Allergi mot ägg
Fakta om matallergi med ägg. – senast uppdaterad 14 juli 2024Allergier mot ägg förekommer och den allergiska reaktionen beror på överkänslighet mot proteiner som finns i äggulan eller äggvitan. Den allergiska reaktionen kan påverkas om ägget äts rått eller uppvärmt då vissa proteiner är värmekänsliga, vilket innebär att immunresponsen uteblir eller minskas.
Analysnamn för allergener vid test är S-Äggvita-ak (specifikt allergen kopplat till äggvita med bildning av antikroppar) och S-Ovumuko-ak (även detta allergen kopplat till äggvita med bildning av antikroppar; notera att ägg heter ovum på latin).
Allergi kopplat till äggvita
De fyra huvudsakliga proteiner i äggvitan som utgör allergena komponenter är ovomucoid (Gal d 1), ovalbumin (Gal d 2), conalbumin (Gal d 3) och lysozyme (Gal d 4). Det är främst ovomucoid som orsakar allergi och den som främst analyseras i blodtester. Ovomucoid är dessutom värmestabilt medan samtliga av de övriga är värmeinstabila.1
Proteiner och hur stor del de utgör av äggvitans allergener:
- Ovomucoid (Gal d 1) – 11 %
- ovalbumin (Gal d 2) – 54 %
- conalbumin (Gal d 3) – 12 %
- lysozyme (Gal d 4) – 3 %.
Bortsett från förhållanden i mängd är conalbumin den allergen med minst allergisk aktivitet.2
Allergi kopplat till äggula
Allergi är mindre förenat med äggulan och i tester brukar det inte alltid ingå analyser av proteiner från äggulan. Det förekommer dock allergi kopplat till äggulan och de två huvudsakliga proteiner som i dessa fall utgör allergena komponenter är alfalivetin (Gal d 5) och lipoproteinet YGP42 (Gal d 6). Notera att alfalivetin (Gal d 5), som främst misstänkts i fall av äggulaallergi, är värmekänsligt och eventuella allergiska reaktioner kan därför utebli om ägget kokas eller steks.
Blodprov för att bekräfta misstänkt allergi
Misstankar om allergi kan besvaras genom blodtest. Ifall ägg helt ska uteslutas ut kosten vid bekräftad allergi påverkas av hur högt värde resultatet av testet visar. En läkare bör vägleda i dessa fall. Generellt är rådet att utesluta ägg om värdet är tillräckligt högt.
Återintroducera ägg i kosten
Ibland provas att återintroducera ägg i kosten genom att från ett mycket lite dagsintag succesivt öka (s.k. oral immunterapi) så länge inga märkbara reaktioner visar sig. Eftersom en mångsidig kost generellt rekommenderas är det att föredra att ett födoämne fortsatt kan ingå i kosten framför att helt utesluta det.