Rädisa

Odla rädisa.Rädisor med växter i jord

Rädisan är en kålväxt med små rötter som ofta odlas tidigt på våren. Rädisor kan skördas redan cirka tre veckor efter sådd (tidsperiod varierar dock beroende av sort). Knölen är rundformad eller avlång och oftast röd med vit spets (även bladen är ätliga).

När överdelen av knölen kan ses ovan jord är de snart är färdiga att dras upp. Då de är snabbväxande hinner de sällan utveckla några sjukdomar, men de kan utsättas för jordloppor (vilket är ett av skälen till att de bör tas upp ur jorden direkt de är mogna).

Fröna odlas med direktsådd från april eller maj och resten av säsongen med eventuellt uppehåll under högsommar. Växten trivs i porös jord som behåller fukt i lägen med sol eller halvskugga. Plantorna ska helst vattnas ofta. Gödsel kan användas före plantering och extra näring kan sedan eventuellt tillsättas i måttlig omfattning.

Faktatabell. Odling av rädisa
Planteras vår, sensommar
Skördas vår, sommar, höst
Jordtyp mull
Växtplats mark, pallkrage
Läge sol, halvskugga
Vattning ofta
Sådd–skörd ca 20 dagar
Mångårig nej

Rädisa ingår i släktet rättikor och räknas som en korsblommig växt.

Förvaring och hållbarhet

Rädisor äts färska eller förvaras i kylskåp upp till en vecka.

Transport

När det gäller transport efter skörd ingår rädisa liksom de flesta andra grönsaker i kategorin kalla vegetabilier för vilket en temperatur lägre än 8 grader rekommenderas. Beroende på hur lång tiden är för transport kan kravet för temperatur modifieras.

Relevant läsning: Rädisa - näringsinnehåll fakta och näringsvärden.

Källor