Koriander

Fakta om koriander.

Koriander torkade bladKoriander är en kryddört som kan ätas färsk eller torkad. Följande uppgifter om näringsvärde gäller färska koriander (från vilka torkade korianderblad kan avvika).

Som många gröna växter innehåller koriander mycket klorofyll som bra för att rena kroppen. Kryddörten är dessutom mycket rik på K-vitaminer. Vattenhalten i färsk koriander är 92 %.

Näringsvärde

Uppgifter om makronutrienter (tabell 1), mineraler (tabell 2), vitaminer (tabell 3) samt näringsämnen och antioxidanter.

Makronutrienter

Koriander innehåller lite fett, relativt lite protein och kolhydrater varav mindre än 1 g sockerarter per 100 g.

Tabell 1. Makronutrienter per 100 g
Sort Per 100 g RDI (%)
Fett 0.5  
Protein 2.1  
Kolhydrater 3.7  

Mineraler

De mineraler som finns mest av i koriander är kalium och järn.

Tabell 2. Mineraler mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Fosfor 48 7
Järn 2 13
Kalcium 67 9
Kalium 521 26
Magnesium 26 7
Natrium 46 8
Selen 0.9 1
Zink 0.5 5

Milligram (mg) gäller för samtliga mineraler förutom mikrogram (µg) för selen.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Vitaminer

De vitaminer som finns mest av i koriander är Vitamin K, Vitamin C och Vitamin B6.

Tabell 3. Vitaminer mängd och rekommenderat dagligt intag per 100 g
Sort mg / µg RDI (%)
Vitamin A 203 25
Vitamin B1 0.1 7
Vitamin B2 0.2 12
Vitamin B3 1.1 7
Vitamin B6 0.5 33
Vitamin B9 0 0
Vitamin B12 0 0
Vitamin C 27 34
Vitamin D 0 0
Vitamin E 0 0
Vitamin K 310 413

Milligram (mg) gäller för samtliga vitaminer förutom mikrogram (µg) för Vitamin B9, Vitamin B12, Vitamin D, Vitamin K.

RDI (rekommenderat dagligt intag) har avrundats till heltal.

Näringsämnen och antioxidanter

Koriander innehåller antioxidanter inklusive betakaroten (3930 µg per 100 g) och beta-kryptoxantin (202 µg per 100 g).

Allergier

Allergi mot koriander förekommer och är vanligast som korsallergi. Analysnamn för dill som allergen vid test är S-Koriander-ak F317.

Förvaring

Färsk koriander förvaras i kylskåp.

Hållbarhet

Några dagar.

Tillagning

Äts som den är. Vanligt är dock att den torkas och används som krydda.

Relevant läsning: Kryddor Kryddor och hur de används i mat.
Relevant läsning: Odla koriander fakta och tips.

Källor