Rött och vitt kött
Sorter av rött och vitt kött och vad olika slags köttprodukter kommer från för djur. – senast uppdaterad 14 juli 2024Kött indelas ofta i grupperna rött och vitt kött. När skillnad görs mellan rött och vitt kött syftas inte på hur väl genomstekt köttet är (t.ex. blodigt, ljusrosa eller välstekt) utan vilket slags djur det kommer ifrån.
Rött kött inkluderar kött från nötkreatur, gris, lamm, ren och vilt. Vitt kött inkluderar kött från kyckling, kalkon och anka.
Gör man indelningen mellan köttprodukter som vi handlar i matbutiken och som hamnar på tallriken skulle en indelning kunna se ut enligt följande.
Rött kött
- Hamburgare (nötkött)
- Biff (nötkött)
- Entrecôte (nötkött)
- Bacon (gris)
- Skinka (gris)
- Fläskfilé (gris)
- Fläskkotlett (gris)
- Karré (gris)
- Kassler (gris)
- Köttbullar (nötkött och gris)
- Falukorv (nötkött och gris)
- Prinskorv (nötkött och gris)
Vitt kött
- Kycklingfilé (kyckling)
- Kalkonbröstfilé (kalkon)
- Ankbröst (anka)
Rött kött och cancer
Rött kött har i studier uppvisat samband med bland annat förhöjd risk för tjocktarmscancer. När det gäller rött kött är de vetenskapliga bevisen i nulägen ännu inte helt säkerhetsställda, vilket WHO själva tillstår:
In the case of red meat, the classification is based on limited evidence from epidemiological studies showing positive associations between eating red meat and developing colorectal cancer as well as strong mechanistic evidence. Limited evidence means that a positive association has been observed between exposure to the agent and cancer but that other explanations for the observations (technically termed chance, bias, or confounding) could not be ruled out.1
Enligt uppskattningar dör årligen över 30 000 personer i världen av cancer orsakad av en diet där mycket processat kött ingår. Som en jämförelse kan nämnas att rökning beräknas orsaka en miljon dödsfall per år.
Bör man då överhuvudtaget äta rött kött? Trots de troliga sambanden med flera cancerformer rekommenderas ett visst köttintag på grund av flera viktiga näringsämnen. Livsmedelsverket råd om rött kött och chark är att äta högst 500 gram per veckan medan de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR) från 2023 föreslår högst 350 gram.2
Vitt kött och cancer
När det gäller vitt kött kan även detta medföra negativa hälsoaspekter. Till exempel är det relativt vanligt med tarmbakterier som den som äter kan bli smittad av. Allvarligare ändå är de påvisade sambanden mellan vitt kött och cancer. Den största studien som gjorts är EPIC med över en halv miljon deltagare och som pågått i över 30 år. Studien har bland annat funnit avsevärt ökad risk för cancer i bukspottskörteln för varje portion kyckling. I detta fall var sambandet tydligare med vitt än rött kött. Anledningen är inte klarlagd, men misstankar finns att orsaken kan ligga i tillväxtfrämjande medel som används inom djuruppfödning.