Vitamin C i maten
Vitaminen C i mat.C-vitaminer är viktiga för uppbyggnaden av brosk- och benvävnad samt upptaget av järn. Mat som innehåller mest av denna vitamin är främst frukt, grönsaker och bär. C-vitamin är detsamma som askorbinsyra, dess kemiska namn, och askorbinsyra används särskilt när livsmedel Vitamin C-berikats.
Rekommenderat dagligt intag av C-vitamin (enligt Livsmedelsverket): 110 mg (män), 95 mg (kvinnor), 30 mg (spädbarn), 25–55 mg (barn 1–10 år), 50–75 (flickor 11–17 år), 80–105 mg (pojkar 11–17 år), 105 mg (gravida), 155 mg (ammande)1
Eftersom C-vitamin finns i många vanliga frukter och grönsaker inte minst uppstår sällan brist. Om brist ändå uppstår är möjliga tidiga tecken matthet, svaghet, viktnedgång och ledvärk.
Läs mer om Vitamin C.
Livsmedel | mg | RDI (%) |
---|---|---|
Nypon | 426 | 473 |
Nypon (torkad) | 270 | 337 |
Chili | 240 | 300 |
Paprika (gul) | 205 | 256 |
Paprika (röd) | 200 | 250 |
Guava | 184 | 230 |
Persilja | 182 | 228 |
Kiwi (gul) | 161 | 201 |
Vinbär (svarta) | 150 | 188 |
Vinbär (röda) | 134 | 168 |
Havtorn | 131 | 164 |
Grönkål | 120 | 150 |
Paprika (grön) | 115 | 144 |
Rönnbär | 98 | 123 |
Brysselkål | 85 | 106 |
Broccoli | 83 | 104 |
Blomkål | 79 | 99 |
Dill | 70 | 88 |
Hjortron | 63 | 79 |
Kiwi (grön) | 63 | 79 |
Papaya | 62 | 78 |
Kålrabbi | 62 | 78 |
Jordgubbar | 61 | 76 |
Rödkål | 59 | 74 |
Apelsin | 53 | 66 |
Citron | 53 | 66 |
Gojibär | 48 | 61 |
Physalis | 46 | 58 |
Spenat | 46 | 58 |
Kastanjer | 43 | 54 |
Vattenkrasse | 43 | 54 |
Vitkål | 42 | 58 |
Grape | 39 | 49 |
Mangold | 39 | 49 |
Kumquat | 38 | 48 |
Mullbär | 36 | 46 |
Aronia | 35 | 44 |
Mâchesallat | 35 | 44 |
Rädisa | 33 | 41 |
Clementin | 31 | 39 |
Vitlök | 31 | 39 |
Passionsfrukt | 30 | 38 |
Lime | 29 | 36 |
Mango | 28 | 35 |
Hallon | 27 | 34 |
Koriander | 27 | 34 |
Cantaloupemelon | 26 | 33 |
Honungsmelon | 25 | 31 |
Björnbär | 21 | 26 |
Buttrenutpumpa | 21 | 26 |
Purjolök | 20 | 25 |
Galiamelon | 18 | 23 |
Palsternacka | 17 | 21 |
Majrova | 16 | 20 |
Ananas | 15 | 19 |
Tomat | 15 | 19 |
Indiskt fikon | 14 | 17 |
Majs | 12 | 15 |
Äpple | 12 | 15 |
Potatis | 11 | 14 |
Vindruvor | 11 | 14 |
Aprikos | 10 | 13 |
Gurka | 10 | 13 |
Körsbär | 10 | 13 |
Plommon | 10 | 13 |
Vattenmelon | 10 | 13 |
Banan | 9 | 11 |
Rödlök | 9 | 12 |
Alfalfa | 8 | 10 |
Blåbär | 8 | 10 |
Gul lök | 8 | 10 |
Kaki | 8 | 10 |
Lingon | 8 | 10 |
Persika | 8 | 10 |
Morot | 7 | 8 |
Granatäpple | 6 | 8 |
Champinjoner | 5 | 6 |
Isbergssallat | 5 | 6 |
Päron | 5 | 6 |
Vad gäller potatis avses rå.
Omräkning av milligram (mg) till rekommenderat dagligt intag (RDI) för Vitamin C sker här enligt formeln 1*1,25.
Uppgifterna i listan är tänkta att vara generella och därför kan avvikelser förekomma i fall då livsmedlet finns i olika form eller har skilda tillagningssätt. Observera också att upphettning av livsmedel kan reducera C-vitaminhalten.
Frukter som innehåller C-vitamin
Några av de frukter som är rikast på C-vitamin:
- Guava
- Kiwi
- Hjortron
- Papaya
- Hjortron
- Papaya
- Apelsin
- Citron
- Physalis
- Satsuma
- Grape
- Kumquat
- Clemetin
- Passionsfrukt
- Lime
- Mango
- Melon
Dessa frukter ger 30 % RDI eller mer per 100 g. Frukten med allra högst uppmätta nivåer av C-vitaminer i naturliga livsmedel är Kakadu-plommonet med upp till 7000 mg per 100 g. Den har dock utelämnats i listan på grund av dess sällsynthet i fruktaffärer.