Rödlök

Odla rödlök.Rödlök i jord

Rödlök är en av flera matlökar som kan odlas. Den odlas antingen med försådd eller direktsådd, det senare görs i slutet av april eller i maj. I båda fallen tar det lång tid för rödlöken att mogna, vilket brukar ske i juli, men de är ibland inte stora nog att tas upp förrän i augusti.

Det finns alternativ att odla med frön eller med sättlök. Om lökarna börjar gå i blom bör knopparna nypas av då växten annars ägnar sig åt att utveckla blommor i stället för lök (ofta är sättlökarna värmebehandlade, vilket minskar risken för att de blommar).

De trivs där det är varmt och soligt och i sandjord som är mullrik och väldränerad. Kan odlas i pallkrage eller odlingsbädd utan alltför tilltaget odlingsdjup. Gödsel bör användas relativt sparsamt. Torkas efter de tagits upp ur jorden.

Faktatabell. Odling av rödlök
Planteras vår
Skördas sommar, höst
Jordtyp sand
Växtplats pallkrage, mark
Läge sol
Vattning medium
Dagar sådd–skörd 3–4 mån
Mångårig nej

Rödlök ingår i familjen amaryllisväxter. Rödlök kan exempelvis odlas tillsammans med tomat, rödbeta eller lök.

För att minska risken för växtsjukdomar är rekommendationen att anamma en fyrårig växtföljd (dvs. att inte odla i samma jord förrän ett uppehåll på tre säsonger).

Förvaring och hållbarhet

Rödlök kan förvaras i några veckor till någon månad i rumstemperatur eller kylskåp. Den kan också torkas och långtidsförvaras i sval och luftig miljö, eventuellt i matkällare. Fuktiga miljöer kan leda till mögel. En metod vid lagring är att de hängs upp genom att bladen vrids ihop och bind fast runt ett snöre.

Transport

Om lökarna måste transporteras under sommartid bör helst temperaturen där de förvaras hållas nere.

Relevant läsning: Rödlök - näringsinnehåll fakta och näringsvärden.

Källor