Rädisa
Odla rädisa.
Rädisan är en kålväxt med små rötter som ofta odlas tidigt på våren. Rädisor kan skördas redan cirka fyra veckor efter sådd (tidsperiod varierar beroende av sort och andra betingelser). Knölen är rundformad eller avlång och oftast röd med vit spets (även bladen är ätliga).
När överdelen av knölen kan ses ovan jord är de snart är färdiga att dras upp. Då de är snabbväxande hinner de sällan utveckla några sjukdomar, men de kan utsättas för jordloppor (vilket är ett av skälen till att de bör tas upp ur jorden så snart de är mogna och hunnit växa till sig).
Fröna odlas med direktsådd från april eller maj och resten av säsongen med eventuellt uppehåll under högsommar. Växten trivs i porös jord som behåller fukt i lägen med sol eller halvskugga. Plantorna ska helst vattnas ofta. Gödsel kan användas före plantering och extra näring kan sedan eventuellt tillsättas i måttlig omfattning.
Planteras | vår, sensommar |
---|---|
Skördas | vår, sommar, höst |
Jordtyp | mull |
Jorddjup | 20 cm |
Växtplats | mark, pallkrage |
Läge | sol, halvskugga |
Vattning | ofta |
Sådd–skörd | ca 20 dagar |
Mångårig | nej |
Rädisa ingår i släktet rättikor och räknas som en korsblommig växt.
Bilden ovan visar grönsaken med odlingssorten "Cherry Belle" från märket Odla.