Kalium i maten
Mineralen kalium i mat.Kalium är ett mineral som finns i stora mängder i bland annat frön, nötter och bönor. Grönsaker och frukter innehåller därtill vanligtvis gott om kalium. Fisk, kött och potatis är andra källor till kalium av den mat många äter regelbundet och i större mängder. Nedan anges mängden kalium i livsmedel och vad det motsvarar i rekommenderat dagligt intag.
Livsmedel | Mg | RDI (%) |
---|---|---|
Kakao | 3490 | 175 |
Örtsalt | 2040 | 102 |
Sojabönor | 1700 | 85 |
Torkade nypon | 1550 | 78 |
Vetekli | 1340 | 67 |
Hampafrön | 1200 | 60 |
Kardemumma | 1119 | 56 |
Vetegroddar | 1060 | 53 |
Mungböna | 1050 | 53 |
Pistagenötter | 1042 | 52 |
Linfrön | 813 | 41 |
Pumpafrön | 810 | 41 |
Persilja | 770 | 39 |
Dill | 750 | 38 |
Russin | 750 | 38 |
Mandel | 730 | 37 |
Fikon | 710 | 36 |
Solroskärnor | 690 | 35 |
Jordnötter | 670 | 34 |
Paranöt | 659 | 33 |
Dadlar | 650 | 33 |
Avokado | 600 | 30 |
Pinjefrön | 597 | 30 |
Vattenkastanjer | 584 | 29 |
Cashewnötter | 560 | 28 |
Sardiner | 560 | 28 |
Spenat | 560 | 28 |
Rågkross | 540 | 27 |
Kastanjenöt | 520 | 26 |
Pommes frites | 500 | 25 |
Valnötter | 500 | 25 |
Torsk | 491 | 25 |
Mangold | 470 | 24 |
Sesamfrön | 470 | 24 |
Makrill | 463 | 23 |
Bovete | 460 | 23 |
Mörk choklad | 433 | 22 |
Kanel | 431 | 22 |
Tempeh | 412 | 21 |
Rågmjöl | 410 | 21 |
Sötpotatis | 410 | 21 |
Chiafrön | 407 | 20 |
Kidneybönor | 401 | 20 |
Havregryn | 400 | 20 |
Palsternacka | 400 | 20 |
Vitlök | 400 | 20 |
Fänkål | 396 | 20 |
Banan | 395 | 20 |
Brysselkål | 390 | 20 |
Morot | 390 | 20 |
Champinjon | 389 | 20 |
Kantarell | 384 | 19 |
Lax | 382 | 19 |
Kyckling | 380 | 19 |
Rucola | 369 | 19 |
Svarta vinbär | 367 | 18 |
Kokosnöt | 355 | 18 |
Mâchesallat | 350 | 18 |
Linser (röda) | 349 | 18 |
Kronärtskocka | 340 | 17 |
Broccoli | 332 | 17 |
Rönnbär | 330 | 17 |
Potatis | 322 | 16 |
Selleri | 320 | 16 |
Vita bönor | 320 | 16 |
Köttfärs | 303 | 15 |
Sparris | 300 | 15 |
Aprikos | 295 | 15 |
Guava | 285 | 14 |
Skinka | 285 | 14 |
Fläderbär | 280 | 14 |
Rabarber | 280 | 14 |
Rädisa | 280 | 14 |
Honungsmelon | 270 | 14 |
Kiwi | 270 | 14 |
Fullkornsbröd | 260 | 13 |
Granatäpple | 260 | 13 |
Rödkål | 260 | 13 |
Surkål | 260 | 13 |
Zucchini | 250 | 13 |
Papaya | 255 | 13 |
Tomat | 240 | 12 |
Purjolök | 240 | 12 |
Vitkål | 240 | 12 |
Fikon | 230 | 12 |
Tonfisk | 230 | 12 |
Hummus | 228 | 11 |
Hirs | 220 | 11 |
Kaktusfikon | 220 | 11 |
Kålrot | 219 | 11 |
Paprika (röd) | 218 | 11 |
Gräslök | 215 | 11 |
Aubergine | 210 | 11 |
Morot | 210 | 11 |
Majskorn | 200 | 10 |
Pasta | 197 | 10 |
Persika | 197 | 10 |
Björnbär | 196 | 10 |
Kumquat | 195 | 10 |
Mullbär | 194 | 10 |
Bacon | 190 | 10 |
Lök (gul) | 190 | 10 |
Vindruvor | 185 | 9 |
Isbergssallat | 180 | 9 |
Vetemjöl | 166 | 8 |
Kikärtor | 163 | 8 |
Yoghurt | 162 | 8 |
Kaki | 161 | 8 |
Mjölk | 161 | 8 |
Gurka | 160 | 8 |
Apelsin | 158 | 8 |
Mango | 156 | 8 |
Plommon | 154 | 8 |
Ägg | 152 | 8 |
Hallon | 150 | 8 |
Röda vinbär | 150 | 8 |
Grapefrukt | 148 | 7 |
Krusbär | 148 | 7 |
Ansjovis | 145 | 7 |
Musslor | 140 | 7 |
Citron | 138 | 7 |
Carambola | 133 | 7 |
Jordgubbar | 130 | 7 |
Vattenmelon | 116 | 6 |
Ananas | 113 | 6 |
Créme fraiche | 110 | 6 |
Äpple | 109 | 6 |
Päron | 106 | 5 |
Lime | 102 | 5 |
Grädde | 100 | 5 |
100% rekommenderat dagligt intag för kalium motsvaras i listan av cirka 2000 milligram (observera att RDI kan skilja sig beroende på faktorer som kön och ålder, se mer nedan). Omräkning av milligram (mg) till rekommenderat dagligt intag (RDI) för kalium sker här enligt formeln 1 * 0,05.
Uppgifterna i listan är tänkta att vara generella och därför kan avvikelser förekomma i fall då livsmedlet finns i olika form eller har skilda tillagningssätt.
Vad gäller dadlar avses torkade.
Vad gäller fikon avses torkade.
Vad gäller torsk avses stekt torsk.
Vad gäller rågmjöl avses fullkorn.
Vad gäller pommes frites avses friterade.
Vad gäller linser avses kokade linser.
Vad gäller sparris avses grön sparris.
Vad gäller sötpotatis avses rå.
Grönsaker som innehåller kalium
Några av de grönsaker som innehåller mest kalium:
- Persilja
- Spenat
- Palsternacka
- Vitlök
- Fänkål
- Brysselkål
- Mangold
- Rucola
- Mâchesallat
- Kronärtskocka
- Broccoli
- Selleri
- Sparris
Dessa grönsaker ger 15 % RDI eller mer per 100 g.