Purjolök
Fakta om purjolök.Till skillnad från andra sorters lök består purjolöken av blad. Utöver stjälkarna är delar av bladen ätbara.
Det finns väldigt gott om vitaminer i purjolök, särskilt Vitamin K i stora mängder. Purjolök innehåller även karotenoider, lutein och xantin samt för lökar typiska antioxidanter som diallyldisulfid.
I en jämförelse med gul lök innehåller purjolöken något mer fibrer och något mindre socker samt något mer mineraler och betydligt mer vitaminer. Vattenhalten är 91 %.
Näringsvärde
Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.
Makronutrienter
Purjolök innehåller nästan inget fett, lite protein och relativt lite kolhydrater (4 g sockerarter per 100 g).
Sort | Per 100 g | RDI (%) |
---|---|---|
Fett | 0 | |
Protein | 2 | |
Kolhydrater | 7 |
Mineraler
Det mineral som finns mest av i purjolök är kalium.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Fosfor | 29 | 4 |
Järn | 0.6 | 4 |
Kalcium | 44 | 6 |
Kalium | 240 | 12 |
Magnesium | 11 | 3 |
Natrium | 6 | 1 |
Selen | 0 | 0 |
Zink | 2.4 | 2 |
Vitaminer
De vitaminer som finns mest av i purjolök är Vitamin K, Vitamin B9 (folat) och Vitamin C.
Sort | mg / µg | RDI (%) |
---|---|---|
Vitamin A | 28 | 4 |
Vitamin B1 | 0.08 | 7 |
Vitamin B2 | 0.06 | 4 |
Vitamin B3 | 0.7 | 4 |
Vitamin B6 | 0.2 | 15 |
Vitamin B9 | 72 | 36 |
Vitamin B12 | 0 | 0 |
Vitamin C | 20 | 25 |
Vitamin D | 0 | 0 |
Vitamin E | 0.8 | 7 |
Vitamin K | 54 | 72 |
Näringsämnen och antioxidanter
Purjolök innehåller näringsämnen som karotenoider, lutein, xantin och diallyldisulfid.
Allergier
Ingen information om purjolök och allergi.