Grönsaker och proteiner
Fakta om mängden protein i växtbaserad mat. – senast uppdaterad 8 juli 2024Lista med protein i olika grönsaker (tabell 1) och protein i frön, nötter och örter (tabell 2).
Sort | Protein |
---|---|
Sojabönor | 39 |
Kikärtor | 19 |
Gröna linser | 9 |
Röda linser | 9 |
Vitlök | 6 |
Ärtor | 5 |
Broccoli | 3 |
Spenat | 3 |
Purjolök | 1.5 |
Mangold | 1.4 |
Gul lök | 1.1 |
Rödlök | 1.1 |
Morot | 1 |
Paprika | 0.9 |
Tomat | 0.9 |
Gurka | 0.8 |
Zucchini | 1.2 |
Aubergine | 1 |
Pumpa | 1 |
Haricots verts | 2 |
Mâchesallat | 2.6 |
Rucola | 2.6 |
Grönkål | 3.3 |
Blomkål | 1.9 |
Rödkål | 1.1 |
Vitkål | 1.1 |
Rädisa | 0.6 |
Morot | 0.6 |
Observera att när protein mäts och jämförs mellan olika livsmedel bör perspektivet inte enbart vara kvantitativt.
Observera att vad gäller linser är proteinhalten betydligt lägre i serveringsfärdiga.
Relevant för många är också proteinhalt i frön, nötter och örter och därför är några sådana medtagna här.
Sort | Protein |
---|---|
Solrosfrön | 23 |
Chiafrön | 22 |
Linfrö | 18 |
Quinoa | 14 |
Valnötter | 14 |