Persilja

Odla persilja.Persilja stjälk och blad

Det finns bladpersilja, krusbladig och slätbladig persilja.

Persilja är en ört som brukar bli omkring en halv till över en meter hög och får under sena sommaren gulgröna blommor. Bladen och stjälkarna brukar båda användas i matlagningen och vanligtvis hackas i tillredningen.

Persilja kan odlas med försådd eller direktsådd och gror långsamt. Växten trivs i de flesta jordar som helst bearbets på djupet. Gödsel är inte nödvändigt, men kan förbättra tillväxten. De kan växa i sol eller halvskugga och vattnas måttligt. Odlas främst på fri mark. Skördas genom att enstaka blad eller hela växter klipps av (de växer upp igen).

Skördas genom att stjälkar då och då plockas eller klipps av lågt. Både stjälken och bladen är ätbara. Egenodlad persilja brukar ätas färsk. Den kan torkas, vilket sker i ugn 40-90 grader, men anses då tappa i smak.

Faktatabell. Odling av persilja
Planteras vår, sommar
Skördas sommar, höst
Jordtyp sand, lera
Växtplats mark
Läge sol, halvskugga
Vattning medium
Sådd–skörd ca 80 dagar
Mångårig ja

Persilja ingår i familjen flockblommiga växter. Persilja kan exempelvis odlas tillsammans med dill, koriander eller sparris.

Persilja är en tvåårig växt, men för att minska risken för växtsjukdomar är rekommendationen att inte odla den två år på samma plats utan anamma en fyrårig växtföljd.

Förvaring och hållbarhet

Persilja förvaras i kylskåp (eventuellt i vatten) med hållbarhet på knappt en vecka. Alternativ förvaring genom att frysa in efter persiljan hackats.

Transport

När det gäller transport efter skörd ingår persilja liksom de flesta andra grönsaker i kategorin kalla vegetabilier för vilket en temperatur lägre än 8 grader rekommenderas. Beroende på hur lång tiden är för transport kan kravet för temperatur modifieras något.

Relevant läsning: Frukt och fruktos mängden fruktos i olika sorters frukt.

Källor