Citronsyra i maten

Fakta om citronsyra i maten. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 11 aug 2024

Citronsyra finns bland annat i vissa produkter med läsk, kex och chips. Även om tillsatsen finns i många varor, är den relativt enkel att utesluta från kosten, särskilt för den som äter mestadels obearbetade livsmedel. En lista ger en översikt över livsmedel som innehåller citronsyra (tabell 1). Det finns även en lista som ger exempel på mat och drycker utan citronsyra (tabell 2), vilken kompletterar den första. Då en lista över mat med citronsyra kan bli mycket lång har det uteslutits många livsmedel.

Citronsyra anges på flera sätt: citronsyra, syra, surhetsreglerande medel eller antioxidationsmedel. Det finns flera tillsatser med citronsyra med olika e-nummer: E330 (antioxidationsmedel), E331 (antioxidationsmedel), E332 (antioxidationsmedel), E333 (antioxidationsmedel) och E472c (emulgeringsmedel).

Anledningen till att citronsyra tillsätts i matprodukter är främst för att den bidrar med en syrlighet som balanserar sötmaeffekten. Just syrlighetens och sötmans topp och varaktighet i citronsyra respektive sackaros samspelar väl.1

Citronsyra används även till att justera pH för att hamna under ett visst pH-värde. Detta för att pH tillsammans med den värmebehandlingen som man tillför med stor marginal ska vara tillräcklig för att ta död på sjukdomsalstrande mikroorganismer såsom bakterien Clostridium botulinum.

Notera att vissa matproducenter har för vana att alltid skriva ut att citronsyra är tillsatt, även om det oftast inte tillsätts i produkten. Det kan till exempel gälla för krossade tomater då huvudingrediensen som är tomater är en naturlig råvara som varierar i sammansättning mellan olika jordar/skördar/sorter/mognadsgrad. De är alltså inte uniforma och därför varierar pH-värdet under säsongen och mellan olika skördar.

Tabell 1. Mat och dryck med citronsyra
Sort Märke
Skärgårdssill Abba
Smörgåsrån Göteborgskex
Digestive McVities
Ballerina Göteborgskex
Singoalla Göteborgskex
Majskakor* Friggs
Förkokt majs Ica
Gifflar Kanel Pågen
Skagenröra ICA
Potatissallad Rydbergs
Rödbetssallad Rydbergs
Persikohalvor Del Monte
Olivmix Fontana
Orange Grapefruit NJIE
Ananasskivor i juice ICA
Ananasbitar i juice ICA
Ananasbitar i juice Coop
Crème Fraiche Kantarell & Cognac ICA
Crème fraiche Tomat Feta ICA
Sweet Chili Sauce Original Santa Maria
Fisksås Santa Maria
Chokladbollar ICA
Arraksbollar ICA
Mazariner ICA
Punschrullar Gille
Schwarzwaldtårta Frödinge
Chips Dill & Gräslök OLW
Chips Sourcream & Onion Pringles
Blandsaft Jordgubb BOB
Blandsaft Päron ICA
Jordgubbssaft Önos
Fläderblomssaft KRAV ICA
Gott Gräddat Pågen

* Vissa smaker innehåller inte tillsatsen, se tabell 2

Kolumnen som anger tillverkare är inte komplett utan visar bara exempel (för de fall andra produkter av samma medel inte skulle innehålla citronsyra).

Tabell 2. Mat och dryck utan citronsyra
Sort Märke
Frukt och grönsaker Diverse
Bröd och knäckebröd Diverse
Ägg Diverse
Mjölk Diverse
Grädde Diverse
Smör Diverse
Ost Diverse
Fil Diverse
Yoghurt Diverse
Kött Diverse
Creme Fraiche* Diverse
Pasta Diverse
Tacosås ICA
Sweet & Sour Original Ben´s Original
Ostronsås Santa Maria
Pastasås Tomat & crème fraiche Kelda
Pesto Barilla
Béchamelsås Dolmio
Färskost Kantarell Creme Bonjour
Apelsinjuice Bravo
Äpplejuice God Morgon
Fruktdryck Mango ProViva
Oliver Halkidiki Zeta
Oliver Kalamata Fontana
Löksill Abba
Ananasbitar i juice Del monte
Rödbetssallad ICA
Majskakor Havssalt Friggs
Linskakor Risenta
Gifflar Saffran Pågen
Mazariner Hägges
Pepparkakor Diverse
Delicatoboll Delicato
Chips Lättsaltade LantChips
Chips Original Pringles

* Vissa smaksatta sorter innehåller tillsatsen, se tabell 1.

Kolumnen som anger tillverkare är inte komplett utan visar bara exempel (för de fall andra produkter av samma medel skulle innehålla citronsyra). Detsamma gäller att oftast är endast en smak medtagen från samma märke. Många av de produkter som valts att inkluderas är sådana som av andra sorter eller tillverkare ingår i listan nedan (tabell 2).

Omvandling av citronsyra vid upphettning

En del källor uppger att citronsyra förstörs vid upphettning, vilket inte är helt sant. När citronsyran hettas upp börjar det förlora sina beståndsdelar av vatten och koldioxid och vid omkring 175 grader omvandlas citronsyra till akonitsyra och acetondikarboxylsyra. Ytterligare upphettning kan ge upphov till andra ämnen i nya omvandlingsprocesser2.

Citronsyra och allergier

Citronsyra är en tillsats i mat och har kopplats samman med allergier även om sambanden inte är vetenskapligt belagda. Observera att citronsyra är en tillsats som i de flesta fall inte innehåller citron (dvs. är kemiskt framställd).

Referenser

  1. Matmolekyler (2011) av Lisa Förare Winbladh & Mailin Sanström s. 40
  2. Sciencedirect.com, "Citric Acid" hämtad 2023-08-19 från https://www.sciencedirect.com/topics/chemistry/aconitic-acid