Allergi mot ägg

Fakta om matallergi med ägg. Av Oskar Strandberg – senast uppdaterad 14 juli 2024

Allergier mot ägg förekommer och den allergiska reaktionen beror på överkänslighet mot proteiner som finns i äggulan eller äggvitan. Den allergiska reaktionen kan påverkas om ägget äts rått eller uppvärmt då vissa proteiner är värmekänsliga, vilket innebär att immunresponsen uteblir eller minskas.

Analysnamn för allergener vid test är S-Äggvita-ak (specifikt allergen kopplat till äggvita med bildning av antikroppar) och S-Ovumuko-ak (även detta allergen kopplat till äggvita med bildning av antikroppar; notera att ägg heter ovum på latin).

Allergi kopplat till äggvita

De fyra huvudsakliga proteiner i äggvitan som utgör allergena komponenter är ovomucoid (Gal d 1), ovalbumin (Gal d 2), conalbumin (Gal d 3) och lysozyme (Gal d 4). Det är främst ovomucoid som orsakar allergi och den som främst analyseras i blodtester. Ovomucoid är dessutom värmestabilt medan samtliga av de övriga är värmeinstabila.1

Proteiner och hur stor del de utgör av äggvitans allergener:

Bortsett från förhållanden i mängd är conalbumin den allergen med minst allergisk aktivitet.2

Allergi kopplat till äggula

Allergi är mindre förenat med äggulan och i tester brukar det inte alltid ingå analyser av proteiner från äggulan. Det förekommer dock allergi kopplat till äggulan och de två huvudsakliga proteiner som i dessa fall utgör allergena komponenter är alfalivetin (Gal d 5) och lipoproteinet YGP42 (Gal d 6). Notera att alfalivetin (Gal d 5), som främst misstänkts i fall av äggulaallergi, är värmekänsligt och eventuella allergiska reaktioner kan därför utebli om ägget kokas eller steks.

Blodprov för att bekräfta misstänkt allergi

Misstankar om allergi kan besvaras genom blodtest. Ifall ägg helt ska uteslutas ut kosten vid bekräftad allergi påverkas av hur högt värde resultatet av testet visar. En läkare bör vägleda i dessa fall. Generellt är rådet att utesluta ägg om värdet är tillräckligt högt.

Återintroducera ägg i kosten

Ibland provas att återintroducera ägg i kosten genom att från ett mycket lite dagsintag succesivt öka (s.k. oral immunterapi) så länge inga märkbara reaktioner visar sig. Eftersom en mångsidig kost generellt rekommenderas är det att föredra att ett födoämne fortsatt kan ingå i kosten framför att helt utesluta det.

Mat med ägg

Ägg ingår i en mängd livsmedel och maträtter. Förutom uppenbara rätter med ägg som huvudingrediens såsom pannkakor och våfflor kan dessa livsmedel och ingredienser innehålla ägg:

Utöver dessa finns det många livsmedel med spår av ägg, vilket är särskilt viktigt att observera för de med kraftig allergi.

Tandkräm med ägg

Även tandkräm kan innehålla äggprotein. I sådant fall är det inte säkert att detta är utskrivet på förpackningen bland ingredienserna annat än som lysozym (på engelska lysozyme), ett enzym utvinns ur äggvita (3,5 % av äggviteproteinet utgörs av lysozym). Det är dock endast en av tre äggallergiker som reagerar med lysozym.3

När det gäller tandkräm inställer sig förstås frågan hur mycket av tandkrämen som sväljs. Förmodligen mer än vi tror. Resultaten från en metastudie visade att det skiljde sig avsevärt hur mycket tandkräm som sväljs mellan personer. Det fanns ett spann mellan 11 % och 81 % (observera att både barn och vuxna fanns med bland försökspersoner i de studier som ingick i metastudien). Som det löd i metastudiens summering kan den stora skillnaden bland annat förklaras av faktorer som rör tandkrämen såsom kemisk sammansättning och andra egenskaper hos produkten. Av de studier som användes i metastudien var resultatet i studien med flest försökspersoner i genomsnittet 73 %.4

Referenser

  1. Vardgivarguiden.se, "Komponenthandboken" hämtad 2023-10-01 från https://vardgivarguiden.se/globalassets/utveckling/vardutveckling/komponenthandboken.pdf?IsPdf=true.
  2. Ncbi.nlm.nih.gov, "Current understanding of egg allergy" hämtad 2023-12-19 från https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3069662/.
  3. Livsmedelsverket.se, "Ägg" hämtad 2023-11-29 från https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/sjukdomar-allergier-och-halsa/allergi-och-overkanslighet/agg.
  4. Frontiersin.org, "Toothpaste ingestion—evaluating the problem and ensuring safety: systematic review and meta-analysis" hämtad 2023-11-29 från https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2023.1279915/full.