Vitamin C i maten

Vitaminen C i mat.

C-vitaminer är viktiga för uppbyggnaden av brosk- och benvävnad samt upptaget av järn. Eftersom C-vitamin finns i många vanliga frukter och grönsaker inte minst uppstår sällan brist. Läs mer om rekommenderat intag och brist på Vitamin C.

Mat som innehåller mest av denna vitamin är främst frukt, grönsaker och bär.

Tabell 1. Mat och mängd Vitamin C millogram (mg) per 100 g
Livsmedel mg RDI (%)
Nypon 426 473
Nypon (torkad) 270 337
Chili 240 300
Paprika (gul) 205 256
Paprika (röd) 200 250
Guava 184 230
Persilja 182 228
Kiwi (gul) 161 201
Vinbär (svarta) 150 188
Vinbär (röda) 134 168
Havtorn 131 164
Grönkål 120 150
Paprika (grön) 115 144
Rönnbär 98 123
Brysselkål 85 106
Broccoli 83 104
Blomkål 79 99
Dill 70 88
Hjortron 63 79
Kiwi (grön) 63 79
Papaya 62 78
Kålrabbi 62 78
Jordgubbar 61 76
Rödkål 59 74
Apelsin 53 66
Citron 53 66
Gojibär 48 61
Physalis 46 58
Spenat 46 58
Kastanjer 43 54
Vattenkrasse 43 54
Vitkål 42 58
Grape 39 49
Mangold 39 49
Kumquat 38 48
Mullbär 36 46
Aronia 35 44
Mâchesallat 35 44
Rädisa 33 41
Clementin 31 39
Vitlök 31 39
Passionsfrukt 30 38
Lime 29 36
Mango 28 35
Hallon 27 34
Koriander 27 34
Cantaloupemelon 26 33
Honungsmelon 25 31
Björnbär 21 26
Purjolök 20 25
Galiamelon 18 23
Ananas 15 19
Tomat 15 19
Indiskt fikon 14 17
Majs 12 15
Äpple 12 15
Vindruvor 11 14
Aprikos 10 13
Gurka 10 13
Körsbär 10 13
Plommon 10 13
Vattenmelon 10 13
Banan 9 11
Rödlök 9 12
Alfalfa 8 10
Blåbär 8 10
Gul lök 8 10
Kaki 8 10
Lingon 8 10
Persika 8 10
Morot 7 8
Granatäpple 6 8
Champinjoner 5 6
Isbergssallat 5 6
Päron 5 6

Mg (milligram) har avrundats till en decimal.
RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.
RDI skiljer sig för män, kvinnor och barn (se mer nedan).

Uppgifterna är senast kontrollerade juli 2024.

Omräkning av milligram (mg) till rekommenderat dagligt intag (RDI) för Vitamin C sker här enligt formeln 1*1,25.

Uppgifterna i listan är tänkta att vara generella och därför kan avvikelser förekomma i fall då livsmedlet finns i olika form eller har skilda tillagningssätt. Observera också att upphettning av livsmedel kan reducera C-vitaminhalten.

Frukter som innehåller C-vitamin

Några av de frukter som är rikast på C-vitamin:

Dessa frukter ger 30 % RDI eller mer per 100 g. Frukten med allra högst uppmätta nivåer av C-vitaminer i naturliga livsmedel är Kakadu-plommonet med upp till 7000 mg per 100 g. Den har dock utelämnats i listan på grund av dess sällsynthet i fruktaffärer.

C-vitamin fakta

Vitamin C bidrar till normal funktion hos ben, hud och tänder samt viktigt för sårläkning. Som mest C-vitaminer behöver kvinnor när de ammar.
Rekommenderat dagligt intag av C-vitamin (enligt Livsmedelsverket): 110 mg (män), 95 mg (kvinnor), 30 mg (spädbarn), 25–55 mg (barn 1–10 år), 50–75 (flickor 11–17 år), 80–105 mg (pojkar 11–17 år), 105 mg (gravida), 155 mg (ammande)1

Vitamin C-brist

Brist på C-vitaminer kan leda följande symtom:

Allvarlig långtgående brist kan i sällsynta fall leda till skörbjugg. Observera att de andra vanligare symtomen även kan uppstå till följd av andra orsaker inklusive brister på vissa andra näringsämnen från kosten.

För mycket C-vitamin

Inga direkta hälsokonsekvenser är kända från överskott av C-vitaminer. Det finns dock rapporter om ökad risk för njursten hos känsliga personer och särskilt vid intag av kosttillskott med C-vitamin.1

Relevant läsning: Vitamin D i maten

Referenser

  1. Livsmedelsverket.se, "C-vitamin" hämtad 2024-07-07 från https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/c-vitamin
  2. Lakartidningen.se, "C-vitamin som kosttillskott ökar risken för njursten" hämtad 2024-07-08 https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/nya-ron/2013/03/c-vitamin-som-kosttillskott-okar-risken-for-njursten/

Källor