Paprika
Fakta om paprika.Paprika innehåller mycket C-vitaminer, allra mest finns det i röd paprika. Paprika innehåller även rikligt med antioxidanter. Röd paprika till exempel innehåller omkring 5000 mg karoten.
Näringsinnehållet skiljer sig något mellan grön, gul och röd paprika (det är dock samma grönsak, fast i olika mognadsstadier). Den "omogna" gröna paprikan har högst fiberhalt, den "halvmogna" gula paprikan har högst magnesiumhalt och den "mogna" röda paprikan innehåller mest vitaminer och karoten. Vattenhalten är 91 % eller 93 % (grön paprika).
Det i små doser hälsofrämjandet ämnet nikotin som finns i tobak är relativt höga i paprika. Ämnet har påvisats kunna ge skydd mot nervskador inklusive Parkinson.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabeller 2-4), vitaminer (tabeller 5-7) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Paprika innehåller i stort sett inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater varav mest sockerarter (röd paprika innehåller mest socker och grön paprika minst).
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0 | |
Protein | 1 | |
Kolhydrater | 7* |
Mineraler
Det mineral som finns mest av i röd paprika (tabell 2) är kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 24 | 3 |
Järn | 0.4 | 3 |
Kalcium | 6 | 1 |
Kalium | 218 | 11 |
Magnesium | 11 | 3 |
Natrium | 1 | 0 |
Selen | 0.2 | 0 |
Zink | 0.3 | 3 |
Det mineral som finns mest av i gul paprika (tabell 3) är kalium. Jämfört med röd paprika innehåller gul paprika något mer fosfor, kalcium, magnesium och selen.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 25 | 4 |
Järn | 0.3 | 2 |
Kalcium | 7 | 1 |
Kalium | 218 | 11 |
Magnesium | 16 | 4 |
Natrium | 1 | 0 |
Selen | 0.5 | 1 |
Zink | 0.1 | 1 |
Det mineral som finns mest av i grön paprika (tabell 4) är kalium. Jämfört med gul och röd paprika innehåller grön paprika något mindre fosfor, kalium och magnesium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 23 | 3 |
Järn | 0.3 | 2 |
Kalcium | 6 | 1 |
Kalium | 173 | 9 |
Magnesium | 9 | 2 |
Natrium | 1 | 0 |
Selen | 0.2 | 0 |
Zink | 0.2 | 2 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i röd paprika (tabell 5) är Vitamin C, Vitamin B9 (folat), Vitamin B6 och Vitamin E.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 55 | 7 |
Vitamin B1 | 0.05 | 5 |
Vitamin B2 | 0.1 | 6 |
Vitamin B3 | 1 | 7 |
Vitamin B6 | 0.4 | 29 |
Vitamin B9 | 77 | 39 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 200 | 250 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 3.2 | 27 |
Vitamin K | 4.6 | 6 |
De vitaminer som finns mest av i gul paprika (tabell 6) är Vitamin C, Vitamin B9, Vitamin B6 och Vitamin E. Jämfört med röd paprika innehåller gul paprika mindre av främst Vitamin A, Vitamin B2 och Vitamin E.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 12 | 2 |
Vitamin B1 | 0.05 | 5 |
Vitamin B2 | 0.2 | 1 |
Vitamin B3 | 1 | 7 |
Vitamin B6 | 0.4 | 25 |
Vitamin B9 | 55 | 28 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 205 | 256 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 2.2 | 18 |
Vitamin K | 2.46 | 3 |
De vitaminer som finns mest av i grön paprika (tabell 7) är Vitamin C, Vitamin B9 (folat), Vitamin B6 och Vitamin E. Jämfört med gul paprika innehåller grön paprika mindre av främst Vitamin B6, Vitamin B9, Vitamin C och Vitamin E. Jämfört med röd och gul paprika innehåller grön paprika mer av Vitamin K.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 12 | 2 |
Vitamin B1 | 0.03 | 3 |
Vitamin B2 | 0.2 | 1 |
Vitamin B3 | 1 | 4 |
Vitamin B6 | 0.2 | 15 |
Vitamin B9 | 14 | 7 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 115 | 144 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0.8 | 7 |
Vitamin K | 9 | 13 |
Näringsämnen och antioxidanter
Röd paprika innehåller bland annat betakaroten som är en antioxidant och provitamin A.
Allergier
Allergi mot paprika förekommer och är vanligast som korsallergi. De som får en allergisk reaktion mot röd paprika kan ibland exempelvis äta grön paprika utan reaktion. Analysnamn för röd paprika som allergen vid test är S-Röd paprika-ak.