Vitamin C i maten
Vitaminen C i mat.C-vitaminer är viktiga för uppbyggnaden av brosk- och benvävnad samt upptaget av järn. Mat som innehåller mest av denna vitamin är främst frukt, grönsaker och bär. C-vitamin är detsamma som askorbinsyra, dess kemiska namn, och askorbinsyra används särskilt när livsmedel Vitamin C-berikats.
Rekommenderat dagligt intag av C-vitamin (enligt Livsmedelsverket): 110 mg (män), 95 mg (kvinnor), 30 mg (spädbarn), 25–55 mg (barn 1–10 år), 50–75 (flickor 11–17 år), 80–105 mg (pojkar 11–17 år), 105 mg (gravida), 155 mg (ammande)1
Eftersom C-vitamin finns i många vanliga frukter och grönsaker inte minst uppstår sällan brist. Om brist ändå uppstår är möjliga tidiga tecken matthet, svaghet, viktnedgång och ledvärk.
Läs mer om Vitamin C.
Livsmedel | mg | RDI (%) |
---|---|---|
Nypon | 426 | 473 |
Nypon (torkad) | 270 | 337 |
Chili | 240 | 300 |
Paprika (gul) | 205 | 256 |
Paprika (röd) | 200 | 250 |
Guava | 184 | 230 |
Persilja | 182 | 228 |
Kiwi (gul) | 161 | 201 |
Vinbär (svarta) | 150 | 188 |
Vinbär (röda) | 134 | 168 |
Havtorn | 131 | 164 |
Grönkål | 120 | 150 |
Paprika (grön) | 115 | 144 |
Rönnbär | 98 | 123 |
Brysselkål | 85 | 106 |
Broccoli | 83 | 104 |
Blomkål | 79 | 99 |
Dill | 70 | 88 |
Hjortron | 63 | 79 |
Kiwi (grön) | 63 | 79 |
Papaya | 62 | 78 |
Kålrabbi | 62 | 78 |
Jordgubbar | 61 | 76 |
Rödkål | 59 | 74 |
Apelsin | 53 | 66 |
Citron | 53 | 66 |
Gojibär | 48 | 61 |
Physalis | 46 | 58 |
Spenat | 46 | 58 |
Kastanjer | 43 | 54 |
Vattenkrasse | 43 | 54 |
Vitkål | 42 | 58 |
Grape | 39 | 49 |
Mangold | 39 | 49 |
Kumquat | 38 | 48 |
Mullbär | 36 | 46 |
Aronia | 35 | 44 |
Mâchesallat | 35 | 44 |
Rädisa | 33 | 41 |
Clementin | 31 | 39 |
Vitlök | 31 | 39 |
Passionsfrukt | 30 | 38 |
Lime | 29 | 36 |
Mango | 28 | 35 |
Hallon | 27 | 34 |
Koriander | 27 | 34 |
Cantaloupemelon | 26 | 33 |
Honungsmelon | 25 | 31 |
Björnbär | 21 | 26 |
Buttrenutpumpa | 21 | 26 |
Purjolök | 20 | 25 |
Galiamelon | 18 | 23 |
Palsternacka | 17 | 21 |
Majrova | 16 | 20 |
Ananas | 15 | 19 |
Tomat | 15 | 19 |
Indiskt fikon | 14 | 17 |
Majs | 12 | 15 |
Äpple | 12 | 15 |
Potatis | 11 | 14 |
Vindruvor | 11 | 14 |
Aprikos | 10 | 13 |
Gurka | 10 | 13 |
Körsbär | 10 | 13 |
Plommon | 10 | 13 |
Vattenmelon | 10 | 13 |
Banan | 9 | 11 |
Rödlök | 9 | 12 |
Alfalfa | 8 | 10 |
Blåbär | 8 | 10 |
Gul lök | 8 | 10 |
Kaki | 8 | 10 |
Lingon | 8 | 10 |
Persika | 8 | 10 |
Morot | 7 | 8 |
Granatäpple | 6 | 8 |
Champinjoner | 5 | 6 |
Isbergssallat | 5 | 6 |
Päron | 5 | 6 |
Mg (milligram) har avrundats till en decimal.
RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.
RDI skiljer sig för män, kvinnor och barn (se mer nedan).
Vad gäller potatis avses rå.
Omräkning av milligram (mg) till rekommenderat dagligt intag (RDI) för Vitamin C sker här enligt formeln 1*1,25.
Uppgifterna i listan är tänkta att vara generella och därför kan avvikelser förekomma i fall då livsmedlet finns i olika form eller har skilda tillagningssätt. Observera också att upphettning av livsmedel kan reducera C-vitaminhalten.
Frukter som innehåller C-vitamin
Några av de frukter som är rikast på C-vitamin:
- Guava
- Kiwi
- Hjortron
- Papaya
- Hjortron
- Papaya
- Apelsin
- Citron
- Physalis
- Satsuma
- Grape
- Kumquat
- Clemetin
- Passionsfrukt
- Lime
- Mango
- Melon
Dessa frukter ger 30 % RDI eller mer per 100 g. Frukten med allra högst uppmätta nivåer av C-vitaminer i naturliga livsmedel är Kakadu-plommonet med upp till 7000 mg per 100 g. Den har dock utelämnats i listan på grund av dess sällsynthet i fruktaffärer.