Vitamin C i maten
Vitaminen C i mat.C-vitaminer är viktiga för uppbyggnaden av brosk- och benvävnad samt upptaget av järn. Eftersom C-vitamin finns i många vanliga frukter och grönsaker inte minst uppstår sällan brist. Läs mer om rekommenderat intag och brist på Vitamin C.
Mat som innehåller mest av denna vitamin är främst frukt, grönsaker och bär.
Livsmedel | mg | RDI (%) |
---|---|---|
Nypon | 426 | 473 |
Nypon (torkad) | 270 | 337 |
Chili | 240 | 300 |
Paprika (gul) | 205 | 256 |
Paprika (röd) | 200 | 250 |
Guava | 184 | 230 |
Persilja | 182 | 228 |
Kiwi (gul) | 161 | 201 |
Vinbär (svarta) | 150 | 188 |
Vinbär (röda) | 134 | 168 |
Havtorn | 131 | 164 |
Grönkål | 120 | 150 |
Paprika (grön) | 115 | 144 |
Rönnbär | 98 | 123 |
Brysselkål | 85 | 106 |
Broccoli | 83 | 104 |
Blomkål | 79 | 99 |
Dill | 70 | 88 |
Hjortron | 63 | 79 |
Kiwi (grön) | 63 | 79 |
Papaya | 62 | 78 |
Kålrabbi | 62 | 78 |
Jordgubbar | 61 | 76 |
Rödkål | 59 | 74 |
Apelsin | 53 | 66 |
Citron | 53 | 66 |
Gojibär | 48 | 61 |
Physalis | 46 | 58 |
Spenat | 46 | 58 |
Kastanjer | 43 | 54 |
Vattenkrasse | 43 | 54 |
Vitkål | 42 | 58 |
Grape | 39 | 49 |
Mangold | 39 | 49 |
Kumquat | 38 | 48 |
Mullbär | 36 | 46 |
Aronia | 35 | 44 |
Mâchesallat | 35 | 44 |
Rädisa | 33 | 41 |
Clementin | 31 | 39 |
Vitlök | 31 | 39 |
Passionsfrukt | 30 | 38 |
Lime | 29 | 36 |
Mango | 28 | 35 |
Hallon | 27 | 34 |
Koriander | 27 | 34 |
Cantaloupemelon | 26 | 33 |
Honungsmelon | 25 | 31 |
Björnbär | 21 | 26 |
Purjolök | 20 | 25 |
Galiamelon | 18 | 23 |
Ananas | 15 | 19 |
Tomat | 15 | 19 |
Indiskt fikon | 14 | 17 |
Majs | 12 | 15 |
Äpple | 12 | 15 |
Vindruvor | 11 | 14 |
Aprikos | 10 | 13 |
Gurka | 10 | 13 |
Körsbär | 10 | 13 |
Plommon | 10 | 13 |
Vattenmelon | 10 | 13 |
Banan | 9 | 11 |
Rödlök | 9 | 12 |
Alfalfa | 8 | 10 |
Blåbär | 8 | 10 |
Gul lök | 8 | 10 |
Kaki | 8 | 10 |
Lingon | 8 | 10 |
Persika | 8 | 10 |
Morot | 7 | 8 |
Granatäpple | 6 | 8 |
Champinjoner | 5 | 6 |
Isbergssallat | 5 | 6 |
Päron | 5 | 6 |
Omräkning av milligram (mg) till rekommenderat dagligt intag (RDI) för Vitamin C sker här enligt formeln 1*1,25.
Uppgifterna i listan är tänkta att vara generella och därför kan avvikelser förekomma i fall då livsmedlet finns i olika form eller har skilda tillagningssätt. Observera också att upphettning av livsmedel kan reducera C-vitaminhalten.
Frukter som innehåller C-vitamin
Några av de frukter som är rikast på C-vitamin:
- Guava
- Kiwi
- Hjortron
- Papaya
- Hjortron
- Papaya
- Apelsin
- Citron
- Physalis
- Satsuma
- Grape
- Kumquat
- Clemetin
- Passionsfrukt
- Lime
- Mango
- Melon
Dessa frukter ger 30 % RDI eller mer per 100 g. Frukten med allra högst uppmätta nivåer av C-vitaminer i naturliga livsmedel är Kakadu-plommonet med upp till 7000 mg per 100 g. Den har dock utelämnats i listan på grund av dess sällsynthet i fruktaffärer.