Magkatarr (dyspepsi)

Fakta om magkatarr och metoder för lindring inklusive livsmedel och ingredienser att undvika. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 14 juli 2024

Vid magkatarr (dyspepsi) har magsäckens slemhinna inflammerats. Magkatarr är oftast en farlig sjukdom, men det rekommenderas att kontakta sjukvården för en eventuell utredning. Vid tecken på blödande magsår (tecken på detta är smärta i övre magen och svart avföring) är tillståndet att bedöma som akut. Säkert är ar att magkatarr innebär försämrad livskvalitet.

Åkomman kan ha ärftliga tillkomstfaktorer, men vanligare är den ett resultat av kosten och matvanor samt andra livsstilsfaktorer. Även läkemedel och alkohol kan orsaka magkatarr, men då rör det sig om akut magkatarr och inte den kroniska varianten.

Särskilt äldre drabbas och det bland annat som följd av att brist på saltsyra – som kan bidrar till magbesvären – är vanligare med tilltagande åren. I dessa fall kan saltsyratabletter övervägas. Till detta finns alternativ som naturläkemedel i form av så kallade amara-medel som kan stimulera magsaftsproduktionen.

Själva matvanorna spelar ofta in. Den som drabbats av magkatarr kan ofta ha ätit under period när denne varit stressad och intagit maten i högt tempo.

Naturläkaren Raimo Heino skriver ”Att försöka bota magkatarr utan att förbättra sina matvanor är nästan utsiktslöst” och anger råden att vara noga med att tugga maten (upp till 30–50 gånger) och undvika för stora måltider. Vidare att äta i en lugn miljö och utan tidspress.

Magkatarr kan också vara kopplat till IBS och därför kan det också vara frågan om att undvika specifika livsmedel. När det gäller misstänk magkatarr brukar det rekommenderas att undvika fet mat, salt mar, starka kryddor, kaffe och alkohol.

Kronisk magkatarr kan också ha mer konkreta somatiska förklaringar. Det ena är för hög saltsyraproduktion i magsäcken. Den andra förklaringar rör sig om infektion och särskilt i form av bakterien helicobacter pylori.

Symtom

Bland de vanligaste symtomen ingår:

Symptom där värk ingår brukar ofta lättas efter måltid.

Observera att dessa symptom inte nödvändigtvis innebär magkatarr utan kan också bero på andra tillstånd relaterade till mag- och tarmsystemet. Om smärta uppstår en stund efter måltid kan det i stället för magkatarr röra sig om tolvfingertarmskatarr (duodenit) som i övrigt har likheter med magkatarr. Andra möjliga tillstånd inkluderar kramp i magsäcken (gastritis spastica)

Behandling

Magkatarr brukar behandlas med protonpumpshämmare som minskar produktionen av magsyra. Det finns flera receptfria läkemedel att ta till.

Kronisk magkatarr

Kronisk magkatarr (atrofisk gastrit) utvecklas för det mesta långsamt och uppträder främst hos äldre personer. Det kan ofta leda till brist på B12-vitaminer och anemi samt vara ett förstadium till magsår.

Medan Matfakta.nu är en sida som primärt informerar om mat saknas medicinsk expertkunskap. Du som användare bör notera detta när du tar del av informationen i denna artikel.

Källor