Koriander

Odla koriander.Koriander i blom

Koriander är en kryddväxt som till utseendet liknar dill och kummin. För odlaren kan det vara av intresse att känna till att korianderrot, en liten smal rot under stjälken, kan ätas.

Örten kan odlas med direktsådd (april–juni, alternativt höst för skörd nästkommande vår) och planteras med frön. Växten trivs i soliga lägen i väldränerad jord. De bör vattnas regelbundet.

Både blad och frön kan användas. Bladen sås och skördas efterhand, vilka äts färska eller torkas (om de ska torkas kan de läggas på duk på en mörk plats med viss ventielation cirka en vecka och sedan smulas sönder). Fröna tas om hand efter blomning när de börjar bli bruna. Då skärs de av och hängs för att torka.

Faktatabell. Odling av koriander
Planteras vår, sommar
Skördas sommar, höst
Jordtyp mull
Växtplats mark
Läge sol, halvskugga
Vattning medium
Sådd–skörd ca 40–70 dagar
Mångårig nej

Koriander ingår i familjen flockblommiga växter. Koriander gynnar beståndet av nyttodjur i form av insekter samtidigt som bin och humlor inte uppskattar växten alltför mycket.

Förvaring och hållbarhet

Färsk koriander håller sig cirka en vecka i kylskåp, men kan även frysas in för längre förvaring.

Relevant läsning: Koriander - näringsinnehåll fakta och näringsvärden.

Källor