | Glutaminsyra, Asparginsyra, Lysin, Leucin, Arginin, Alanin |
Sojabönor | Glutaminsyra, Asparginsyra, Arginin, Leucin, Lysin, Prolin, Fenylalanin, Valin |
Solrosfrön | Glutaminsyra, Asparginsyra, Arginin, Leucin, Glycin, Valin, Fenylalanin, Isoleucin |
Sparris | Glutaminsyra, Asparginsyra |
Spenat | Glutaminsyra |
Tomat | Glutaminsyra |
Tonfisk | Glutaminsyra, Asparginsyra, Lysin, Leucin, Valin |
Valnötter | Glutaminsyra, Arginin, Asparginsyra, Leucin, Serin |
Vattenkrasse | Asparginsyra, Glutaminsyra, Leucin |
Vetegroddar | Glutaminsyra, Prolin, Leucin, Serin, Asparginsyra, Arginin, Valin, Fenylalanin |
Vetemjöl | Glutaminsyra, Prolin |
Vitkål | Glutaminsyra, Prolin |
Vitlök | Glutaminsyra, Arginin, Asparginsyra, Leucin, Valin, Lysin |
Yoghurt | Glutaminsyra, Valin, Leucin, Prolin, Asparginsyra |
Ägg | Glutaminsyra, Asparginsyra, Leucin |
Mängden aminosyror brukar mätas i milligram (mg). Mängden aminosyror minskar i allmänhet genom upphettning såsom kokning.