Kombucha
Genomgång av affärer där kombucha finns i sortimentet samt fakta om drycken. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 12 sep 2023
Kombucha-te har blivit populärt, men finns bara i vissa matbutiker. Här ges en genomgång av svenska matbutikkedjor som har kombucha (observerar att avvikelser kan förekomma beroende på butikens ort).
Tabell 1. Matbutikkedjor och kombucha sortiment
Matbutik |
Kombucha |
Märken |
Hemköp |
Ja |
Humm, Roots, Renée Voltaire |
City Gross |
Ja |
Humm |
ICA |
Ja |
Humm |
Willys |
Ja |
Humm |
Coop |
Nej |
|
Lidl |
Nej |
|
Uppgifterna är senast kontrollerade september 2023.
Det vanligaste märket som finns i flest matbutiker är Humm Kombucha som har sex smaker i sitt utbud: Grapefruit, Strawberry, Pomegranate lemonade, Lemon ginger, Mango passion och Blueberry. Vanligt är också Roots som är ett svenskt märke. Deras smaker är Ingefära, Gurkmeja, Salvia & Honung, Hallon & Citrontimjan, Svarta Vinbär, Sju blommor, Fläder och Naturell.
Observera att kombucha ibland även säljs i hälsokostbutiker och på apotek.
Ingredienser och näringsinnehåll i kombucha
Kombucha är en organisk produkt med levande kombuchakultur (inkl. bakteriekulturer som Acetobacter, Gluconobacter, Gluconacetobacter). Övriga ingredienser är i de flesta fall vatten, grönt te, svart te, rörsocker och fruktjuice av varieradesmaker.
Vad som i övrigt gör detta till en nyttig dryck är innehållet av vitaminer och antioxidanter. Andra påstådda höälsoeffekter är ökad produktion av hyaluronsyra som bidrar till bevarandet av kollagen.
Näringsinnehåll
Kombucha innehåller vanligtvis inget fett och relativt lite kolhydrater och socker (normalt mindre än 5 g per 100 g) samt inget eller nästan inget salt. Kalorimängden är cirka 10-20 gram kcal per 100 gram.
Bakteriekulturer
Bakteriekulturer finns i fermenterad mat och dryck som kimchi, kombucha, surkål och vattenkefir. Dessa räknas som probiotika och anses hälsofrämjande, särskilt för tarmens bakterieflora.
Acetobacter och Gluconobacter ingår i släktet ättiksyrabakterier medan Gluconacetobacter ingår i gruppen gramnegativa bakterier.
Koffein
Det finns koffein i svart te och därför finns det även koffein i kombucha. Halten är dock oftast relativt liten eftersom en del av koffeinet bryts ned under fermenteringsprocessen. Vilken mängd av koffeinet som bryts ned vid fermenteringen kan variera något, men någonstans omkring hälften är vanligt. Vad den slutgiltiga koffeinhalten blir beror sedan på hur koffeinrikt te som användes. Ungefärligen bör ett glas kombucha innehålla kring 10–20 mg koffein. Tillverkaren Roots anger att en flaska innehåller cirka 25 mg koffein.
Alkohol
Det finns normalt en alkoholhalt i kombucha, vilket är ett resultat av jäsningsprocessen. Alkoholhalten är dock oftast mycket låg, vilket också är en anledning till att kombucha säljs i matbutiker utan åldersgräns (dvs. i de flesta fall, det finns exempel på butiker där åldersgränser införts). Notera att när en dryck anges som "alkoholfri" innebär det att alkoholinnehållet inte får överstiga 0,5 %. I de flesta fall är akolholnivån under 1 %, men kan stiga upp mot 3 % då fermentering pågår under lång tid.
Tillsatser
Normalt finns inga tillsatser i kombucha.
Positiva effekter av kombucha
Kombucha anses som en nyttig dryck, men det är glest med studier som ger direkta stöd för dessa påståenden. Här följer några länkar som sammanställts av Matfakta.nu för vidare läsning:
Vanliga frågor om kombucha och tibicos (Artikel från Kombucheriet.se)
Ur artikeln: "På senare år har det också kommit många vetenskapliga artiklar där kombucha har visat sig ha antimikrobiella, antioxidativa, leverskyddande och cancerförebyggande egenskaper i studier på möss och råttor eller i labmiljö. Även om labresultaten är lovande så finns inga garantier för att det fungerar likadant i den fantastiskt komplexa människokroppens kemiska och mikrobiologiska miljö ..."
Negativa effekter av kombucha
Även om det rör sig om få fall finns det sådana rapporterade där potentiella hälsorisker satts i samband med intag av kombucha. Några sådana är hyponatremi, laktatacidos (mjölksyraförgiftning) och hepatit. Det bör noteras att i de flesta fall har dessa tillstånd uppträtt efter ovanligt stora intag och/eller under lång tids regelbundenhet.1
Det finns rekommendationer som avråder gravida samt personer med njur-, lung- eller leverskador från att dricka kombucha.
Sammanfattningsvis är riskerna med kombucha i normala mängder låga till näst intill obefintliga för de flesta personer.
Referenser
- Från en summering av forskningsläget som redovisas på https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1047279718307385
Källor
- Wikipedia.org, "Kombucha", hämtad 2023–08–31 från https://sv.wikipedia.org/wiki/Kombucha