Kött i gram per vecka

Exempel på köttintag per vecka omsatt i vikt. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 7 jan 2024

I Sverige äter en person cirka 530 gram rött kött i veckan (inkl. kyckling)1, vilket ligger över de nordiska näringsrekommendationerna (NNR) från 2023 där rekommendationen är maximalt 350 gram rött kött i veckan. Konsumtionen är relativt jämt fördelad mellan nötkött, griskött och fågel medan fårkött utgör en mindre andel. Siffrorna ska inte betraktas som exakta utan som ungefärliga beräkningar och dessutom bör det tilläggas att män äter i genomsnitt mer kött än kvinnor.

I de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR) från 2023 föreslås att rådet ändras till maximalt 350 gram rött kött per vecka baserat på överväganden som rör både hälsa och miljö. Tidigare rekommendation var 500 gram. Livsmedelsverket har dock valt att behålla sitt råd om "att äta högst 500 gram rött kött och chark per vecka".

Vad 350 gram kött kan motsvara på tallriken

Här följer ett antal exempel som åskådliggör vad 350 gram under en vecka ungefärligen kan motsvara. Observera att även vitt kött är medtaget i vissa av exemplen. I tabell 5 är även fisk medtaget.

Tabell 1. Hamburgare, skinka och korv
Produkt Kötthalt (%) Kött (gram)
1 st hamburgare a 90 g 80 72
10 st skivor påläggsskinka 95 143
2 st chorizo korv a 100 g 75 150
Totalt   365
Tabell 2. Bacon, salami och korv
Produkt Kötthalt (%) Kött (gram)
6 st skivor bacon a 20 g 96 134
10 st skivor salami 90 90
3 st kabanoss korv a 45 g 89 120
Totalt   344
Tabell 3. Blandfärs, medwurst, kassler
Produkt Kötthalt (%) Kött (gram)
Blandfärs a 100 g 100 100
10 st skivor medwurst 64 64
Kassler a 200 g 91 182
Totalt   346
Tabell 4. Schnitzlar, medwurst, köttbullar
Produkt Kötthalt (%) Kött (gram)
1 st schnitzlar a 100 g 74 74
10 st skivor medwurst 64 64
12 st köttbullar 73 230
Totalt   368
Tabell 5. Hamburgare, lax, sill
Produkt Kötthalt (%) Kött (gram)
1 st hamburgare med högrev a 150 g 99 149
1 laxfilé 100 125
7 st sillbitar 100 77
Totalt   351

Notera för samtliga tabeller att kötthalten som anges i procent gäller vissa, men inte nödvändigtvis alla produkter för produktkategorin ifråga.

Observera att köttmängd kan variera i produkter som exempelvis hamburgare och korv, vilket gör siffrorna än mer ungefärliga beroende på vilken produkt som konsumenten handlar.

Relevant läsning: Därför är ekologiskt kött bättre för miljön och klimatet Att äta kött är inte ohållbart i sig självt.
Kött kan vara ohälsosamt i stora mängder. Läs mer om risker och köttätande.

Rött kött

Det som kategoriseras som rött kött inkluderar kött från nötkreatur, gris, lamm, häst och får medan vitt kött är inkluderar kyckling och kalkon.

Relevant läsning: Rött och vitt kött Vilka köttprodukter ingår i respektive kategori?

Vad ska ersätta köttet i kosten?

Bönor, linser och ärtor är några av de bästa ersättningarna då dessa innehållet mycket protein.

Relevant läsning: Grönsaker och proteiner grönsaker som innehåller mest proteiner

Referenser

  1. Uppgifterna gäller för år 2022 enligt Jordbruksverket.se, https://jordbruksverket.se/mat-och-drycker/hallbar-produktion-och-konsumtion-av-mat/konsumtion-av-kott.

Källor