Persilja

Odla persilja.Persilja stjälk och blad

Det finns slätbladig (bladpersilja) och krusbladig persilja. Den slätbladiga ger mer smak medan den krusbladiga är mildare.

Persilja är en ört som kan bli över en meter hög (här spelar sorten in). Bladen och stjälkarna brukar båda användas i matlagningen och vanligtvis hackas i tillredningen.

Persilja kan odlas med försådd eller direktsådd och gror långsamt. Växten trivs i de flesta jordar som helst bearbetats på djupet. Gödsel är inte nödvändigt, men kan förbättra tillväxten. Den kan växa i sol eller halvskugga och vattnas måttligt (om bladen gulnar är det ett tecken på att den fått för lite vatten). Odlas främst på fri mark. Skördas genom att stjälkar då och då plockas eller klipps av lågt.

Både stjälken och bladen är ätbara. Egenodlad persilja brukar ätas färsk. Den kan torkas, vilket sker i ugn 40-90 grader, men anses då tappa i smak.

Faktatabell. Odling av persilja
Planteras vår, sommar
Skördas sommar, höst
Jordtyp sand, lera
Jorddjup 20 cm
Växtplats mark
Läge sol, halvskugga
Vattning medium
Sådd–skörd ca 80 dagar
Mångårig ja

Persilja ingår i familjen flockblommiga växter. Persilja kan exempelvis odlas tillsammans med dill, koriander eller sparris. Persilja kan komma tillbaka år efter år då den ofta självsår sig (förutsatt att en del kvarlämnas för att blomma och hinner få frön).

Persilja är en tvåårig växt, men för att minska risken för växtsjukdomar rekommenderas ibland att inte odla den två år på samma plats utan anamma en fyrårig växtföljd.

Förvaring, hållbarhet och förökning

Persilja förvaras i kylskåp (eventuellt i vatten) med hållbarhet på knappt en vecka. Alternativ förvaring genom att frysa in efter persiljan hackats.

Transport

När det gäller transport efter skörd ingår persilja liksom de flesta andra grönsaker i kategorin kalla vegetabilier för vilket en temperatur lägre än 8 grader rekommenderas. Beroende på hur lång tiden är för transport kan kravet för temperatur modifieras något.

Samla frön

Växten får under sena sommaren gulgröna blommor och under andra året producerar den frön. Dessa kan samlas in under slutet av sommaren då förkapslarna blivit torra och sås året därpå.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Källor