Persilja
Odla persilja.
Det finns slätbladig (bladpersilja) och krusbladig persilja. Den slätbladiga ger mer smak medan den krusbladiga är mildare.
Persilja är en ört som kan bli över en meter hög (här spelar sorten in). Bladen och stjälkarna brukar båda användas i matlagningen och vanligtvis hackas i tillredningen.
Persilja kan odlas med försådd eller direktsådd och gror långsamt. Växten trivs i de flesta jordar som helst bearbetats på djupet. Gödsel är inte nödvändigt, men kan förbättra tillväxten. Den kan växa i sol eller halvskugga och vattnas måttligt (om bladen gulnar är det ett tecken på att den fått för lite vatten). Odlas främst på fri mark. Skördas genom att stjälkar då och då plockas eller klipps av lågt.
Både stjälken och bladen är ätbara. Egenodlad persilja brukar ätas färsk. Den kan torkas, vilket sker i ugn 40-90 grader, men anses då tappa i smak.
Planteras | vår, sommar |
---|---|
Skördas | sommar, höst |
Jordtyp | sand, lera |
Jorddjup | 20 cm |
Växtplats | mark |
Läge | sol, halvskugga |
Vattning | medium |
Sådd–skörd | ca 80 dagar |
Mångårig | ja |
Persilja ingår i familjen flockblommiga växter. Persilja kan exempelvis odlas tillsammans med dill, koriander eller sparris. Persilja kan komma tillbaka år efter år då den ofta självsår sig (förutsatt att en del kvarlämnas för att blomma och hinner få frön).